Horúca

Mam dat podlahové kúrenie do garáži

Zdravím. Chcem sa opýtať a poradiť. Či mám dať podlahove do garazi? Moja predstava aby garáž nemala nikdy izbovú teplotu ale prechodnu a nemrzlo auto v zime. Tak plánujem extra radiátor na špirálou a elektricky samostatné. Vraj keď by som mal radiátor cez podlahove tak bol by vlažný a zanašal by podlahove keďže radiátory by boli prepojené. Aj nedáva mi to moc logiku ze poter mal by byť potom namiesto 5cm 10cm. Tak podlahove by stracalo svoju účinnosť
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od 1961stefan:

Zdravím. Chcem sa opýtať a poradiť. Či mám dať p…
@1961stefan Len daj, daj, podlahové,.... aby gumy boli stále na teplom, aby autičku nebolo zima... 🤣 Keď debatuješ o podláhovke, radiátoroch, tak zrejme to nie je samostatne stojacá garáž, ale je pri (v) RD. Nuž do takej garáže, aj keby si nedal žiadne kúrenie, tak tam nikdy nič nezmrzne a aj za najväčších mrazov Ti to pod cca 5°C nezíde. Stále tam budeš mať tú "prechodovú teplotu", ako si to Ty nazval. Iba si teraz zbytočne komplikuješ život a nespíš po nociach.
Odpovedať

@1961stefan samostatne stojaca, alebo sucast domu?
Odpovedať

@1961stefan Mám to takto doma. V najv.zimách som mal v garáži + 5. Bežne v zime okolo +10> Bez kúrenia. Takže zbytočne vyhodíš peniaze. Ak by náhodou niekedy bolo povedzme -30,prikúrim el./ olej.radiátorom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od andynr:

@1961stefan Mám to takto doma. V najv.zimách som…
@andynr aj ja to mám tak. I keď bolo von pod - 20°C tak v garáži bolo stále plus nad nulou. A to som mal aj neutesnené, slabo izolované kovovové dvere.
Odpovedať

@1961stefan Radšej si ho daj do garáže.🙈
Odpovedať

@1961stefan aby skor zhrdzavelo?
Odpovedať
Ja mat garaz tak udrzujem cca 3-5st, uplne staci. Mal by som tam jeden lacny elektricky fukar ak by som chcel nieco pomajstrovat a manualne rychlo prikurit na chvilu. A priviedol trubku na jeden radiator ak by bolo treba ako pripravu. Ak nieje teplovodne kurenie tak nejaky elektricky na udrzanie tych 3-5st. Alebo tam mat odvlhcovac, ten hreje tiez a zaroven aj odvlhci ked je mokro/sneh. Ak je garaz spojena s domom tak prvotne naklady do 200e a prevadzkove nula celych nula nula nula jedna.
Odpovedať

@starysomar: Je tam isté riziko, ale iba v prípade, keď je auto zanesené soľou. Problémom je kombinácia vody a soli. Ale zase keď udržiavaš auto čisté, tak to nie je problém. Ja skôr vidím pozitívum v tom, že sa voda skôr odparuje, auto je suché, takže nekoroduje. Ďalšie pozitíva sú väčšia životnosť motora (netreba zahrievať), ochrana laku a samozrejme komfort. @1961stefan: Ja mám v garáži 2-2 trubky podlahovky na bokoch, kde nestojí auto, a je tam v zime okolo 15-17 °C .Po zaparkovaní ešte občas zapnem ohrievač na hodinku, aby sa rýchlejšie vysušilo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od milanista:

@starysomar: Je tam isté riziko, ale iba v prípad…
@milanista Ako na dennej báze dokážeš v zime zabezpečiť aby auto nestálo v garáži s nasoleným podvozkom? Denne ho pred zaparkovaním odspodu vysprchuješ? Dosť nepraktické. Chápem, že sa nesolí celú zimu a všade ale ako vieš že ideš do garáže s nenasoleným podvozkom? Nesnažím sa spochybňovať tvoj príspevok - len sa pýtam na tvoju praktickú skúsenosť.
Odpovedať

@1961stefan v den robenia poterov som rychlo natiahol zvysne rury aj do garaze a nelutujem ze mam teraz podlahovku. nieje nic prijemnejsie mat pri praci nohy v teple, pripadne tenky koberec na podlahe, ked sa potrebujes pri praci valat po zemi. ak je garaz len sklad, tak to nema zmysel
Odpovedať

