Problémy s oporným múrom

Profilova fotka
Dobrý deň, máme problém so zhotoviteľom stavby, ktoré budeme musieť pravdepodobne riešiť s právnikom. V skratke, firmu, ktorá mi stavala rodinný dom - hrubú stavbu som ďalej poverila na základe cenovej ponuky dokončením stavby.( na dokončenie čakám od marca 2021 ) Počas výstavby hrubej stavby sa javilo všetko v poriadku, občas prišiel externý dozor a skontroloval. Tá istá firma mi na základe cenovej ponuky postavila oporný múr, keďže sa nachádzame vo svahu. Pôvodne mám v projekte garáž, ale keďže šli všetky ceny hore a na garáž už nezostali financie, požiadala som ich teda o stavbu oporného múru, pod ktorým sa vytvorili dve parkovacie miesta. Dopasovali sme schodisko + kontajnerové státie a mojim zámerom bolo, až to bude všetko hotové, privolať projektanta a statika, aby mi spravili posudok a projekt na zmenu stavby pred dokončením. ( Dnes už viem, že som mala postupovať opačne, ale keďže zhotoviteľom bola firma, ktorá stavia aj veľké projekty, nie len nejaký 4 živnostníci, nemala som obavu, že by múr postavili zle. Za oporným múrom na pozemku mi externá firma robila koreňovú čističku ( konkrétne eko kocku - nádoba naplnená štrkom + rastlinky ) so všetkým čo s tým súvisi. Podotýkam, že múr je zasypaný len zeminou + drenáž. Žiadny zásyp štrkom.. Problém je, že múr sa začal v strede ohýbať, privolaný statik skonštatoval nevyhovujúci stav, múr je podľa neho celý poddimenzovaný....Firma reklamáciu neznala a pravdepodobne mi nezostane nič iné len riešiť problém s právnikom. Je tu niekto kto šiel s firmou do súdneho sporu ? Za každú radu vopred ďakujem
Odpovedať
@samika Podľa môjho názoru ťaháte za moc slabý koniec,... nevyhráte a ešte stiahnete na seba sankcie, lebo: 1. oporný múr mal byť podľa staveb. zákona samostatnou stavbou so samostatným stavebným konaním a všetkými potrebnými náležitosťami. Vo Vašom prípade to nie je tzv. zmena pred dokončením stavby (RD). 2. úplne naruby ste poprehadzovali obligatórne poradie technického postupu. Teda Vy ste najprv postavili (pravdepodobne zle) a až teraz ste na to chceli napasovať projektovú dokumentáciu, posúdky atď... A to teraz, po postavení čiernej stavby bez stavebného povolenia sa chcete ešte s niekym súdiť, že je to zle vystavené ??? Myslím, že Vám nezostane nič iné, len terajší múr prekryť novým oporným múrom so správnou statikou, ale nazvite to akokoľvek inak, len nie "oporný múr". Aby to nemuselo ísť cez stavebné povolenie, ale len napr. cez ohlásenie drobnej stavby, alebo,... alebo iba tak postavte,... ale psssst, nikomu nič nehovorte... 😉 Takto to vidím ja 😉
Odpovedať
@samika Vykašli sa nejaký súdny spor. Existujúci múr zbúrajte, dajte si vyhotoviť projekt, ktorý odobrí aj statik a dajte postaviť podľa toho nový múr. Prípadne sa môžete skúsiť dohodnúť s tou firmou, že ti ten múr postaví s určitou zľavou. Neviem, o čo by si oprela žalobu. Projekt nebol, takže nemôžeš ich žalovať, že by nedodržali projekt. Oni splnili objednávku - predpokladám, že požiadavka bola, aby to nebolo veľmi drahé a objednávka bola "postaviť nejaký múr". Tak to urobili - podľa požiadavky "per huba". Dali ti ponuku a ty si ju prijala. Ak sa budeš súdiť, na právnikov a posudky minieš možno aj toľko, čo si im zaplatila za ten terajší múrik a výsledok súdu bude stále neistý. Dodatok - súhlasím s petersd - ešte aby ťa stav. úrad neobvinil z čiernej stavby. Za realizáciu stavby budeš zodpovedná ty, nie tá firma, čo to stavala.
Odpovedať
@samika zabudni,usetris peniaze a mur ked uz postavit tak odliaty zelezobetonovy a nie z nejakych tvarnic predpokladam
Odpovedať
Profilova fotka
Právnicky moc neporadím ale tie názory hore sa mi väčšinou zdajú reálne. Čo tak dať dáky rez OM, foto s výstavby a teraz, údaje o zemine a iné ?
Odpovedať
neuveriteľné. hlavne, že sme ušetrili, nech to stojí, čo to stojí.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem všetkým za odpovede. Žiaľ bola to chyba z mojej strany, ale nepredpokladala som, že jedna firma takto spacká stavbu oporného múru. Postupne dochádzam aj na iné nedostatky pri zhotovovaní stavby, ako napríklad elektrické káble zakopané bez chráničky len prekryté nejakou fóliou... Podľa zhotoviteľa to je štandard. V projekte mám uloženie káblov v chráničke. Nevie, či je na to nejaká norma.
