Posuvna brana sa po roku ohla ako luk o 40mm.

Mam posuvnu branu zvaranu s nerezu (jokel80x80x5). Je pomerne dlha 7m+5m=12m celkova dlzka. Po namontovani bola brana nastavena a pekne chodila. Teraz po roku (po zime) sa po dlzke vydula ako luk a doraz je mimo o 50mm. Je to nieco bezne, alebo to moze byt sposobene uvolnenim napatia v materiale, alebo trebars zlou orientaciou "svov" v jokloch? Ako sa to da opravit ak 50mm je privela na opatovne nastavenie? Brana jazdi asi len 60mm od mura co je za nou.
Odpovedať
Profilova fotka
@skodovka120 vieš to odfotiť ?
Odpovedať
Profilova fotka
Nemoze to byt tym, ze je taka dlha?
Odpovedať
Uplne jednoduche .Niekto do nej nacuval 🙂 . Pokial nieje viditelne uvolnenie nejakeho zvaru tak sa tam nema co uvolnit .
Odpovedať
Profilova fotka
@kollega tak to by bolo asi na nej poznat si myslim.
Odpovedať
Nemyslim, ze verzia o nacuvani je spravna, kedze pred branou je 50cm obrubnik, ale mozne je vsetko (zaujimava hypoteza). 🙂
Odpovedať
Myslím ze brána bola prepnuta, čiže vodiace kolieska neboli v rovine s osou brány a tým sa brana ohla, na rovnakom pricipe pracuje klasická ohybacka profilov. Nešla brána zo začiatku ťažšie ako teraz?
Odpovedať
@dalaj Na nerezovej brane , nacuvanie plastovym naraznikom ? A co z tej nereze opada farba ?
Odpovedať
Ja mám nerezovú posuvnú bránu dĺžky 6m, jokel 40x40, orientovanú V-Z. A pozorujem prehnutie od slnka, teda južná strana, na ktoru svieti slnko, sa roztiahne (jokel sa na tej strane predĺži). U teba si myslím ide o to isté, severná strana jokla je kratšia, južná dlhšia a na tej dĺžke to už pekne vidno - teda tých 50mm vybočenie.
Odpovedať
+aj silny vietor pri otv.-zatv. moze robit problem
Odpovedať
Profilova fotka
a este to moze byt aj tym ze sa zem toci a brana sa nestiha narovnavat
Odpovedať
@tom329 Trefa mimo. Skor si myslim, ze isla prilis lahko (dala sa posunut malickom). Posledne pozorovanie potvrdzuje, ze zrejme bola trochu do obluka uz od zaciatku (len si tonikto nevsimol), ale asi nebola natesno vymedzena do stran vyosenim vozikov. Zistil som, ze obcas pride do uplne optimalnej polohy (=no problem) a obcas si "postavi hlavu" a pride 40-50mm mimo. Uvidime, podam informacie vyrobcovi, uz mi slubil, ze to pride pozriet.
Odpovedať
@koenzim Zaujimave, skontrolujem. Moja je orientovana S-J cize plochou na V a za nou od Z je mur. Tie sily mohli rozhadzat aj povodne nastavenie/vymedzenie vozikov. Potom asi pomoze uz len zvacsit navadzacie "usi" do ktorych teraz naraza, lebo teraz dovoluju asi len 15mm nepresnot do stran.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@yuri66 Haha... a co tak zvazit pritazlivost mesiaca. 🙂
Odpovedať
@dobryden1985 Ano, fukava hodne casto dost silno.
Odpovedať
Jokel 80*80 na dĺžku 8m sa prehne, aj keď budeš robiť čo chceš... Keby si to spravil s trubiek....
Odpovedať
@megdesign Hmm... zaujimavy navrh. Otazne je, ze ak ten prehyb naosaj zavisi od pocasia (narievanie od slnka) tak aj trubka tym bude asi trpiet. Musim to odsledovat. Naposledy brana prisla (=zatvotrila sa) zazracne (nahodou?) pekne "domov". Brana sa instalovala a nastavovala minuly rok v oktobri, viac menej po letnych horucavach.
Odpovedať
Prave som pozeral, ze bezny Nerez 304 ma asi 4-krat mensiu tepelnu vodivost ako obycajna ocel a o 40% vacsiu tepelnu roztaznost. Netvrdim, ze si ten prehyb viem spocitat (to chce nasadit dake tie integraly), ale aspon som pochopil, ze nie je zrejme vsetko co sa leskne zlato. Mozno hlinikova, alebo z obycajnej pozinkovanej ocele brana by vykazovala mensie tepelne problemy. Este to budem sledovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@skodovka120 spodný jokel, ktorý je vlastne kolajnica pre kolieska je tiež z nereze?
Odpovedať
Ano vsetko je nerez.
Odpovedať
Naspodu je 80x80 ram a pod nim privarena kolajnica "C", vsetko nerez 304.
Odpovedať
Tak som trochu oprasil stredoskolsku matematiku a vypocital som zjednoduseny priklad pre dva nerezove spriahnute pasy vzdialene 80mm, dlzky 7m, s rozdielom teploty 10 stupnov (co moze byt extrem, lebo aj ked nerez je zly vodic tepla v pomere s inymi kovmi, predsa len stale vedie teplo pomerne dobre). Polomer mi vysiel 467m a vychylka 132mm. Takze ta teoria o slencnom ohreve a naslednej deformacii moze mat cosi do seba. Ja vidim na mieste okolo 40mm.
Odpovedať
U obycajnej ocele bude ten tepelny efekt / deformacia zrejme podstatne mensia (orientacne 4(vedenie tepla-gradient) x 1.4(roztaznost) = 5.6 krat).
Odpovedať
@skodovka120 tá brán vyzerá fajne. len nerozumiem veľmi, prečo takýto problém riešiš najprv na laickom internetovom fóre. píšeš, že to má nejakého "výrobcu", tak v prvom rade treba osloviť jeho s reklamáciou. Ja len dúfam, že ten výrobca má napr. certifikované takéto brány, lebo to nie je sranda. Céčko 8x8 mi príde málo na takú mega bránu. Jedine ak by pod ním bola ešte desiatka 😄 Tak sa to zvykne niekedy robiť, na spodku silnejší profil, na vrchu slabší. Brána sa nesmie len tak zdeformovať, s tým musí konštrukcia počítať a byť správne nadimenzovaná. Tie výpočty, čo si robil sám, musí mať výrobca zmáknuté, v malíčku, a tomu prispôsobenú konštrukciu. Mal odmietnuť vyrobiť to z nereze, keď to bude robiť takéto obrovské problémy. Osobne si myslím, že konštrukcia brány je nepostačujúca. Nenechaj sa odbiť či naťahovať výrobcom. Úplne vylúč/nepripusť mechanické poškodenie. A dúfam, že tým "výrobcom" nemyslíš nejakého zvárača, čo ti to pozváral na základe svojich dojmov či dokonca tvojho návrhu. Lebo ti ostanú iba oči pre plač. Čo ti pravdepodobne ostane tak či tak, ale zistíš to až po rokoch naťahovania a zisťovania, že to predsa nie je dobre.
Odpovedať
Problem je vyrieseny k spokojnosti pomocou pridanych (navarenych) navadzacich "usi". Povodny plan bol bez usi (z estetickych dovodov, len s kolieskom, ktore fungovlo tak do +/- 25mm). Deformacia pocasim (slnko je potvrdena). Bocna sila potrebna na navedenie do parkovacej pozicie je minimalna (laicky: "prstom jednej ruky").
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?