@1961stefan Ja mám v garáži na jedne samostatnej vetve (v dome je podlahovka) jeden radiátor, cca 1,2 m široký. Na temperovanie garáže to stačí. Garáž je jednou stenou opretá o dom a je tepelne odizolovaná od domu. Teplota s tým radiátorom sa udržuje na cca 12-15 °C. Myslím, že podlahovka v garáži je veľký luxus a zbytočne drahé riešenie, pokiaľ naozaj nepotrebuješ plnohodnotne vykurovať garáž - že by si sa tam zdržiaval dlhšie, opravoval autá a pod.
Odpovedať

@starysomar: Je tam isté riziko, ale iba v prípad…
@milanista ujco kedysi auto striekal vodou cim binec zatlacil aj, kam sa za jazdy nedostaval. A kuril mu. Po desat rokoch vsetky blatniky derave.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@1961stefan Ja mám v garáži na jedne samostatnej …
Chlapi vsetci tu obhajujete svoje riesenia a zadavatel temy ani neodpoveda na otazky. @chrobak7 ten radiator s napojenim ta stal viac ako 100 trubky v potery ;-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@milanista Ako na dennej báze dokážeš v zime zabe…
@toky1 v pohode, dobrá otázka 👍🏻 u nás solia asi 5x celú zimu a vtedy používam druhé auto. Viac mi vadia vtedy ake kamienky 😬. A keď sa zašpiní tak ho čo najskôr opláchnem wapkou zospodu. Ale to sú už fakt veci mimo pôvodnej témy, patria radšej na nejaké autofórum 😊 k tej už len toľko, ako niekto vyššie písal, že trúbky do podlahy sú lacnejšie ako radiátor a nezaberú miesto.
Odpovedať
Vzdušná drevená šopa, stodola nazvaná majiteľom honosne že garáž,... alebo napr. nejaký súčasný prístrešok, sú pre zdravie karosérie auta ďaleko prospešnejšie, než vykúrená garáž. Keď sa k tomu pripočítajú aj neustále teplotné šoky (najmä) pre lak auta pri prechodoch teplá garáž/mrazivý exterier, tak pánBoh zaplať. Garáž má v dnešnej dobe podľa mňa význam iba vtedy ak sviatočný jazdec auto vyberá max. raz v týždni.... a samozrejme ako ochrana pred ľadovcom, vandalmi... Nič viac !!!
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petersd:

Vzdušná drevená šopa, stodola nazvaná majiteľom h…
@petersd Tak tento raz s tebou vôbec nesúhlasím. Na garáž nedám dopustiť. Roky to bol sklad, posledné 4 roky garáž. Jazdím denne. Neprežívam to či zhrdzavie o 2roky skôr alebo nie. Sú to plechy. Auto slúži mne. A nastupovať do nie uplne ľadového auta bez ometania je super. Navyše v garáži všetko na údržbu auta, brikety na kúrenie, zásoba zemiakov a cibule v bedničkách. Nemáme pivnice, takýto medzisklad úplne stačí. Garáž nieje vyhrievaná, nieje spojená s domom a vždy je tam +teplota.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od jankazb:

@petersd Tak tento raz s tebou vôbec nesúhlasím. …
@jankazb Jeee, Janka,... až teraz jediny raz so mnou nesúhlasíš?. Tak to je super. To si fakt vážim... 😁 A Tvoj názor? ... Hm - rešpektujem... Ale asi je to v tom, že "neprežívaš"... 😉 😅
Odpovedať

Vzdušná drevená šopa, stodola nazvaná majiteľom h…
@petersd Ja síce mám garáž,kde parkujem svoju zber.raritu,mám tam všetko potrebné ,ale aj prístrešok. A ten je vskutku praktickejší a preto som ho pristavil. Inšpiroval som sa ešte zač.90tych r.,keď som pracoval v NOR,tam majú len prístrešky,garáž nikto. Aj z dôvodov,o kt.píšeš. Auto obalené bordelom z cesty v garáži hnije jedna radosť.
Odpovedať

@toky1 v pohode, dobrá otázka 👍🏻 u nás solia asi …
@milanista Trubky ano. Podlahové kúrenie celkom isto nie.
Odpovedať

