Vylez na podkrovie v NED/PD

Zdravim, ako ste riesili schodiky alebo nejaky vylez do podkrovnej casti sedlovej strechy? Je to dom ktory by mal atakovat hranicu PD, tak som stale na pochybach ci to tam spravit alebo nie. Obavam sa tepelnych strat, kondenzovania, napojenia parozabrany a zachovania vzduchotesnosti.. na druhej strane je tam pomerne velky priestor ktory je skoda nevyuzit. Chodit tam z exterieru po rebriku si neviem predstavit..
Odpovedať
ja mám Wippro GM-4 ISOTEC je to certifikované pre PD, robil som blowdoor test, vyhovel, výlez je zateplený min vatou. dá sa k tomu ešte dokúpiť taký zateplený záklop, v prípade potreby.
Odpovedať
Viackrat som videl vylez rieseny obycajnym plastovym oknom, ktore malo namiesto skla plastovu vypln, je to ekonomickejsie riesenie, ako Wippro, ktore sa predava takmer za tisicku. Je to tiez o tom, ako casto sa bude chodit na povalu.
Odpovedať
Profilova fotka
@rillwen Ako vychádzate z domu? Ako riešite tepelné straty pri otvorení vchodových dverí? Chodíte nebodaj potrubnou poštou?
Odpovedať
@jamk1 mas dojem, ze tu riesi TS pri otvoreni toho vylezu?
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan Predpokladám, lebo inakšie by asi nezdôrazňoval o riešenie pri NED a PD.
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 :-) Akože na zasmiatie dobré, ale tie prvotné (ortodoxné) PD, ktoré dokonca ani nemali otváravé okná, boli riešné tak, že zásadne mali vstupnú chodbičku (zádverie, predsieň). A vstupné dvere do objektu neboli až také "fajnové", ako tie zo zádveria do obývacej časti domu. A v PD musel byť dokonca podtlak. A keď sa vošlo dnu, najskôr sa museli zavrieť vchodové dvere - až potom sa mohli otvárať tie "fajnové" vedúce zo zádveria do domu... 8-) Takže verím tomu, že @rillwen trápi to, aby mu nevycucávalo energiu cez nejaký nevhodný strešný výlez...
Odpovedať
@jamk1 Vychadzame z domu dverami. Viackrat denne, na rozdiel od podkrovneho vylezu, ktory bude otvarany tak 1x za mesiac a zvysok casu z neho bude iba slabe miesto v stresnej izolacii. Preto hladam riesenie ako to slabe miesto spravit co najlepsie.
Odpovedať
@jamk1 praveze riesi co najmensie straty ked to bude zatvorene... a zatvorene to bude 99.99999% casu, takze tvoje posmesne porovnanie s vchodovymi dverami sa sem dost nehodilo.
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom Až sa mi nechce veriť, že kvôli nejakému výlezu o rpzmeroch tak 80x80 cm robí niekto až takú vedu. :-) Okrem toho Fico povedal, že od budúceho roka zlacnie plyn o 3,6%, tak to mu snáď tie tepelné straty bohato vykompenzuje. Naozaj mám dojem, že ľudia sa už na čisto zbláznili s problémom zateplovania, izolácie, tepelných strát, atď. Ja sa asi začne zaoberať problémom, že keď prídem domov v zime, keď je vonku -15°C, že kam si zavesím studený kabát, aby mi neznížil teplotu v dome... :-) :-) :-)
Odpovedať
@jamk1 tvoje odpovede dmes boduju :) :D
Odpovedať
@jamk1 nuz, evidentne ti je problematika PD cudzia... proste nech je strecha zaizolovana pol metrom vlny, ty by si taky vylez zakryl nejakou OSB doskou, pod neho by si dal kyble, nech ma skondenzovana voda kam kvapkat a lepsie by si sa obliekol. Ludia sa zblaznili, ved sa to da vyriesit tak jednoducho :)
Odpovedať
