Unesie strop podkrovie?

Profilova fotka
Mam starsi rodinny dom a prerabam ho (foto v albume). Ide o to ze teraz je na poschodi len manzardka a ja chcem v podkrovi postavit par priecok, zateplit podkrovie a zobytnit ho. No podlaha (strop prveho poschodia) je klasicky skladba, tramy, dosky, skvara, poter, zospodu dosky, palach, omietka. A aj ked sa projektant vyjadril ze staci nejakou nivelackou vyrovnat podlahu v podkrovi a postavit co chcem (a co on naprojektoval) a aj master co mi preraba vravi ze to bude ok, ja sa stale pytam (aj sam seba) ci to tento sposob unesie a nepadne mi to na hlavu. Ked chodim po poschodi citit ze sa to troska otriasa (samozrejme viac ako deka o poschodie nizsie) Co myslite?
Odpovedať
Treba si zohnat statika a neriskovat
Odpovedať
@y2k Mmm tak to mas asi lepsich odbornikov ako ja. Ja idem robit to iste a strechu, teda novu podlahu mam tvorenu z 5cm hrubych stresnych zelezobetonovych panelov a na tom mam 13 cm zelezobetonovu platnu a vraj to nieje nosne. Rozpon je 5,4m. Takze neviem.
Odpovedať
Profilova fotka
ja uz mam strechu hotovu, novu, v strede domu su dve nosne priecky a cez to su tramy polozene. Strechu som odlahcil, bola skridla teraz je plech... Manzardka tam stala roky, byvalo sa tam, tak neviem :-) ked statik povie ze to nie tak co? ake su moznosti v tomto pripade?
Odpovedať
Profilova fotka
@y2k asi robíte bez projektu (ale čítam, že ho máte) Drevené stropy boli dostatočne únosné, používali sa na skladovanie napr. obilia. Chovajú sa ináč ako betonové, pretože sú z pružného materiálu. Zažil som aj drevenú podlahu(strop), ktorá sa v strede tak prehýbala, že som chodil len popri stene a pritom to bola ambasáda v historickej budove. Strechu ste odľahčili, na podlahu treba dať lepenku (fóliu) a zabetonovať. Výztuž tam nemá funkciu, ale dvojstovky klince nabité do trámov tak, aby hlavičky boli v betóne, (30cm) vytvoria spriahnutý strop, ktorý sa nebude prehýbať. Priečky by nemali byť ťažké, aby bodovo nezaťažovali trámy.
Odpovedať
Strechy TU :-)
Odpovedať
@y2k tiez sme mali taký strop, lenže aj tak išiel dole, spodna časť domu bola hlina bez zakladov. a skladba bola trámy a cez to as 3cm dosky a medzi nimi bola hlina a na tom bol betonovy poter a zvnútra domu nie z podkrovia boli latky na tom slama s omietkou popretkavana dratom. A tie dosky mali 80 rokov a boli vo výbornom stave - teraz sluzili ako salung venca. Mozno by sa ti tam dali porobiť sádrokartonove priečky. Ale najlepšie ked to skontroluje odbornik. Na zaciatku sme mali statika, aby zhodnotil stav domu a vedeli, ktorým smerom sa vybrať pri prerábke domu - povedal, ktorá časť krovu môže ostať a ktorú určite nie, či strop môžme nechať a ktorú časť nie, povedal nám, ktoré steny sadaju atd. A napokon sme zbúrali tak, že ostali len 3 múry a strop - ostatné sme pristavili, dostavili, nadstavili a bude uplne novy krov s obytnym podkrovím, spevnili základy.. Takže prerábka komplet.
Odpovedať
@y2k ak je obava môžete odľahčiť aj strop (vyhodiť škvaru a poter a dať tam ľahšie konštrukcie-liapor pre vyrovnanie podkladu a doskovú podlahu s kročajovou izoláciou napríklad a sadrokartónové priečky). Drevené trámové stropy častokrát vyhovujú z hľadiska únosnosti, ale nevyhovujú z hľadiska priehybu, ale to je úloha pre statika aby to posúdil a navrhol riešenie, ale keď máte projekt, tak tento krok by mal byť už za vami (súčasťou projektu je statický posudok).
Odpovedať
Profilova fotka
Staticky posudok akosi nie je :-) A ten projekt je tiez taky "laicky" Ale ja som skor chcel pocut nazory
Odpovedať
Profilova fotka
Suhlasim s @jan45 robili sme uz par rekonstrukcii tymto sposobom, ale vzdy sme mali dlzku klincov, zapustenie a aj hustotu prepocitanu od statika. Na to este rohoz. Ak ma pamat neklame cim blizsie k stenam tym boli vzdialenosti medzi klincami mensie. Po zabetonovani a vyzreti moze byt diskoteka bez otrasov :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Toto vyzera jednoducho a funkcne Viac detajlov ako na to by sa nedalo?
Odpovedať
Profilova fotka
este tak ma napada v tejto suvislosti....zospodu stropu, teda v izbe pod nim chcem instalovat sadros da sa to v pohode do takehoto tramovo - palachoveho stropu?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?