Ako správne vysušiť poter

Zdravím..prosím vás ako správne vysušiť poter? Vlhkosť je 4% ..chceme dávať lam.podlahu, ideme začať kúriť....treba mať vetracky stále otvorené keď sa bude kúriť? Ko dlho asi bude treba kurit? Keď bude poter 2% môžme davat podlahu? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
pogoogluj..., existuje tzv. vykurovaci protokol....
Odpovedať
Profilova fotka
@11ivana11 Pokial este nemate spustene podlahove vykurovanie , caka vas este 30dnovy nabeh , viac info https://www.parkettmann.sk/rady-a-tip... Nasledne je potrebne zmerat vlhkost . Nepisete aky typ poteru mate / anhydritovy alebo cementovy / , kazdy ma ine hodnoty pozadovanej konecnej vlhkosti . Nepisete ci na,erana vlhkost je CM alebo celkova vlhkost poteru . V ich nameranej hodnote je v zavislosti od vlkosti poteru rozdiel cca 1-1,7 . Spravna vlhkost by pri anhydrite nemala prekrocit 0,5% a pri cementovych poteroch 2% , hovorim samozrejme o vlhkosti CM .
Odpovedať
@parkett_mann co znamená cm? Cementové mlieko ci? Merali sme to vlhkomerom od známych a mali nastavené na Cementovy poter tak neviem teraz
Odpovedať
Profilova fotka
@11ivana11 CM je metoda kde sa odoberu vzorky strci sa to do meraku a ten vypluje vysledok. Za mna rovno poviem, ze bez susenia laminat rovno vyhodis lebo cely splesnie... Kazdy vyrobca predpisuje v technickom liste aka vlhkost podkladu je pre dany typ podlahy vhodna. https://anhydrit-podlaha.cz/clanky/pe... Tzn. mozes prekurit poter (su dva zakladne protokoly, jeden 30 dnovy a jeden zrychleny) a potom odmerat vlhkost CM metodou. Druha moznost je cakat, ale to chce viac mesiacov a vetranie. V tomto pripade pokladka lamina niekedy na konci jesene 🙂
Odpovedať
@mgx mame cementovy poter som zabudla napísať..a áno chceme kúriť aspoň 3 týždne a potom zmeriame a uvidíme..a keď nebudeme merať to CM ale len celkovú vlhkosť poteru tak to ma byt tiež 1.8%?
Odpovedať
Profilova fotka
@11ivana11 spravne meranie je bud CM, alebo gravimetricky (ale to nikto bezne nerobi). Zapichovaci vlhkomer na drevo (co mas asi na mysli) je na dve veci lebo meria len povrchovu vrstvu a ta je sucha vzdy. Prilozny vlhkomer ktory meria presne som este nevidel, ale netvrdim ze neexistuje. Potermi sa chvalabohu nezivim 🙂 Quickstep chce pre lamino pri cement.poteri 2.5 CM pri 75%rel.vlhkosti (co je teraz). https://www.quick-step.sk/-/media/imp... pripadne pozri tuto http://www.modrastrecha.sk/forum/podl... po 2 mesiacoch a prekureni zvykne CM vychadzat. Ak skor, chce to odmerat. Ale je to na Vas, investori miluju rychlokvasene postupy.
Odpovedať
@mgx nemáme ten lacný zapichovaci ale podobný tomuto od tejto značky. Prečítam si ti, ďakujem
Odpovedať
@parkett_mann Dobrý deň, chcem sa spýtať, poter máme od 23. Februára, čiže už skoro 5 mesiacov.. je potrebné aj tak vykurovať podlahovkou 30 dni? Alebo je možné túto dobu vykurovania skrátiť? Takisto budeme davat laminát 😊
Odpovedať
Profilova fotka
@michaela_1234 dobry den , voda v potery sluzi na chemicku reakciu zabezpecujucu jeho vytvrdnutie , zbytkova vlhost sa musi z poteru odstranit a to bud casom , alebo riadenym procesom . vlhkost v potery nie je rozlozena rovnomerne. Povrchova vrstva je vzdy vyrazne suchsia ako jej opacna strana pri trubkach a izolacii . Nabeh podlahoveho vykurovania je dolezity nielen pre uvolnenie vlhkosti zo spodnych vrstiev poteru ale aj pre tepelne zatazenie samotneho poteru . Ten ma totiz tendenciu sa pri nerovnomernom vysusovani , alebo rychlom tepelnom zatazeni deformovat - prehnut . Predstavte si , ze by sa tak stalo az po polozeni podlahy . Je super , ze sa poter prirodzene susil 5mesiacov ale to ci sa uz spravne vysusil sa bez nabehu a merania da iba odhadovat . Prave nabeh vykurovania zabezpeci nasledovnu vec - vlhkost , ktora je najvyssia na spodnej casti poteru sa postupnym zahrievanim presuva do hornych vrstiev , takze ked po dobe nabehu zmeriate poter z hornej strany a vlhkost bude ok je istota , ze sa uz zbytkova vlhkost uvolnila z celej hrubky poteru . V opacnom pripade by bola potrebna skuska merania vzorky z hlbky poteru cca 5-7cm , jej zmeranie karbidovou CM skuskou . Sekat do poteru kde je podlahovka je nebezpecne a tak by som tento postup urcite zvazil . Neviem aky druh podlahoviny planujete pokladat ale aj po jej polozeni nezabudnite podlahu tepelne zatazovat iba postupne - max 5C denne - idealne 3C aj k tomu sluzia programi nabehu vykurovania - dnes uz bezna sucast regulacie vykurovania .
Odpovedať
Profilova fotka
@michaela_1234 teraz som precital , ze budete montovat laminatovu podlahu a pre jej spravne fungovanie je vlhkost mimoriadne dolezita . Takze pokial by sa z poteru este nejaka vlhkost po polozeni podlahy uvolni.a mohlo by to podlahu poskodit . Neviem ci je skratenie nabehu vykurovania pre vas rozhodujuce ale vzhladom na prebiehajuce stavebne procesy sa pri spranom naplanovani da zabezpecit tak , aby sa cely proces realizacie stavby nespomalil a nepredlzil .
Odpovedať
Profilova fotka
@michaela_1234 druh poteru (cement, anhydrid), hrubka poteru? Osobne by som to neriskol, poter treba presusit podlahovkou (kludne aj skrateny variant, ak pohladate grafy sme tu X krat davali), vyhnete sa neskorsej deformacii pri kureni v decembri. A urcite nedavajte prvy rok(dva) listy kym to nesadne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?