Transformacia plotu

Ahojte, potrebovala by som poradit... Mame pletivovy plot s betonovymi stlpikmi. Je takmer novy, no ja by som chcela "farmarsky" plot. Prikladam fotky, co mam na mysli - ked si predstavite miesto betonovych stlpikov kratsie drevene koly a medzi nimi horizontalne drevene dosky. Prislo mi ale luto vyberat vsetky nove betonove stlpiky a nahradzat ich drevenymi a rozmyslala som, ci by nebolo mozne ich tam nechat. Zrezala by som ich na kratsie, namalovala na hnedo a dala medzi ne tie drevene dosky (aj by dlhsie vydrzali). Akurat... Neviem ako narocne by bolo zrezat betonove stlpiky (myslim, ze su v nich kari rohoze) a hlavne nech rozmyslam ako rozmyslam, neviem prist na to, ako by som na tie betonove stlpiky upevnila horizontalne drevo...??? Mate s niecim podobnym niekto skusenosti??? Prikladam fotky terajsieho plotu aj s hacikmi ktore by sa mozno nejakym sposobom dali pouzit na uchytenie dreva a aj fotky, aky styl plotu myslim. Dakujem za kazdu reakciu a radu, ci si myslite, ze by to stalo za to tie stlpiky nevytahovat alebo mam spravit cely novy plot...
Odpovedať
No keď chceš nechať betonove urobil by som nejaké spony na ne. A nato uložil dosky horizontálne ako chceš. Spony si vieš vyrobiť niečo také. https://www.pletivo.sk/prichytky-plot...
Odpovedať
ja by som to nechal drevo zhnije a kto okolo toho bude robit a starat sa ?
Odpovedať
@velka_stavitelka beton.stlpiky jednoznacne nechat.na tie si spravit/dat spravit ako keby falosne hranate koly-zbit 4 dosky a navliect to na betonovy stlp(predtym zrezat oka,). Drevo by som potom este prevrtal durch aj s betonom a dal zavitovku na dvoch miestach-hore dole. Nasledne na uz "dreveny" kol mozes upevnovat horizontalne dosky.
Odpovedať
@velka_stavitelka a pozeram este ze mate na drevene dosky dost daleko stlpy od seba... ale to uz nezmenite tak lahko
Odpovedať
@velka_stavitelka TEn betónový stĺp pôjde zrezať obyčajnou diamantovou brúskou. Treba len natiahnuť elektrinu. Po zrezaní ošetriť výstuhu zo železa, napr. nejakou farbou proti hrdze. NJA bet. stĺp by som upevnil hmoždinkami a skrutkami takého uholníky primeranej veľkosti : https://www.hornbach.sk/shop/Zatazovy... a na tie v pohode položíš tie drevené laty. Inou možnosťou je prevŕtať ten betónový stĺpik durch a dlhou skrutkou uchytiť tú drevenú dosku priamo o betónový stĺpik.
Odpovedať
nemenil by som tie stlpy uz len kvoli tomu, ze tie drevene ti casom zhniju. tieto sa daju znizit a upevnit na ne drevo tiez nebude problem a isto to bude trvacnejsie riesenie
Odpovedať
@markus67 presne tak
Odpovedať
inak ako takyto plot som davno u niekoho nevidel. riesenie podla mna fajn, bude to mat smrnc aj s tymi betonovymi stplmi
Odpovedať
Dakujem velmi pekne za rady! Tak ja sa teda poobrezam po tych uchytkach, to sa mi zda ako vyborny napad. Myslite teda ze sa nemam bat toho, ze by mi stlp praskol, ked donho budem vrtat???
Odpovedať
Resp. Najviac sa mi paci moznost pripevnit tie dosky rovno do stlpu, len sa tiez trosku bojim, ze by to mohlo praskat. Myslite ze to teda bude v poriadku...?
Odpovedať
Mozno ak by ste mi vedeli poradit s akym konkretnym vrtakom mate najlepsie skusenosti pri vrtani do betonu?
Odpovedať
@velka_stavitelka kopec polo-odborných rád. ale nikto sa nespýta, aký je rozmer stĺpikov. prídu mi až moc moderné - teda štíhle. podľa šírky očka pletiva mi to príde max. 5x5 cm, čo je primálo. ak do toho budeš vŕtať, tak to nedopadne dobre. zvykli sme vŕtať úchyty - očká - do bet. stĺpov, ale to boli buď podvaly, alebo stĺpy 10x10 cm. druhá vec je rozostup stĺpov, to bolo už naznačené... tretia vec - kotvenie stĺpov do zeme. vo všeobecnosti sa bet. stĺpy nemajú ani betónovať, tie štíhlejšie zvlášť. ja viem, ľudia to ignorujú, kto by to riešil. Lebo ak je stĺp napevno v zemi pomocou betónu, tak stráca pružnosť a zlomí sa dolu na úrovni bet. pätky. ale to je už moc profi názor, je mi to jasné. ak by neboli betónované, tak by sa dali vybrať, dať na hustejšie (zvyšok samozrejme dokúpiť), a osadiť do zeme obsypaním (+zhutnením) makadamom, štrkom... ani spiľovať by si nemusela, lebo takto sa stĺpy osádzajú riadne hlboko, aby poctivo držali (cca meter). len hrúbku stĺpov by to neriešilo. sú tak či tak slabé. ako nápad je to fajn, ale ten pôvodný plot (stĺpy) nemá na to predpoklady, a takisto ani ty sama na to nemáš predpoklady, aby si to spravila čo najlepšie v rámci možností. mať peknú ideu nestačí...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?