Aká má byť hrúbka schodiskových stupníc?

prosim Vas poradte aku hrubku schodiskovych stupnic. vybrali sme 2,5cm a stolar nas prehovara na 4cm,ktore su teda aj ovela drahsie. :-| .ma to byt v tomto style,obr. je stiahnuty niekde z internetu
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
ak ten dom staviate na 300 a viac rokov tak áno, ináč funkciu splní aj 2.5 cm, teraz už obkladajú schody aj prvkami pre plávajúce podlahy. V rodinnom dome ich nezoderiete za 30 rokov. Hrúbku považujem skôr za estetický pojem, robí sa to aj tak, že pod splávok nástupnice sa prilepí lišta, ktorá opticky zhrubne dosku.
Odpovedať
@jan45 presne si to aj ja myslim,ze 2,5 sa nezoderie,dakujem za nazor ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@duplicka mam na to rovnaky nazor ako jan, a este si neodpustim poznamku - stolar chce viac zarobit :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
V prípade, že budú schodnice položené na železobetónovom schodisku, tak 25 mm hrúbka je dostačujúca, ak ale budú schodnice samonosné na, napr. oceľovej konštrukcii, odporúčal by som, pod. ako stolár, min. 40 mm. Pri kladení drevených schodníc na ŽB podklad odporúčam celoplošne prilepiť polyuretánovým lepidlom.
Odpovedať
ahoj aj my sme teraz objednávali schodnice na schody a dávame 4 cm a o moc drahšie to nebolo a určite to krajšie vyzerá kedže budú v obývačke :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ja idem dávať stupnice na betónové schody hrúbky 2,8 cm smrek. škárovka. Hrubšie sú vyhodené peniaze a krajšie to určite vyzerať nebude skôr na samonosnej konštrukcii kde sú súčasťou miestnosti napr. obývačky.
Odpovedať
my mame 2,5cm dub.
Odpovedať
Profilova fotka
@peterpb podla obrazku to samonosne podla mna asi nebude ;-)
Odpovedať
@peterpb dakujem,ano mame betonove schodisko,cize preto sa aj mne zda,ze dana hrubka 2,5 je ok. @kaktusik007 tiez sa mi zda,ze je pre stolara dolezite zarobit viac :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
este ma napadlo,chceme podschodnice mat len omietkove a na to napr umyvatelna farba a to zas nas odhovara murar,ze lepsie dat marmolit? to je tusim to co sa dava aj na domy na fasadu dole,ale mne sa to az tak nepaci, cim este by sa to dalo urobit?
Odpovedať
Profilova fotka
Obrázok bol ilustračný... :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@duplicka ja budem tiež dávať omietku namiesto podstupníc a na to umývateľnú farbu. Poviem Ti len jedno vymeň murára :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@peterpb hej, bol, ale tak vychadzam z predpokladu ze si dala @duplicka tu namahu a nasla na nete obrazok co najviac podobny skutocnosti :-D ;-) inak, ak mas predstavu mat tam len omietku, trvaj na svojom ;-) nie je nic horsie, ako ked ty ako investor nieco chces a niekto ti do toho kafre :-S - ale ano, treba sa poradit aj inde, to beriem, nie vzdy je to kafranie uplne od veci, ale ja som si vsimla ze tiez sa ma rozni majstri snazia presvedcit, ze takto by to bolo lepsie, pricom to uplne ide mimo moje predstavy a citenie ;-) aj preto len ta rada, ze trvaj na svojom ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@duplicka a nechcela som ti to napisat tak priamo ako @roman77 ale tiez mam z neho ten pocit... ze by som ho vymenila ;-)
Odpovedať
@roman77 :-D :-D :-D :-D :-D presne to som dnes mojmu manzelovi povedala :-D :-D :-D :-D :-D :-D ,ze ineho murara :-D :-D :-D :-D @kaktusik007 :-D :-D :-D :-D :-D praveze dakujem za rady je fakt super,ze je toto forum,lebo sa tu da rychlo ziskat kopec inych nazorov a vybrat ten spravny ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) takze jednoznacne podstupnice omietka a umyvatelna farba a stupnice 2,5cm drevo ;-)
Odpovedať
este ma napadlo, robieva sa to tak ,ze sa polozi rovny plat alebo je na konci vzdy ta oblina, cize z boku akoby hrana je L? neviem ci to viem opisat :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D .este dalsia vec, staci len priamo na beton davat polyuretánove lepidlo alebo este davat nieco napr na izolaciu? najprv omietnut a potom davat stupnice? radsej si pozistujem tu a budem apson nieco vediet ako zase pocuvat mudrosti stolarov a murarov :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D inac to som zas nasla super stolara na vyrobu dveri a uz len zameranie a vsteko okolo bolo na super urovni, tak snad dvere budu fakt take ako sme dohodli :-D :-D :-D :-D :-D :-D ,teda vchodove
Odpovedať
Profilova fotka
@duplicka a ako ti poradil @peterpb celoplošne prilepiť polyuretánovým lepidlom ;-) - a tuto ho kontroluj, aby tam fakt toho lepidla dal tolko kolko mal, dolezita to vec ;-)
Odpovedať
@kaktusik007 ;-) DAKUJEM
Odpovedať
Profilova fotka
na konci by mala byť stupnica zaoblená alebo urobené to L aby to vyzeralo na úrovni a aj kvôli bezpečnosti.