@petersd Ja síce mám garáž,kde parkujem svoju zb…
@andynr Ale veď to je jasné. Na niektoré veci musí človek jednoducho prísť sám, alebo sa poučiť na chybách (či múdrostiach) iných. Niekedy v mladosti som tiež nepoznal lepšiu dobrotu pre auto, než garáž. Ale keď som začal auto denno denne používať a to s príchodom domov aj viackrát za deň, tak ma už išlo poraziť z neustalého otvárania/zatvárania garáže a bráničky v plote. Potom som urobil automatické otvárania a neskôr som nepoužíval už ani to. Parkujem pred domom. Myslím, že dnešnému štýlu života je pre auto najvýhodnejší prístrešok s priamym prístupom z ulice a povedzme aj, dve jeho náveterné steny tak do cca polovice výšky vyplnené. Aby tam počas fujavice nenatrepalo veľa snehu...
Odpovedať

@andynr Ale veď to je jasné. Na niektoré veci mus…
@petersd Je to tak,mám to tiež od ulice s el.otváraním a dotiahol som tam aj 230/380,kameru,pohyb./ svetel senzor,vodu, z boku nasadené tisy. Tiež sa mi nechcelo večne umývať bordel z auta,usad.brzdný prach a pod.
Odpovedať
Ja by som som to dal. Par metrov potrubia a vacsi rozvadzac ( v zavyslosti od velkosti garaze - pocet okruhov ), to uz naklady prilis nezvysi. To ze bude poter hrubsi vobec nevadi. Videl som domi s 4cm anhydridom aj 12cm betonovym poterom a podlahovka fungovala dobre. A potom uvidis ci to budes pouzivat, alebo len uzvries okruhy pre garaz. Mozno to niekedy budes potrebovat prerobit na izbu ( moj sused tak prerabal a problematicky doriesoval kurenie ), a kurenie budes mat hotove. Alebo tam urobis dielnu/sklad..cokolvek. ak tam budes potrebovat teplo tak jednoducho otovris ventili v rozvadzaci. Myslim ze tych 100-200e sa vyplati za to ake moznosti zmeny vyuzitia dostnes.
Odpovedať

@petersd Je to tak,mám to tiež od ulice s el.otv…
@andynr Aké otváranie tam máš? Nejaké "vráta" priamo na prístrešku, či ako?
Odpovedať

@andynr Ale veď to je jasné. Na niektoré veci mus…
@petersd Ja takto parkujem z ulice za domom a nejaký hentaký prístrešok tam plánujem. Mám nejaké miesto aj vo dvore na niečo také ale nikdy tam neparkujem práve kvôli nutnosti otvárať a zatvárať bránu a nechcem si tam zmenšovať priestor.
Odpovedať

@andynr Aké otváranie tam máš? Nejaké "vráta" pri…
@petersd El.otvaranie dovnútra.
Odpovedať

@petersd El.otvaranie dovnútra.
@andynr Niečo podobné si zrejme časom urobím aj ja. Ale až pri nejakej rekonštrukcii ohrady, lebo teraz mi ešte manželka nedovolí rozbiť naš "krásny" betónový plot 😁 No ale až raz to niekedy spácham, tak strechu urobím pultovú (hoc sa mi z duše nepáči), naklonenú na juh a celú s FVE panelmi.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dom666:

Ja by som som to dal. Par metrov potrubia a vacsi…
@dom666 12cm poter? To ti kúriť nebude, iba ak tam vrazíš 50st.vodu, a to už efekt.nebude,veď nepotrebuješ kúriť do betónu... Podl.kúrenie mi v 92 robila aj s projektom DE- firma Pedotherm, trubky s O² bariérou, podľa projektu max.vrstva 5cm.
Odpovedať

@andynr Niečo podobné si zrejme časom urobím aj j…
@petersd No keď si tú FVE načal,dal som si urobiť cen.ponuku... V skratke,potrebujem sa dostať aspoň na 4000kwh/ rok,aby to bolo efekt., a pri tejto spotrebe návratn.minim.10-15r., na to sral pes. Ja mám 1500 kwh/ rok...a platím 45€/ mes. A to ešte 1x t.sauna.
Odpovedať

@petersd No keď si tú FVE načal,dal som si urobi…
@andynr Plný súhlas. Preto čakám, či sa neotvorí nejaký dotačný program, ale zaujímavý!.... nie taký ako doteraz, že či si to robíš svojpomocne, či na kľúč s dotáciou, tak suma summarum Ťa to vyjde narovnako
Odpovedať

@petersd No keď si tú FVE načal,dal som si urobi…
@andynr Ja mám v dielni za domom aj 12 - 17 kW mašiny, mne by (lacná) FVE zapasovala. A tých najväčších žrútov by som zapínal len medzi 11:00 a 15:00 hod. 😆
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?