Poter-obsah vody a rychlost schnutia

Dobry den prajem, chcela by som sa spytat, ktora poterova hmota obsahuje pri aplikacii menej vody, resp. co rychlejsie vyschne v 70-rocnom rekonstruovanom dome bez podlahoveho kurenia - anhydrit 4cm, beton z betonarky 6cm ci poter vyrabany na stavbe zo zmesi cementu a strku pomocou pneumatickeho stroja 6cm? Vdaka za pomoc pri rozhodnuti.
Odpovedať
@salinda789 ja by som povedal že zmes cementu,piesku,vody a prísad t.j. suchý cementový poter
Odpovedať
@salinda789 samozrejme, ze poter zo sucheho betonu obsahuje najmenej vody.
Odpovedať
@salinda789 suchy cementovy poter urcite, anhydrit nie, ten treba prekurovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@salinda789 abhydrid potrebuje vodu na zmiešanie a z tej vody aj stvrdne, zvyšok sa musí odpariť. Cementový poter potrebuje vodu na zámes a ďaľšiu vodu na stvrdnutie, bez toho sa môže spáliť, t.j. drobiť. Suchý poter sa tak volá len preto, že je to zvyk, je to suchý piesok pomiešaný z pojivom a plastifikátorom, vodu potrebuje na stvrdntie rovnako.
Odpovedať
@salinda789 Určite skorej poter miešaný na stavbe. Betón z betonarky nedokážete spracovať do takej roviny ako poter alebo anhydrit. Tiež by som skorej poter ako anhydrit. Ide o cenu a anhydrit na 4cm je dosť malo.
Odpovedať
Za aku dobu vyschne anhydrit bez kurenia? Daval som ho v marci a chcem uz lepit dlazbu.
Odpovedať
@originalx, @jumt, @gashtaan, @kopin, @jan45, @karol1707 všetkým vam ďakujem. Snáď to nejako doriesim. Nejde mi o čo najrýchlejšie pokračovanie s uložením laminátu a dlažby, skôr aby nebola vnútri príliš dlho vysoká vlhkosť. @jan45: myslite, že čo sa týka vlhkosti z odparovania vody, je to v podstate pri každej voľbe rovnaké? @originalx: takze bez kúrenia schne 5-6 mesiacov? Nekúrili ste, lebo je to takto pre vás OK?
Odpovedať
Profilova fotka
@salinda789 v princípe áno, betón vodu viaže viac, závisí to aj od teploty a tlaku
Odpovedať
trochu vedy : 1kg cementu na to aby vznikla chemicka reakcia potrebuje 0,063l vody .Ak sa dá vody viac , ta voda sa musí odparit , tzn . že ostavajuca voda nad 0,063l /kg je len kvoli spracovatelnosti .Preto sa robia potery čo najsuchšie aby sa dala čím skor robit finálna podlaha a aby boli čo najpevnejšie . Cement je hydraulické pojivo , to znamená , že tuhne a tvrdne aj po vodou .čím menej vody v poteri a betone , tým je kvalitnejší.Ak je vody v poteri vela , tak sa odparí a v poteri vzniknu dutinky .Na druhej strane čím je mensie kamenivo /piesok / tak treba viacej cementu , aby zrniečka piesku obalili , preto pozor na dávkovanie .čiže pri poteroch je doležitý plastifikátorktorý zlepšuje spracovatelnost , minimum vody a dostatok cementu. Zaver: Nech sa rozhodneš akokolvek pred kladením podlahy z dreva treba zmerat vlhkost , pri starom dome by som šiel jednoznačne do cementového poteru robeného strojne.
Odpovedať
@daralbajda 😉vďaka za správu a názor. Snáď sa mi to podarí zrealizovať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?