Dlazkovica

Dobrý deň, napriek množstvu tém o masívnej drevenej podlahe sa mi doteraz nepodarilo vyriešiť niektoré otázky. Ide o železobetonové podlahu v podkroví. Na to pojde rošt z laty 10x5cm v rozostupe 58 cm ( v prípade použitia izolácie isover woodsil) alebo 60ćm v prípade že by bolo niečo iné vhodnejšie. Toto je prvá otázka. Druha je akú vhodnú fóliu pouzit na prekrytie izolácie aby pripadne neuvolnovala nejaké vlákna do priestoru. Zároveň by prekryla aj laty roštu a možno zabránila vŕzganiu. Potom by nasledovali samotné palubovky červený smrek 28mm hrubé. Mám ich klincovat alebo použiť vruty na terasy? Klince mi prídu že umožnia pripadne nejaký pohyb laty nakoľko budú mat dĺžku 5m. Alebo radšej to mám nafest prichytiť nerezovymi vrutmi? Nakoniec pôjde vosk Osmo. Doporučujú voskovat hotovú podlahu,ale predpokladám že časom vzniknu nejakú špáry a ukáže sa nenamorene drevo. Možem to natrieť pred zložením? Momentálne robím drevený obklad stropov tiež s Osmo voskom a tam sa doporučuje natierať pred uložením. Tak to aj robím a je to ok.
Odpovedať
@derrick Rozostup rostu 58 cm sa mi zda vela. Osobne by som dal max 40cm aby sa predislo pohybu. Aku izolaciu zvolis je na tebe . Ja som daval polystyren . K paropriepustnej folii by som volil aj penovu podlozku resp by som zvazil na rost polozit OSB na to penovu podlozku a az na to dlazkovicu krizom aby sa to previazalo. Jednoznacne pouzi vruty , najlepsie s polovicnym zavitom. Drevo natri este pred polozenim.
Odpovedať
Ahoj, ja som na rostove hranoly dal obojstranne korok 2mm, lepil som to obojstranou paskou. Izolaciu som vynechal, u mna nebola potrebna. Na uchytenie som pouzil terasove skrutky do pera, ale vzdy som predvrtaval inak to praskalo aj ked predajca hovoril ze netreba predvrtavat. Chystam sa pouzit tiez Osmo, ale uz mam polozene, idem prebrusit a az nakoniec Osmo.
Odpovedať
@derrick rozostup lat čim menši tym lepši, aby ti pasoval na davanie vaty. klince maju vyznam len pri mokrom dreve alebo širokych doskach kde by mohlo prist k zosychaniu a skrutka by praskla lebo je ocelova a krechka, kliniec sa ohne ale drži. je jedno ake su dosky dlhe(5m), drevo pracuje od širky nie na dlžku .
Odpovedať
Ďakujem za info,musím ešte doplniť, že dosky sú kefovane,tak brúsenie sa vynecháva. Ten rozostup roštu budem musieť ešte zvážiť. Kdesi som čítal že by malo stačilt dať 25 násobok hrúbky dlazkovice. Podkladovy betón má max. rozdiel vo výške 2cm,takze bude niekde treba podkladat asi drevené spaliky kvôli vyrovnaniu. Tieto by som fixoval nizkoexpanznou penou. V podstate by som vypenil priestor medzi latami roštu a betónom. Ten korok na rošt sa mi pozdáva. Najradšej by som vynechal tu fóliu, ale budú to aj detské izby a nechcel by som aby sa z toho prášilo. Alebo netreba sa obávať? Ešte ako piše martinmatko ohľadom klincovaním širokých dosiek, tak ja mám dosky široké 175mm plus pero. Bude to uložené na rozmer 6,5 x 5m ( najvačšia miestnosť) kolmo na širšiu stranu. Dúfam že to tie vruty udrzia :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@derrick Ahoj - len taka otazka mimp - odkial si kupoval tu dlazkovicu z cerveneho smreku?
Odpovedať
@kam8ox -no neviem či si si všimol dátum posledného príspevku aj to že profil je neaktívny.
Odpovedať
@jaro313 Vsimol. Kvalitna firma dodava material kludne aj 10 rokov. Nejake ine otazky?
Odpovedať
@kam8ox -tu nejde o to kolko rokov dodáva firma-ale o to,že dotyčný ma neaktívny profil,tzn.že asi už sem nechodí a na otázku ti neodpovie. Len toto.
Odpovedať
@jaro313 ok - to som si nevsimol ale zase je mozne ze odpovie niekto druhy (casto sa tu stava to, ze niekto obnovy tu istu temu/otazky. takze stale nevidim nejaky extremny problem v tom ze som sem po rokoch vlozil svoj koment.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Profilova fotka
Mál by som otázku. Tie roštové hranoly na ktorú sa uchytáva dlažkovica, kotvíte ich do betónu?