@jamk1 kazdy chce usetrit nech to stoji co to stoji ;)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@gashtaan Keby len cudzia, ja by som skôr povedal, že ma až hnevá... Ja si žijem v mojej 100ročnej kamennej chalupe, nejaké tepelné straty ma netrápia, zateplenie tobôž nie. Keď si po dobrej večeri prdnem, tak za 5 minút to všetkými škárami vyfúkne von a je po smrade. V takom NED/PD sa ten prd bude motať po baráku ešte týždeň... :-) :-) :-)
Odpovedať
@jamk1 nuz, z extremu do extremu :)
Odpovedať
@jamk1 Chapem tu radost z 3,6% znizenia cien plynu. V takej 100 rocnej chalupe sa to rocne vysplha na niekolko desiatok EUR, ak nie aj stovku. Ak si prdnem v PD, tak to vyleti prvym nasavacim otvorom rekuperacie von, pricom teplo a vlhko, ktore prd obsahuje sa pouzije na ohriatie cerstveho vzduchu 8-)
Odpovedať
@supiik uffff....tak teraz si všetci prdiaci ludia vydychli....vdaka bohu za rekuperaciu :-D
Odpovedať
@marekrv tak, tak, odporucam do kazdej domacnosti :-D :-D :-D
Odpovedať
Super ze je tu tak veselo, ale rad by nejake dalsie konstrukcne prispevky. Inak @jamk1 nejedna sa o nejaky super hyper vzduchotesny top-pasiv, ale ak mam moznost, robim ho v ramci toho co najlepsie. V projekte vysla hodnota domu na spodnu hranicu NED, co je myslim rozumna volba pre vsetky novostavby. Ked v tvojej 100 rocnej chajde platis 1000 eur rocne za kurenie plynom a nechces platit trebarz 300, tak si nieco o tebe pomyslim a poprosim ta viac neprispievat. Este si mozes do strechy aj spravit otvor 80x80, ved "to sa strati". Problematika podkrovneho vylezu je podla mna dolezity detail aj v "beznom" dome, ani nie tak kvoli tepelnym stratam ale kvoli vlhkosti a kondenzu, okolo vaty v streche je s tym vzdy problem kedze uz po slabom navlhnuti rapidne straca svoje tepelnoizolacne vlastnosti a po rokoch ako keby tam ani nebola. Zatial sa mi najviac pozdava asi ta varianta s kvalitnym plastovym oknom, ma niekto taketo riesenie, vie popisat podrobnosti a dat aj nejake foto?
Odpovedať
Profilova fotka
@marekrv Vydýchli? Skôr uprdli - nie? :-)
Odpovedať
@rillwen Montovali sme raz jednemu zakaznikovi prave takyto vylez z plastoveho okna ..... ok nebol problem ale treba ratat s tym ze niekde pobliz budes musiet mat odlozene schodiky resp. rebrik ...... co pri stresnom vyleze neriesis .... treba zvazit.... okno samozrejme izoluje lepsie....vylez je nazvyme to "komfortnejsi"
Odpovedať
Legenda. černá - okno červená - vzduchotěsná rovina zelená - XPS/EPS modrá - tvoje izolace (kdyby to byla vata) otevřeš okno dovnitř. špunt vysuneš nahoru a vylezeš. na špunt si mužeš dát těsnění nebo expanzní pásky. myslím že rosný bod v pořádku a izolace zachována.
Odpovedať
@rillwen Nemas moznost spravit ten vylez niekde v exterieri? Napr. nad terasou. Nevidel som tvoj projekt, takze len taka idea. Najschodnejsi je asi napad s plastovym oknom. Nad neho sa nasledne daju instalovat klasicke sklapacie schodiky. Ale aj tak budes potrebovat nejaky rebrik, aby si dosiahol na klucku okna a nasledne si stiahnes schodiky uz klasicky.
Odpovedať
@rillwen pri plastovom okne budes musiet riesit nejaky rebrik. My mame obycajne Fakro, ziadne drahe certifikovane a mal som obavu ze bude netesne. Pri blowdoor teste sa ale ukazalo vyborne, vobec cez neho nefucalo. Nad nim mam vyrobene z eps taky dalsi dekel, podobne ako uvadza @jersi. Je to OK
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?