Dilatácia z EPS

Dobrý deň. Použili ste niekto ako dilatáciu pre potery EPS50 1cm?
Odpovedať
1
2
da sa pouzit narezany EPS ale naco si komplikovat zivot ked je na to dilatacny pas http://www.ozonius.sk/rehau-dilatacny...
Odpovedať
nie
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som použil ESP 70 - 1cm hrubý. Sice je to viac prácne ale lacnejšie. Pre niekoho 20€ sem, 20€ tam...
Odpovedať
@slavoslav nie ako nepoužil, alebo nie, nemá sa používať
Odpovedať
@ojmajster pre mňa tiež nie je 20-30€ hore dolu... takýchto položiek - drobností, je na stavbe stovky a zrazu ups a je z toho niekoľko stoviek € úspora, ďakujem
Odpovedať
Ten Rehau je navyse zbytocne drahy, klasicky polystyren sa sice pouzit da, ale nie je na to tak vhodny ako polyetylenova pena, pretoze medzi EPS a poter by sa stale este mala pouzit PE folia. Voli by som kludne najlacnejsie riesenie, napr. toto: http://www.ozonius.sk/obvodovy-dilata...
Odpovedať
@janulikk nie, nepoužil (tak znela otázka) na dilatáciu sa môže použiť v podstate skoro akýkoľvek materiál ktorý sa dokáže deformovať pod vplyvom tej dilatácie, mal by byť navyše aj pružný.
Odpovedať
Profilova fotka
@cubicomp presne si to vystihol, nikto nevravi o 20-30 EUR hore dolu, ale o usetreni casu pri pouziti PE pasu, ktory sa aplikuje za zlomok casu a navyse je viac vhodny na toto pouzitie ako EPS. To dorezavanie a po kuskoch kladenie EPS, jeho lamanie a dorazanie, kedze je lahky tak tiez odskakovanie od steny pri prievane...Dilatacny PE pas sa da kupit aj 50 metrov za nejakych pod 10 EUR bez DPH... Viem, za EPS by som dal mozno 5 EUR, ale usetreny cas na pripravu pred aplikaciou poterov, to si radsej dam na terase vychladeneho radlera a pol hodinku naviac venujem svojim detom... Za ten rozdiel to rozhodne stoji??
Odpovedať
@janulikk treba vediet rozmyslat kde sa oplati na stavbe setrit a kde nie. A navyse, tie pasy stoja fakt par korun, takze neviem o com sa tu bavime. Ale sak vlastna robota je zadarmo, tak preco nerobit, ze? ;-)
Odpovedať
@cubicomp my sa vlastne ani nebavíme, ja som sa len pýtal na názor pri jeho použití. Tot vsjo Rozmýšľať mi nerobí problémy a myslím, že sa mi aj darí, stavba je zatiaľ prodľa predpokladaného rozpočtu.
Odpovedať
@janulikk otazka je ako bol nadimenzovany, resp ci bol realny, kedze dnes maju ludia o stavbe domu dost skreslene predstavy, vid otazky typu postavim dom do 50 tis a pod
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Ahojte, včera som mal pána na poteri na chalupe a vravel, že v našom prípade by bolo najlepšie použiť 1cm EPS ako dilatáciu. Staviame z tehly a že tie originál pásy sa odliepajú a keby sa mali nastrelovať alebo klincovať do tehly by to nešlo veľmi dobre. Odporúča nalepiť 1cm široký pás EPS. Poter bude anhydrid. Prvý ideme robiť poter, potom omietky, keďže najbližší termín na omietky majú až v auguste. Myslíte, že je ten EPS OK? Aký silný tam treba dať a podlahový? 50? 70?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peto125 a inym sa neodliepaju? Ved sa pouzivaju na 90% stavieb a 70% z nich su tehlove :) Ale inak je to jedno, u mna tiez davali EPS, lebo som potreboval az 2cm... je uplne jedno aky EPS pouzije, je to len dilatacia.
Odpovedať
@gashtaan neviem, mne ten pá čo robí poteri vravel ,že sa to vie odliepať. Až 2cm? To sa dáva kedy?
Odpovedať
@peto125 1.5cm hrube omietky sa robili az po potery, preto az 2cm.