Odpovedať
@matko291 my sme hranoly nekotvili, to ked zbijes dokopy dlazkovicou, nema sancu sa to pohnut..
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi a dávali ste aj izoláciu medzi hranoly? a na hranoly pod dlážkovicu proti vrzganiu nejaký material?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matko291 davali sme polystyren,nic ine. Dlazka nebude vrzgat, ak je kvalitne vysusena.. Mame tri rozne druhy, a tie, co boli kvalitne vysusene nevrzgaju, vrzga jedine ta, ktora bola zle vysusena a urobili sa aj medzery, celkovo je nekvalitna..
Odpovedať
@derrick Ja som si robil svojpomocne 160 m2 dlazkovice cerveny smrek 2,8cm. Kukni moj album. Pod palubovku som dal biely polystyren. nic viac - ziadnu foliu - dlazkovica voobec nevrzga.. Dosky musis stahovat na fest, bud klinami alebo stahovakmi aby ked sa drevo vysusi nevznikli medzeri - kvoli tejto montazi musia byt hranoly privnene k podkladu - dost nasilno - najlepsie hmozdinky. Kupil som specialne samorezne vruty do dreva a vrtal som to nasikmo cez drazku (treba pouzivat vazelinu, aby nepuklo drevo). Medzi dosku a hranol som este daval mamut - ten ked vyschne tak je "gumeny" - a to este viac zabrani vrzganiu. Ak nechces aby to vypadalo zle musis to este aj prebrusit a pretmelit - aspon 2x cely proces. Osmo je kvalitny olej, ale existuje aj kvalitnejsi - dvojzloskovy olej magic magic oil 2k - pzoor musis to vediet nanasat inak si pozeres nenavratne dlazkovicu.
Odpovedať
@lukas1115i no my dvaja sa asi nezhodneme :-D Ale uz som odpovedala v tej druhej teme co sa tyka kotvenia hranolov.. Co sa tyka brusenia - my sme kupovali dlazkovicu z BPP Banska Bystrica a je to tak kvalitna dlazkovica, ze ziadne medzery sa neurobili (byvame 10 rokov).. a tak isto ju nebolo treba prebrusovat, lebo je dokonale vyhoblovana.. Nater sme davali Osmo a teraz, po 10 rokoch ju ideme pretriet - uz vidno znamky opotrebovania, niektore frefventovane miesta som uz aj pretierala, ale uz by to chcelo komplexnu udrzbu.. Dlazkovicu, co sme kupovali z Oravy, ta sa zosusila, urobili sa medzery a aj vrzga.. A aj ju bolo treba brusit, lebo nebola dokonale hladka.. Pre mna po tejto skusenosti bola ta dlazkovica z BPP uplny zazrak, uz sme s nou robili aj dalsie dlazky v druhom dome a stale maximalna spokojnost..
Odpovedať
Prosim vas a osmo ste ako nanasali?..chceme pouzit tvrdy voskovy olej farby hneda zem..pisu, ze je potrebna jedna vrstva a na vrch vrstva transparentneho..je to takto v poriadku?..alebo mozem dat rovno dve vrstvy farebného?...bez toho transparentneho?..odporucate stetec alebo valcek?..dakujem..
Odpovedať
@dedelenka Osmo je dosť drahá olejová lazúra. Poradím ti rovnako dobré a o viac než polovicu lacnejšie riešenie. Ja som všetky exteriérové drevené prvky natieral olejovou lazúrou Colorlak ProDřevo: https://www.efarby.sk/profi-olejova-l... Je porovnateľná s Osmo a stačí jedna vrstva. Natieral som velúrovým valčekom, so štetcom robíš čmuhy. Valčekom je to pekne rovnomerné. Mám tým natretú konštrukciu prekrytia terasy, prístrešku, plotové diely...
Odpovedať
@chrobak7 myslis, ze je to vhodne aj do interiéru na dlazkovicu?..
Odpovedať
@dedelenka Dá sa aj do interiéru, ale myslím, že je to zbytočné. V interiéri by som radšej volil nejakú lakovanú lazúru, nie olejovú, aby to malo lesk. Osmo a ProDrevo nie je lesklé - to je matné, trochu to vidno aj na fotkách.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
@akvi tá firma BPP je toto bppshop Nevidím, že by predávali dlážkovicu...
Odpovedať
@joshu áno, sú to oni a áno, nikdy to nemali poriadne na stránke, treba tam zavolať, je tam ochotná pani. Ak chceš, pošlem ti číslo.
Odpovedať
Profilova fotka
@joshu kupoval som aj ja tam výborná kvalita, tiež poradila @akvi, pani ozaj ochotna ešte aj skrátila na píle
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?