Stĺpik 20x20

Zdravím, riešim momentálne plot a k nemu samonosnú posuvnú bránu. Plot bude z okrasných tvárnic, len riešim zasúvanie brány k susedovmu plotu. Pán od firmy mi poradil, že najlepšie a najkrajšie riešenie by bolo spraviť stĺpik 20x20 z dtčiek, na ktorý by boli namontované dorazy a za ktorý by sa zasúvala brána. Len sa bojím stability, keďže do okrasného dtčka ide veľmi málo betónu.Vedeli by ste poradiť,či to bude dostačujúce, resp. ako to spevniť alebo iné riešenie? Plot bude pokračovaním konca susedovho plotu. Ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od michal_tomasik:

Zdravím, riešim momentálne plot a k nemu samonos…
@michal_tomasik Neviem, či dobre chápem, ale tebe ide o tú časť, kde si nakreslil šípku. Tam bude teda ten stĺpik? Ak samotná brána bude mať nosné prvky na druhej strane, tak ten stĺpik nebude niesť váhu brány. K nemu sa brána iba zasunie. Takže ten stĺpik nebude veľmi namáhaný, tam bude len doraz. Takže ten stĺpik môže byť kľudne tak, ako chceš. Pre samonosnú bránu budeš musieť spraviť riadne základy na druhej strane, v podstate vedľa toho modrého auta. V zemi by mal byť betónový základ, čím väčší, tým lepšie. Aspoň 70 cm hlboký, 50 cm široký a dlhý podľa podľa potreby - podľa toho, ako dlhá bude brána.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od michal_tomasik:

Zdravím, riešim momentálne plot a k nemu samonos…
@michal_tomasik Škoda že je to susedov plot, lebo jeden tu v okolí si dal doraz presne na tento typ plotu a už cca 2 roky je to funkčné. Nič to nenesie, akurát to musí zvládnuť keď sa do toho zasúva brána a fúkal by silný vietor čo ju trochu rozkýve, ale ani to neviem či sa veľmi dotýka tých bokov dorazu vlastne, lebo je to dosť pevná konštrukcia je tento typ brány. Ale teda namiesto okresných tvárnic by možno stačil oceľový stĺpik vo farbe brány.
Odpovedať
taky uzku betonovy stlp (aj ked z okrasnych tvarnic) podla mna trochu pokazi dojem ktory je z vizualizacii pekny. Co tak dat ocelovy stlp (stvorcovy jakel 100x100x5 mm) vo farbe brany? pripadne inu hrubku, podla hrubky brany
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@michal_tomasik Neviem, či dobre chápem, ale tebe…
@chrobak7 Prense ako píšeš - k tomu plotu sa má zasúvať brána, tam aj rozmýšlam nad tým stĺpikom. Základy z druhej strany na bránu už mám pripravené, len pri tomto som si nebol istý, ako veľmi brána zaťažuje spodný doraz pri zatvorení, či by to ten stĺpik vydržal.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@michal_tomasik Škoda že je to susedov plot, lebo…
@marsdm @foobar Nad tým oceľovým stĺpikom tiež rozmýľam, asi by to nebol zlý nápad... Bočný plot je spoločný, len brána by sa mala zasúvať až k betńovým výplňam, nie ku stĺpiku, takže o to neviem ako by som to uchytil.
Odpovedať
Vaše obavy sú úplne zbytočné a trochu idete do extrému. Žiaden betónový, alebo kovový stĺpik nemusíte riešiť, úplne stačí ukotviť dorazy dole a hore priamo do toho aktuálneho betónového stĺpiku, ak by mal sused výhrady, tak by som to vyriešil kovovým L profilom, za ktorý by sa schovala brána.
Odpovedať
Tak keď je ten bočný plot spoločný tak tiez som za dorazy priamo na nom
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?