Odpovedať
@peto125 ja som daval samolepiaci diletacny pas 8mm a bol nesamolepiaci :-) Nikde nic nelepilo a musel som ho spinkovat o stenu kladivovou spinkovackou, ale s tym som pocital a mal som ju po ruke. U anhydritu musis spravit vanu a preto treba na to eps napojit i foliu, ktora byva integrovana v diletacnom pase a je s nou lepsia praca, tak by som si to 2x rozmyslel. Dalej sa ti pri praci na stavbe bude drolit eps z diletacie a ten ti potom vyplava pri zalievani a vytvoria sa ti na povrchu "pluzgiere" v ktorych budu zrnka eps ....
Odpovedať
@gashtaan aj my budeme robiť omietky až po poteri, tak možno tam tiež bude vhodnejšie dať 2cm. Inak ten dilatačný pás si lepil až nad vrchnú vrstvu podlahového EPS? Teda si mal nejaké dajme tomu 7cm pásiky EPS, aby kúsok trčal po zaliatí? @rkorba dalo sa s tým aj pekne do rohov dostať, nevznikali tam oblúky? Tá fólia čo je na dilatačnom páse sa potm priliepa na podkladovú fóliu, ktorá sa ukladá na EPS pod trubky? sa to nejak zažehluje, či sa používajú pásky?
Odpovedať
@peto125 pasy EPS mali cca 10cm, po urobeni poteru som ich jednoducho zrezal nozikom... ja mam vsak suchy cementovy poter, nemusel som sa starat o podtekanie.
Odpovedať
@gashtaan podtekanie myslíš pod dilatáciu? Rozmýšľam, že to spravím tak, že prilepím EPS na stenu pur penou a následne spravím vaňu z igelitu, ktorý bude prečnievať až nad dilatáciu. Na to sa dá podlahovka.
Odpovedať
@peto125 pekne to prispinkujes a opise vnutorne i vonkajsie rohy. Na niektorych miestach som to podcenil (rurky stenoveho kurenia) lebo som si myslel ze vaha anhydritu to zatlaci a nestalo sa tak, takze treba vsetko prichytit na finale. Foliu diletacnej folie som prilepil k separacnej folii a prichytil este rurkou pri pokladke. Vsetko mam tip top mozes sa prist pozriet :-)
Odpovedať
@rkorba ale staval si z porobetonu, že? že do tej tehly to nejde spinkovať, ale ak ide, tak jasné dám ten pás. :-)
Odpovedať
@peto125 kup si par tub mamuta a pouzi ho namiesto spiniek, len si priprav na zateznie dake tehly a za den nespravis cely dom ,ale iba par izieb podla poctu tehiel na zatazenie :-0
Odpovedať
Profilova fotka
Mne robili tiež potery. Keďže som mal tenkého polystyrénu dosť, použil som ten a pásku som nekupoval. Tam, kde bol porobetón som sal sem tam samorezný šrób. Tam, kde bola tehla, tak trochu pur peny, pritlačiť a drží to. Na takýto podklad som urobil vaňu z igelitu a potom už majstri ponaťahovali poter. Radšej som dal polystyrén aj s fóliou vyšší, po vytvrdnutí poteru zrežem čo prečnieva a vybavené. Ak by som ale polystyrén nemal, dám dilatačný pás.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac tiez som to tak robil, pricom som foliu vyhrnul a polozil az na druhu vrstvu eps a foliu, kde sa nasledne prilepila paskou.
Odpovedať
@mcsmekac nebola tá dilatácia potom veľmi hrubá? Aké hruhé EPS si tam dával?
Odpovedať
@aivenhov nejaky tenky EPS si tam dal, ako si potom dilatoval omietku od poteru?.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac no veď ak si dal 1cm EPS + 1cm pas + 1cm EPS = 3cm. Keď bežne sa dáva len buď ten pás alebo EPS.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan Toto je kúpelňa, tam sú tie steny v dezolátnom stave, tak zvažujem sadrokartón, Ak by som ale chcel dilatovať omietku, môžem okolo stien dať ešte pás na ležato a potom ho zrezať. Väčšina stien ale je omietnutá a bude sa len sieťkovať, tak tam to ako problém nevidím.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?