Odpovedať
Profilova fotka
@kosto13 posielam pár fotiek z výstavby a súčasneho stavu. Zemina je z veľkej časti bridlica.
Odpovedať
To sú co 20cm tvárnice to určite nie je vhodné na 2,5m oporný múr tam mali ísť tak 40cm. A to by chcelo vedieť ako je výstuž spojená so základom.
Odpovedať
Profilova fotka
@jumt áno sú to 20 tvárnice. Hrúbka základu 90 cm a výška 70 cm.
Odpovedať
@samika sa poserem. 20 cm tvarnica ma skutocnu hrubku betonu vnutri ca 14 cm a to je predelovane kazdu chvilu sparou teda spojom tvarnic. Predpokladam ze nezvybrovaneho betonu co mu este ubera. Ked vidim este tu foliu vzadu na tvarniciach tak uz odpadavam. To ste snad naozaj necakali ze to podrzi ten kopec, neverim ze ste s tym ratali. Realizatora nakopat do riti ze to vobec robil a vy si dajte facku.
Odpovedať
Na prvý pohlad poddimenzovane
Odpovedať
Profilova fotka
Od školy som síce nepočítal betónové konštrukcie ale aspoň názor, kedže sa často stretávam s takýmito konštrukciami ale aj ich sanáciami po ich zlihaní. Konštrukcia je zjavne poddimenzovaná aj lajdácky zrealizovaná. Začnem základom: - Pri výške múru odhadujem cca 3m je šírka 900mm zjavne malá. navyše ak je excetricita základu smerom von nedochádza k spolupôsobeniu zeminy nad základom, ktorej hmotnosť vzdoruje vodorovným silám. Vtedey musí byť základ podstatne širší. Nividím tam ani zárodky výstuže do steny OM - asi tam boli len nastrčené do zaliateho základu. Hĺbka 700mm nemusí spĺňať požiadavku na nezámrznú hĺbku. Steny OM : Naozaj pri DT20 a pri reálnej hrúbke betónu 140mm je to nedostatočné navyše na fotke je vidno, že výstuž nie je pri okrajoch ale "ako vydalo" alebo ako sa posunula pri zalievaní a jej účinnosť je diskutabilná mohla by udržať tak dáky plot. Drenáž OM : To nie je drenáž ale akýso pokus o izoláciu. Samotná nopová fólia nie ja ani 100% izolácia, ale pokiaľ sa použije za oporným múrom ovšem spolu s geotextíliou a drenážnou vrstvou je to prípustné. Tu je rovno zasypaná zeminou a ak nie rovno tak určite časom sa všetky dutiny zaplnia jemnejšími časticami a žiadna voda do tej drenážky dole nebude prúdiť. A ak aj bude drenážna rúrka priamo obalená geotextíliou ako je na foto má rádovo nižšiu drenážnu schopnosť ako keď je obalená vrstva štrkodrvy za OM aj s drenážnou trubkou. Čo sa s tým dá robiť ? - zbúrať a nové - kotviť zemnými kotvami - čiastočne alebo úplne odkopať a za múrom vytvoriť z vystuženej zeminy OM, ktorý nebude tlačiť na jestvujúci múr. Už odkopaním 1,5m ( resp. 1/2 výšky ) sa moment pôsobiaci na OM zmenší 4x. Má ešte niekto dáke riešenie ? A ako vyzerá teraz ten OM ? Foto, kde je vidno v ktorých miestach je OM vydutý, či je vydutý alebo naklonený - spustiť hrubší farebný špagát a porovnanie so zvislicou, a vodorovnou líniou. Pripájam foto OM, kde projektant nerátal s vodorovným účinkom tlaku zeminy a vytvorili sme blok vystuženej zeminy, ktorý sa nedotýkal ž-b OM.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@kosto13 ďakujem za odpoveď aj návrhy možných riešení. Jedná sa o vydutie zhruba v strede múru a to o 7,5 cm. Z fotky to nie je moc vidieť.. Zhotoviteľ sa odvoláva na tlak, ktorým pôsobí ekokocka vzdialená od oporného múru cca 30 cm. Ale podľa toho čo píšete, je OM zlý už od základov. Aké koľvek riešenie si bude vyžadovať demontáž a odkopanie ekokocky + filtračnej nádrže a nádrže na dažďovú vodu. Čo znamená ten blok vystuženej zeminy ?
Odpovedať
Profilova fotka
@samika Blok zeminy je zemina po vrstvách vystužená plastovými geomrežami. Aj jednoduché vystuženie bez uchyteného čela už významne eliminuje vodorovné sily pôsobiace na oporný múr. Ak je vydutie 7,5cm to ani nemusí byť vidno. Ale mám obavy, že bude narastať. Prvá pomoc určite bude odťažiť čo najviac zeminy za oporným múrom. Tá ekokocka má kam vyústený výtok ? Ak do násypu mohol by to byť ešte väčší problém. Tak isto ak je netesná.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?