Piesok a heraklit v bytovke - čo s tým?

Ahojte, potrebujem poradiť. Kúpil som byt ktorý sa staval ešte v 60tych rokoch a po odstránení drevených parkiet (rybia kosť) ma čakalo pod nimi nepríjemné prekvapenie - heraklit a piesok. Parkety boli do heraklitu chytené klincami. Klince som z heraklitu vyberal, no na pár miestach sa heraklit zlomil. Heraklit (navrchu) má cca 3-4cm výšku a piesok pod ním ďalšie 4cm. Na podlahu pôjdu vinylové parkety (nie lepené). Heraklitové dosky (cca 1m x 40cm) sú položené vedľa seba a medzi nimi sú cca 1cm medzery z každej strany. Celú podlahu potom ešte potrebujem zdvihnúť o ďalšie 2 cm. Je to veľmi krivé a potrebujem to vyrovnať - vedel by mi niekto poradiť ako to spraviť čo najlepšie / najlacnejšie / najrýchlejšie? Je možné ponechať heraklit a nejak to spevniť a potom vyrovnať? Ďakujem za pomoc.
Odpovedať
ved stym sa muselo pocitat ... ved podla bytovky clovek lahko zisti co tam ... a hlavne, tak chcete to co najlepsie alebo najlacnejsie 🙂 rychlo nebude ani jedno asi ...
Odpovedať
Profilova fotka
Nahradit povodnu skladbu novou. Heraklit prec. Piesok vyrovnat do roviny (ten pisok by som tam nechal). Na piesok osadit novu krocsjovu izolaciu, bud polystyren alebo dosky z mineralnej vlny. Nato osadit bud podlahove dosky fermacel , OSB alebo nejake dosky nato urcene. V dvoch vrstvach kolko na seba. To by bola roznasacia vrstva pre vinyl. Takto by ti slo. Pozrite na internete skladby suchej podlahy. Pouziva sa to casto pri rekonstrukcii podkrovnych priestorov.
Odpovedať
Profilova fotka
@ifarmgolems riesis jednu izbu, alebo cely byt (aka vymera?). Heraklit alias HWL je drevovlakno zmiesane s cementom, v podstate to iste co dnes doska cetris. Nie je nutne sa ho zbavovat. Ak su dosky plus minus dobre (zle sa daju opravit cementom) tak rozobrat, zrovnat piesok do uplnej roviny (pouzit laser alebo zaomietacie profily pre vyrovnanie), heraklitove dosky ulozit do pieskoveho lozka (uz sa na ne nesmie chodit) a ak su medzery, vysipat sastinskym pieskom alebo liaporom 1-4. Na ne krizom polozit 2 vrstvy cetrisu alebo fermacellu, zoskrutkovat,zlepit. Alternativne OSB, ale cetris/fermacel je lepsi.
Odpovedať
@shadowmilan nevyznam sa do stavieb, prakticky som ocakaval hocico - ale az teraz zistujem ze toto nie je najlepsi podklad 🙂 Uz sme sa zmierili s tym ze rychlo to nebude, teraz hladam len najlepsiu variantu cena/vykon.
Odpovedať
@sidewinder Dakujem za nazor, popozeram tie skladby suchej podlahy a co z toho by vychadzalo najlepsie.
Odpovedať
alebo vyplnit skary, vyliat nivelackou ... alebo tam nechat vsetko, jemne dorovnat a dat osb zalezi kolko mas miesta, co planujes ak aj elektriku, tak mozno nieco dat het a v podlahe nove kable napr starsie panelaky este co su sa netreba vyznat v stavbach, podla roku a lokality sa da relativne lahko zistit podla skusenosti co tam bude 🙂 ale to skor do buducna
Odpovedať
@mgx Dakujem za nazor. Riesim 3 izby - 43m2. Dosky heraklitu su celkom OK, zopar ich prasklo pri rohoch - ako vravis, nieco sme uz aj vyplnili cementom. Existuju nejake firmy ktore robia cely tento proces? Sam si to netrufam robit.
Odpovedať
@shadowmilan nivelacka moze ist na heraklit? Nebude to pracovat ked sa do heraklitu dostane voda z nivelaku? Tuto moznost som zvazoval ako prvu ale vsade som sa docital ze sa to neodporuca / bude to praskat. Este som videl aj nejake verzie s tym ze by sa heraklit prekryl geotextiliou - k tomu som ale nenasiel vela nazorov.

alebo tam nechat vsetko, jemne dorovnat a dat osb

Dorovnat cim napriklad? Rozdiely vo vyske medzi platnami heraklitu co som nameral boli max 0.7cm. Este ma napadlo zavolat spravcovi bytovky a spytat sa ho ci nevie ako to riesili ostatni ludia v tej bytovke a ako su s tym spokojni.

