Ako urobit pochodzne podkrovie

Zdravim vsetkych, potreboval by som poradit od skusenejsich, ake mam moznosti na urobenie pochodzneho podkrovia v tomto pripade. Konstrukcia strechy je vaznikova, material strechy je plech Maslen, strecha je odvetrana vetracimi prvkami Mage, stresna folia Jutafol. Odstup stresnych vaznikov cca 1 meter, vazniky zbijane klincami z lat hrubky 3cm, sirokych 15cm. Zlozenie stropu smerom von: paronepriepustna folia, izolacia 2x 20cm prekladana sklena vata na spagatoch. Spodna vrstva 20cm sklenej vaty konci zarovno s hornou hranou spodnej casti vaznikovej konstrukcie, kde je na malej ploche spravena pochodzna cast od stropneho vylezu ku kominu. Vrchna vrstva 20cm sklenej vaty je volne polozena na spodnej vrstve sklenej izolacie, viac v prilozenych fotkach. Uvazujem, ze by som na existujuce spodne casti vaznikov smerom hore primontoval dalsie 15 alebo 20cm laty, hned nadvazujuc na latu na spodku vazniku, takze tym padom ako keby sa navysila vyska spodnej casti vaznikovej konstukcie z 15cm na tych 30 resp. 35cm a tym by som zaroven dosiahol, ze by takto navysene vazniky boli cca vo vyske kde konci vrchna vrstva sklenej vaty, takze by som mohol potom priecne montovat uz 15cm siroke a 3 (4?) cm hrube pochodzne laty bez toho, aby bola sklena vata velmi utlacena, co vate neprospieva pokial viem. Zaroven vata ma byt odvetravana, takze pod tiez priecne pochodzne laty by som dal paropriepustnu foliu a zaroven by som tieto priecne 15cm siroke pochodzne laty montoval s medzerou 1 cm medzi nimi, aby bola vata pod nimi odvetravana. Je toto riesenie ako uvazujem urobit podkrovie pochodzne technicky spravne aby mi sklena vata nedegradovala vlastnostami resp. aby mi sa tam niekde nezacala tvorit nechcena vlhkost? Napada vas aj ine technicke riesenie ako urobit tento typ podkrovia pochodzny pri zachovani rozumneho cenoveho rozpoctu? Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Jedine urobit navysenie ako uvazujes a to zalatovat. Mas dobry pristup ledze to hore musis vytrepat ??? Si si isty ze to potrebujes??
Odpovedať
@petoka uvazujes spravne ked pises ze namontujes na spodnu cast vaznokov laty aby si sa dostal nad uroven izolacie. Neries ziadnu foliu ale potiahni tie laty aspon 5cm nad vatu tak aby bol zaklom napr. Z OSB oddeleny od izolacie aspon 5cm. Dosiahnes tak odvetranie a neriesis ziadne folie ani tlak na izolant.
Odpovedať
Tu paropriepustnu foliu by som daval kvoli tomu, aby sa tam potom dalo hore normalne dychat a fungovat aj bez ruska/respiratora, aby sa nevdychovali sklenne vladkna vaty, kedze by som nechal odvetravacie medzery medzi latami. Ci z technickeho hladiska je pri takom rieseni pochodznosti podkrovia takato folia volne polozena s prelepenymi spojmi nespravne riesenie? Tu pochodznost by som chcel riesit hlavne kvoli uloznemu priestoru, ktoreho je v dome stale menej a menej a toto podkrovie je kvoli tomu ze nie je pochodzne, plus ze sa tam momentalne neda kvoli vireniu sklennych vlakien vo vzduchu normalne dychat, je v sucastnosti uplne nevyuzite. Takze by sa touto realizaciou poriesili obidve tieto vyssie spominane veci.
Odpovedať
ok, dakujem za informacie. Tu paropriepustnu foliu tam teda mozem dat, aby sa tam nevirili sklene vlakna z vaty a dalo sa tam dychat aj bez respiratora, bude ta folia tam ok na tej vate volne polozena? Dakujem.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
@petoka Fóliu na vatu by sme z vlastnej skúsenosti neodporúčali. Tiež sme chceli pochôdzne podkrovie,dali sme vatu a všetká vlhkosť sa dostala do vaty 😬 ale nemali se sme medzi osb doskami medzeru, talže to možno preto...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?