Osy v obyvanom podkrovi

Mame problem s osami v podkrovi, kde mame spalne. Kazdy den su tam aspon tri styri velke osy na juznej strane, prilaka ich slnko. Dom este nemame uplne dokonceny, chyba podbitie strechy, zateplenie domu. Strecha zateplena je, ale napr. hore je sadrokarton, nemame osadene svietidla a su tam take vyrezane kruhy kade sa tahali elektricke kable na svetlo.Som sa pytala manzela, ci nemozu byt osy pod strechou a vlietavat ku nam tade a povedal, ze tam nie je priamo strecha, ze ne tam kopec kadejakej izolacie. Ani horne wc a kupelku nemame dokoncene. Dnes som si dala bacha a ani som neotvarala okna a zase je ich na poschodi 5. Bojim sa mame male babatko a este 5 rocnu dcerku, aby ich nedostipali. Poradte mi prosim vas co s tym. Kde si myslite, ze maju hniezdo?
Odpovedať
teraz to už zrejme bude iba kráľovná, čo si hľadá miesto na prezimovanie, ostatné by mali postupne uhynúť. hniezdo začne robiť až na druhý rok. takže ak sa ich chcete zbaviť, tak teraz. zrejme pomôže iba dezinsekcia a zadeklovať všetky diery. ak sa tam páči jednej, bude sa aj ďalším.
Odpovedať
@jr4 no ale kade ku nam vlietavaju? :-(
Odpovedať
@heavenblue cez tie diery v sadrokartone. To, ze je nad nim kopec izolacie neznamena, ze tade neprejde osa....
Odpovedať
@heavenblue na to aby vosla dnu jej staci skarka ani nie pol centimetrova
Odpovedať
Hm, to tam nemate vobec parozabranu?
Odpovedať
@danculd mame tam vsetko co tam ma byt, folia, 30 cm vlny, parozabrana, vzduchova medzera a sadrokarton...fajt neviem kade sa tie osy dostavaju. Velke teple juzne okna mame aj na prizemi a tam nehdu osy.
Odpovedať
@heavenblue dostať sa môžu napríklad cez to nedokončené podbitie strechy a dovnútra si už cestu nájdu, naozaj stačí malá škára, niekde zle prelepená parozábrana (ak chodia spod strechy).
Odpovedať
@heavenblue Osadte do dier v sadrokartone svetlá, s halogénovou žiarovkou to nie je také finančne náročné a uvidíte či vchádzali dovnútra naozaj touto cestou. Ak bola parozábrana uchytená riadne tmelom o obvod stien, riadne prelepené všetky spoje a nebola porušená vykružovaním dier na svetlá, osa sa nemá šancu tadial dostat.
Odpovedať
@heavenblue veľké okná ich nezaujímajú, pre ne je zaujímavejší podstrešný priestor. no ak tam v lete bude riadny výpek od krytiny, nevydržia tam. ale budú sa vracať, ak budú mať kade. rovnako ako sršne, obývajú svoje hniezdo iba jednu sezónu, potom idú inam, ale keď máte malé deti a hlavne bábätko, tak nie je čo premýšľať.
Odpovedať
@heavenblue Hm, tak potom je ta parozabrana zle urobena ked cez nu prejde osa. Vedz cez nu nema prejst para a nie osa :-).
Odpovedať
@danculd tak to ano, preto sa snazim zistit kade by mohli este vlietat. Mali sme kvalitny stavebny dozor, ktory tam fyzicky bol, ked sa robila izolacia, dost nam na tom zalezalo. @jr4 dost bolo premyslania. Biolit kupeny, vsetky otvory riadne vysprejujeme a zatial pozaliepame, aby ani dierocka nezostala. Buduci rok mame v plane dorobit vonkajsok plus to podbytie, tak by sme to hniezdo zlikvidovali.
Odpovedať
@heavenblue Áno, máte tam niekde hniezdo. Osa sa do vnútra nedobíja, iba ak tam máte voľne ovocie, sladkosti, med a veci ktoré ju priťahujú. Osy sú mierumilovnejšie ako včely, ale lietajú aj pri teplotách pod 10 st, C. Osa pichne len v prípade, že ju pritlačíš priamo na pokožku, alebo pri poškodzovaní hniezda.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@viktor811 na povale nemame nic, iba par pytlov s obleckom. Ale asi tam tam mame hniezdo a to teplo ich cez den ku nam vlaka za slnieckom do okien. To je dan za nedokonceny dom.
Odpovedať
@heavenblue Osy si stavajú hniezdo na teplých podslnkových miestach. Avšak, aby ich lákalo slnečné miesto len tak, že by sa vyhrievali ako muchy, o tom neviem. Buď do tých vašich priestorov zablúdia ( možno že sa tam robili nejaké dorábky, ktoré im skrížili cestu), alebo idú za potravou.
Odpovedať
@viktor811 naozaj nic tam nemame ani na poval nechodime, najblizsie tam pojdeme po vianocne ozdoby...a pravdaze dnes pohladat to hniezdo. Vcera mal manzel povinnosti, bol cely den mimo domu, ale tie diery aspon vystriekal biolitom a nebola pri oknach ani jedna osa...ale nebolo u nas vcera ani slnko. V izbach hore nemame ziadne jedlo, dokonca momentalne nepouzivam ani vonavky a vonave mlieka, pretoze nie je to dobre pre babatko, ked ho nosim stale pri sebe, aby cuchalo take umeliny. Dolu, kde jeme a mame aj ovocie, sa nezdrziavaju a hore su iba pri tych oknach kde svieti slnko, tam lietaju a pokusaju sa dostat von. Ked im otvorim, normalne vyletia.
Odpovedať
skoda ze neexistuje nejaky clovek co by prisiel a zachranil obe strany..
Odpovedať
@weggie no ved ja ich vacsinou pustam von ;-) a to podkrovie sme cele pozreli, hniezdo tam nie je.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?