Odpovedať
no pieskom 🙂 hej, asi by bolo dobre dat nieco, mozno nejaky penetrak ... treba skusit jedno vreco na nejakom mieste ako sa to bude tvarit 🙂 stym spravcom, to silno pochybujem, ze tusi ...uspech je ked aspon bude vediet o akej bytovke je rec 😄
Odpovedať
Profilova fotka
@ifarmgolems ziadna nivelacka, zatecie to a popraska presne v spojoch. navyse to nebude drzat. Ty potrebujes velkoformatove previazanie. Ked je cena cetris/fermacell problem, zozen si lacnejsie OSB dosky,ale minimalne hrubka 2x15mm, zlepit a zoskrutkovat.
Odpovedať
@mgx Mohol by cely podklad vyzerat nasledovne ked sa da prec heraklit? 1,2cm fermacell / cetris (kolmo na predoslu vrstvu) 1,2cm fermacell / cetris 2-3cm podlahovy polystyren 4cm piesok (vyrovnany) panel Toto dokopy mi dava vysku ktoru by som potreboval. Tu material na 43m2 vychadza nieco okolo 1200e (verzia s fermacellom) co mi pride fajn cena.
Odpovedať
zalezi aky vinyl ide davat ... ak aktualne oblubenu a drahu click tak je to zbytocnost lepit a skrutkovat a v kazdom pripade je zvytocne davat 2 vrstvy ... idealne je s perodrazkou to najtensie aby ti to s vyrovnanim vyslo a pod tym jemnucko pieskom dorovnat ...
Odpovedať
@shadowmilan Vinyl: https://www.vinylove-podlahy.sk/ecoli...
Odpovedať
Profilova fotka
@ifarmgolems skladba je dobra, len 2cm eps casto praskne. Minimum je 3cm. Ziadne ze zbytocne 2 vrstvy cetris/fermacel, zacne to pruzit a praska potom vrchna vrstva. Hrubka 2x12mm minimum, lepsie 2x15mm (doska je o 30% tvrdsia). Perodrazka byt nemusi, to je pre amaterov, ale ak das, nevadi. Ked zacnes rezat perodrazky, uvidis ten bordel 🙂. Podkladovy EPS by som dal 200ku, vtedy to pruzit absolutne nebude.
Odpovedať
to by ma zaujimalo, kde to ma zacat pruzit ak to vyrovna pod tym pieskom ... nuz ...nikoho nebudem presvedciat, ak sa chce niekomu platit 2x za zbytocnost ... 🙂
Odpovedať
@ifarmgolems jak radi mgx desky urcite krizem. Ze by to udrzela pero drazka v jedne vrstve moc neverim. Navic pochybuju ze tam bude cisty zasypovy pisek ale spis pisek+stavebni bordel… jinak misto eps pokud to mate jako krocejovou izolaci muzete dat drevovlaknitou desku i pri 2cm se s tim da delat (jenom pozor dela se vice variant musi te najit tu do podlahy ty maji 100-200kpa). Dale nezapomente pouzit okolo sten dilatacni pasku (za me idealne mineralni)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mgx ahoj, chystam sa nakupovat material a mam zopar otazok: 1. chystam sa kupit 2 vrstvy tohoto https://dek.sk/pobocka-bratislava/pro... - ak spravne chapem, toto nema tu polodrazku, a polodrazka je jedine na tomto tu: https://dek.sk/pobocka-bratislava/pro... - tam ale nie je moznost 2x 15mm a zacina to na 2cm vysky. Mozem kupit 2 vrstvy toho nie-podlahoveho fermacelu (prvy link), ano? 2. ak nemam polodrazku, treba mi lepidlo? Resp. bude sa prva vrstva fermacellu nejako lepit na EPS pod nim? Tu sa pise ze sa tym lepidlom lepia hrany s polodrazkou: https://dek.sk/pobocka-bratislava/pro... 3. pises "Podkladovy EPS by som dal 200ku, vtedy to pruzit absolutne nebude." - myslis tym toto, ano? https://www.isover.sk/produkty/isover... 4. bola tu spomenuta dilatacna paska - treba tam nejake konkretne parametre / odstup od steny? 5. kde najdem nejaky konkretny navod ako sa poklada ten fermacell? - Lepenie / skrutky atd. Dakujem za odpoved.
