Základy pod plot

možno to tu už bolo niekde písané, ale potrebujeme poradiť resp. odobriť emoticon chystáme sa robiť plot medzi susedmi - máme asi takúto predstavu: bude to 33 bm - do zeme betón do hĺbky 40 cm šírka 25 cm, na to tri rady zalievacich DT 15 cm, do poslednej rady zaliať stĺpiky. Otázka znie - bude stačiť do zeme základ do hĺbky 40 cm ?
Odpovedať
Mne sa zdá, že by to malo ísť do nezamrzajucej hĺbky ale možno sa mýlim :-S
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj.Ja som robil plot minulý rok.Základ som dal vykopať na hĺbku 60 cm,ale betón mám pod úrovňou zeme asi 5-10 cm,podľa kaskád.Mal by ísť základ do nezamrzajúcej hlbky,čo je v našich podmienkach okolo 60 cm a viac cm.Samozrejme záleží aj od podložia,ako zadržuje vodu,napr.kde je íl,ktorý moc vodu neoprepúšťa,tam by som dal aspoň 50 cm.Ale napr,terasu som dal tiež len 40cm,a minulí rok boli asi 10 dní mraz do -20,a základy to neporušilo.Ale pre istotu by to chcelo opýtať sa aj nejakého vyučeného stavbára so skúsenosťami,ten ti poradí viac.
Odpovedať
@renataw malo daj viac, aspon tych 60 ked neches dat viac,
Odpovedať
@renataw Určite hlbšie, ako 40 cm. Prikladám ti náčrt plota, čo mi robili a fotku po dokončení. Základ je vysoký 50-60 cm (nie ako v náčrte, že 80 cm), lebo na tom sú ešte DTčka, takže je dostatočne hlboko a široký 30 cm - bagroval to bager s takou širokou lyžicou. Neviem, ako by si vykopala iba 25 cm širokú ryhu.
Odpovedať
Áno, bolo tu o tom písané už veľa. Vyhľadávať sa pani očividne nechce. Volá sa to nezamrzna hĺbka. Na Slovensku je 70-90 cm, záleží od lokality. Určite nie 40. Ale nech sa páči, kľudne si to spravte aj na 20, šetriť treba.
Odpovedať
@worker_falcon nechceme ani šetriť, ani 20 cm do zeme. Dali sme otázku, na ktorú sme dostali aj odpovede. Dáme si radi poradiť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?