Montáž dlážkovice - dajte tipy ako na to

Mám zopár otázok k montáži smkrekovej dlážkovice - plánujem húrbku 28-30mm. 1. Aké nástroje sú najvhodnejšie k sťahovaniu podlahy? Obávam sa, že také tie bežné sťahováky mi nepomôžu, sú skôr na tenké laminátové parkety. Alebo je lepšie namiesto sťahovania dotláčať dosky nejakým zdvihákom, prípadne rýchlosvorkou (otočenou na rozpínanie)? Ide mi aj o kvalitu stiahnutia, ale aj o čas, aby to príliš nezdržovalo. 2. Aké skrutky použiť? Skrutka by mala ísť šikmo do pera, aká dĺžka je podľa vás postačujúca? Stačia tie pozinkované (biely/modrý zinok), alebo radšej zvoliť nerezové určené na terasy? 3. Aká min. teplota a max. vlhkosť interiéru je podľa vás ešte v pohode pri pokládke?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od joshu:

Mám zopár otázok k montáži smkrekovej dlážkovice …
@joshu poradím ti, ako som to robil ja. Na priečne hranoly-postrholce som zatiahol klasický veľký rámový sťahovák.. ten spom použil ako opierku na páku.. Strešnú latu v dlžke cca 1m som použil ako páku, ktorou som natláčal palubovku na spodu opretú o sťahovák.. Skrutky som dával šikmo do perodrážky, do každého postrholca. Skrutky som mal tuším 2,5x40 s krížovou hlavičkou, mali malú hlavičku, dobre vklzla do dreva. Čo sa vlhkosti týka, problém je vlhkosť samotného dreva, nie interiéru.. Ja som dokonca musel rozobrať po pol roku celú miestnosť, lebo drevo nebolo dobre vysušené, aj ked mi predávajúci deklaroval, že je OK. Palubovka sa mi otvorila na cca 3 až 4mm, takmer vyšla z perodrážok. Takže opať rozobrať a zložiť. Vliezli mi tam na konci takmer dve dosky.. Skús sa tomu vyhnúť. Ja som našťastie nelakoval, iba voskoval, tak sa to dalo rozobrať.. Ak to nalakuješ, tak ti lak pri rozoberaní vytrhne drevo na drážkach.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od joshu:

Mám zopár otázok k montáži smkrekovej dlážkovice …
@joshu raz vidieť je lepšie, ako sto krát počuť. pridávam fotku
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od joshu:

Mám zopár otázok k montáži smkrekovej dlážkovice …
@joshu síce to nie je odpoveď na Tvoje otázky ale neodpustím si poznámku: mám celý život len drevené podlahy.....a jediná, ktorú by som si už rozhodne nikdy nedal, je smreková dlážkovica. Ak by som naozaj musel tak leda do spálne.
Odpovedať
Pred 15 rokmi som nad podkrovím získal extra veľkú izbu, na dlážku som použil dlážkovicu. Potreboval som kladivo, bukovú doštičku a kolárske klince, pár dosiek bolo krivých. Na mäkký smrek som položil najlacnejší laminát, na 65m2 ma to stálo s lištami 400 eur, mám tam aj kancelársku stoličku a po 15 rokoch stále vyzerá ok. Pri dlážkovici by som doteraz vypratával, brúsil a natieral drahými lakmi. Smreková dlážka, tam kde sa chodí sa proste veľmi rýchlo zoderie. A potom to vyzerá žobrácky a šupácky. Nemajú peniaz na poriadnu dlážku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_x:

Pred 15 rokmi som nad podkrovím získal extra veľk…
@roman_x dovolím si nesúhlasiť.. Nikdy by som nevymenil drevo za laminát, aj ked smrekové.. Spodnú časť domu mám lakované bukové parkety. Podkrovie je celé smreková palubovka.. Vyzerá to romanticky, príjemne, teplo a útulne. Drevo mám ošetrené olejovoskom.. Ako píšem, žiadny laminát sa drevu nevyrovná. Pocitovo je to úplne iný level.. Bosou nohou šliapať po hobľovanej voňavej doske, alebo po studenom neosobnom lepkavom lamináte je tisíc a jedno.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od joshu:

Mám zopár otázok k montáži smkrekovej dlážkovice …
@joshu kvalitnu dlazkovicu nemusis nijako stahovat, lebo sedi presne. Mame dlazkovicu v troch domoch, robili sme ju svojpomocne a mali sme roznu kvalitu. Ta najlepsia sedela presne, ak boli dve dosky krive z celej varky, tak vela a aj tie krive boli krive minimalne, takze stacili len klasicke presviedcacie metody, ziadne stahovaky, ani nic podobne.. Ziadne skrutky, obycajne kolarske klince, bijes do perodrazky sikmo. A vlhkost, ako pise vyssie v komente, je podstatna dreva, nie interieru.. Medzery sa ti spravia prave vtedy, ked mas nedostatocne vysusenu dlazkovicu a predajca ti povie cokolvek samozrejme, len aby si kupil.. Ak chces istotu, tak naj dlazkovica je z BPP-cka. Rovna, dobre vysusena a ziadne medzery.. aspon teda pred par rokmi, ked sme ju my brali, tak to tak bolo..radim to tu kazdemu..aj ked teda, zisli by sa nejake cerstve skusenosti, nakolko my sme naposledy tusim v 2013-tom brali..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?