Kondenz v podkroví

Dobrý deň, nikde som sa tu nedočítal odpoveď, tak skúšam novú diskusiu. Tento rok som rekonštruoval podkrovie rodinného domu, začínalo sa od strechy, kde sa pridala paropriepustná fólia, ďalej štandardne vata 40cm, konštrukcia na sadrokartón, parozábrana a sadrokartón. Zistil som problém, že vzniká kondenz na paropriepustnej folii z vnútornej strany, ktorý steká do vaty nad obytnou zónou v štíte strechy. Utesnené je to maximálnou mierou ako sa dalo, fólia je otočená správnym smerom, vetranie je zabezpečené pozdlž celého špicu strechy, kde folia nie je spojená, v štítoch sú vetracie otvory. Stretol sa niekto s podobnou situáciou a vedel ju vyriešiť? Neviem si vysvetliť, kvôli čomu kondenz môže vznikať a ako to odstrániť. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Podla popisu skladby ke parozabrana medzi konstrukciou a SDK prevrtana... Tam by som hladal unik tepleho vlhkeho vzduchu. Ono vzdy k nejakej kondenzacii dojde, ak to nerobi nejeke velke problemy, v lete to vyschne.
Odpovedať
@roman20 väčšinou je zlá parozábrana a izolácia asi keď si to zbadal tak tam máš tiež netesnosti
Odpovedať
@roman20 Ak sa prirúti SDK priamo cez parozábranu, tak je v nej niekoľko tisíc dier. Samozrejme niekto povie, že parozábrana je na to stavaná, čo nie je pravda. Je niekde SDK mokrý?
Odpovedať
Nazdar, je to tak ako pisete, no nezda sa mi ze by to mohol byt zdroj az takejto vlhkosti, tie diery aj ked ich tam je niekolko tisic mas nasdledne dost silno poobvode pritlacene SDK o tu konstrunkciu a nevytvori tam zase neviem aky prud, aspon tak mi to bolo vysvetlovane od ludi co uz teda porobili zopar metrov SDK. resp prud takeho uniku tepleho vzduchu, no mozem sa mylit. Ale taky drobny detail ktory som nespomenut vyssie: rosi to hlavne severo-zapadna polka strechy, ta druha tam som to takmer nevidel a v pripade ze by to bolo dierkami po srobikoch tak odhadujem ze by to bolo vsade asi ?
Odpovedať
Profilova fotka
@roman20 súhlasím s Vašim názorom, ďaľší možný prechod je z muriva po obvode,
Odpovedať
robila sa sucastne nova fasada a bolo zateplovane polystyrenom pricom sa lepilo z casti na buchty z lepidla a z casti montaznou penou. bohuzial vyslo to na obdobie Oktobra kedy tohto roku prsalo pomerne ako hlupe ... tak je mozne ze tam bola nejaka skryta vlhkost aj v "teoreticky" suchej stene kedze dom ma cca 30 rokov? a teraz mi to vali ked sa kuri hore ?
Odpovedať
Zdravím. Dúfam, že môžem do tejto diskusie pripojiť aj môj problém. Kúpili sme neštandardný byt v prízemnej budove aj s podkrovím. Nasťahovali sme sa v 6/2019. Podkrovie má na strope sadrokartón (schéma na foto). Pre dizajn je stolica čiastočne odokrytá. A práve v mieste, kde je SDK v kontakte so stolicou sa vyskytuje voda, najmä keď je vonku okolo 0 °C (foto). Minulú zimu sme to nechali tak, lebo celkovo sme mali mierny problém s vlhkosťou v byte. Myslel som si, že voda kondenzuje na parozábrane a zráža sa na stolici - v blízkosti je strešné okno. Cez leto bez problémov ale túto zimu sa problém znovu objavil. V byte je normálna vlhkosť - 40 až 55 %. Rozhodol som sa otvoriť SDK aby som pozrel, kde je problém. Zistil som, že medzi izoláciou a strechou sa nachádza voda (medzi tým je ešte nejaká fólia, asi hydroizolácia) - foto. Takáto kondenzácia nebola medzi všetkými krokvami. Bola v širšom okolí strešného okna (to by som možno chápal). Ale tiež bola aj v najväčšej vzdialenosti od okna (spoločný múr so susedom). Izolácia je vata asi 15 cm hrubá. Ako sa tam mohla takáto vlhkosť dostať? Mohla to spôsobiť poškodená parozábrana? Vôbec neviem v akom je stave. Ale tipol by som si, že tam môžu byť vady (vzhľadom na to, od koho sme to kupovali). Aké sú možnosti zbavenia sa takejto kondenzácie? Vďaka.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?