Odpovedať
mame zaoblenie a tiez umyvatelnu farbu.
Odpovedať
...netreba zabúdať na jeden detail. Obloženie schodiska...na výrobu sa vzťahujú asi najprísnejšie normy...podľa STN ky teraz už europskych noriem.Čiže stolár nehovorí blbosti...ked chce dať 4cm... stačí si zakúpiť normy a budete vidieť ako to je. Rádius zaoblenia je tiež predpísaný. Je tam dané všetko do detailov ako má byť drevo spájané, aká hrúbka, aké lepidlo, aký lak, proste všetko... ;-)
Odpovedať
dodog ak chcem mozem ich nechat betonove,mozem na ne vyliat nivelacku, mozem ich otapetovat ,dat lino, a dat hrubku dreva aku chcem-teda ak su schody betonove nie samonosne samozrejme. Bezne sa schody obkladaju laminatom alebo plavajucou drevenou podlahou a tie nemaju 4cm ani nahodou. Firmy vyrabaju dokonca laminaty specialne ukoncovane na schody.
Odpovedať
Nesuhlasim so vsetkym, co je v tejto diskusii pisane - hrubsie drevo vyzera jednoznacne lepsie, ako tensie drevo (teda aj vzhlad je dolezite kriterium okrem noriem a poziadaviek, ako pise Dodog - suhlasim) - nam prave dnes obkladaju schody - presne tak, ako to mas na obrazku - chceli sme 2,5 cm drevo - stolar nam spravil cenovu ponuku a veruze 4 cm neboli o nic drahsie, neprehovaral nas, a nemyslim, ze by to bolo o tom, ze by chcel na nas zarobit - mali sme viacero cenovych ponuk na rozne hrubky a typy dreva (nie cena bol ten dovod, preco sme chceli 2,5 cm, ale tym Vas nebudem zatazovat) ...ak nakoniec date 2,5 cm, urcite si vyberte dub alebo buk. Samozrejme, ze vydrzi aj 2,5 cm drevo. My sme zvolili buk 4 cm. Robime iba naslapne plochy a do podstupnic sme dali bielucky marmolit - ale to je kazdeho volba - predtym sme zvazovali aj bielu dlazbu, vodeodolnu farbu, odolnu stierku a pod. Je viac moznosti - podla Vasho vkusu. Schod sa navrta, vlozi sa specialny typ uchytiek, da sa lepidlo a tak sa polozi stupnica.
Odpovedať
@petique neda sa hodit fotka ako to maje s tym marmolitom?
Odpovedať
@andula30 dnes by sme to mali dokoncit - mozem odfotit a poslem ti to. Aspon budes vediet, ci marmolit ano alebo nie...ale aj napad s tou stierkou a s vodeodolnou farbou je super...aj to je velmi prakticke
Odpovedať
@petique budem rada to stou stierkou poznam ale ten marmolit som myslim este nevidela ale aj ten pripadal do uvahy
Odpovedať
@petique tak my sme sa prave vratili zo stavby a teda uz nas neprehovaral na 4 cm. len ma prekvapilo ked som hovorila o L zakonceni,aby teda z vrchnej casti islo L smerom dole,teda hrana schodu zaoblena,tak ,ze take sa enrobi =-) =-) =-) =-) =-) =-) =-) =-) .prosim ked budes mat foto, dost mi to pomoze, dakujem no a tiez nam hovoril o marmolite, ze to este nerobil,ale pocul =-) =-) =-) =-) =-) =-) =-) o normach ani slovo nepovedal,tak mne sa praveze 2,5 paci :-| =-) ma nam schodisko urobit z dubu a teda este nam ho namori podla farby podlah dokonca nam odporucil najprv polozit drevo a az potom omietnut a teda aj vyspravit detaily, ze drevo olepime a sa neznici,hmmmmm
Odpovedať
@duplicka uz je to dokoncene - hodim fotky do fotoblogov....co sa tyka upravy - suhlasim (aj z vlastnej skusenosti :-)), ze lepsie je najprv polozit drevo a potom urobit detaily - kazdy schod moze byt iny a ak by uslo par mm, nevyzeralo by to dobre - takze najprv drevo, potom olepit (ako pises) a tak dorobit.
Odpovedať
@petique super tak uz sa tesim ;-) ;-) ;-)
Odpovedať
@petique no to je moja predstava schodov, krasneeeee, ten marmolit az tak uplne nie je vidiet,ale to je take minikamienkove vsak? cize to je hrubka 4cm a materialovo je to buk? dub? moreny?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?