Odpovedať
Profilova fotka
1) to co si dal je stenova doska. treba pouzit podlahove https://www.fermacell.sk/sk/produkty/... cena ktoru uvadzas je 100% predrazena. treba si najst ineho dodavatela, resp. rovno ineho vyrobcu staci ti 2x 10mm cetris doska basic, cena je 30e za komplet vrstvu na m2. https://www.cetriseshop.sk/sortiment-... pozor, dosky su 3350x1250, aby si s tym vysiel do bytovky. ak na 8 poschodie vytahom, lepsie objednat polene. 2. nie, staci dosky polozit na eps. cetrisove dosky mozes skrutkovat obycajnymi mosadznymi vrutmi aku skrutkovacom 3. pises "Podkladovy EPS by som dal 200ku, vtedy to pruzit absolutne nebude." - myslis tym toto, ano? https://www.isover.sk/produkty/isover... ano, hocijaky eps 150s a viac. len kvoli krocajovemu utlmu. 4. bola tu spomenuta dilatacna paska - treba tam nejake konkretne parametre / odstup od steny? nie, pozri si video. https://www.youtube.com/watch?v=NkyP3... pouziva sa hocijaka, co zozenies. napr. ta modra so zltym samolepiacim pasom, bezne dostupna 5. kde najdem nejaky konkretny navod ako sa poklada ten fermacell? - Lepenie / skrutky atd. youtube - daj hladat sucha podlahovka fermacell alebo cetris. videi je milion.
Odpovedať
on Fermacell neni spatny a cenove vyjde podobne jako 2x Cetris. protoze u Fermacelu se dava jenom jedna deska (na polozdracku se pak pouziva lepidlo a jeste se to prosroubuje a drzi to fest) navic tam je drevovlaknita deska ktera je vhodna i na utlumeni krocejoveho hluku akorat bych sel rozhodne do 2E33
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Ahoj, zaujalo mě toto téma. Chystám se na rekonstrukci podlahy v bytě (horní patro) také z cca 60. let. Aktuální skladba je 2cm škvára (lehce růžová) + 4cm heraklit + 2,5cm parkety. Na sousední podlahu je to cca 10,5cm. Novou skladbu plánují následovně 5cm EPS 100 tl. 5cm + Isover T-P tl. 2,5cm + Rigistabil e25+ vinil click. Po obvodu místnosti budou pásky Isover N/PP. Prosím máte někdi zkušenosti s akustikou? Kročejová izolace bude doufám lepší. Jak to ale bude s hlukem od spodního bytu do mého? Nezhorší se to? S přenosem hluku přes konstrukcí počítám. Děkuji za názory
Odpovedať
Profilova fotka
EPS 100S je makke, dal by som aspon 150S. Medzi Rigistabil e25 a vinil click nemate krocajovu izolaciu. Chrani zamkove spoje a mala by mat aj hydroizolaciu. Na tejto nesetrite, pouzite kvalitnu, ziadne polske smejdy. Idealne systemovu rovnakej znacky ako je vinil-click.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

EPS 100S je makke, dal by som aspon 150S. Medzi R…
@mgx děkuji za odpověď. Nakonec po demontáži podlahy jsem našel velice křivou podlahu. Napojení panelů je zalité betonem, který samotný panel převyšoval o 2-3cm. Bylo použito kamenivo snad z řeky (klidně 10cm oblázek). Nechtělo se mi to brousit a proto jsem zvolil Liapor+záklopové desky Rigistabil+Isover t-p 25+rigistabil e25. Vinylová podlaha má integrovanou podložku a výrobce v manuálu zakazuje použití další. Jestli tento postup byl správný asi ukáže až čas.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?