Podopretie a zabezpečenie oporného múru

Ahojte, potrebujeme podopriet mur, ktory popraskal a je podozrenie, ze sa bude naklanat. Z jednej strany je vyvyseny pozemok az po vrch. Debniace tvarnice sirky 20cm, vyska cca 160cm, zaklad do hlbky 80cm. Vsade roxory. Poradte mi prosim nejaky sposob, ako ho zabezpecit proti naklananiu.
Odpovedať
Zjavne to "projektoval " a realizoval niekto, kto sa spoljehal na radu od suseda, Vsak aj bratranec to tak ma a dobre.... Vybudovat vedla neho este jeden a poriadny. Dobre zalozeny, dostatocne vystuzeny. Najlepsie sa poradit s niekym, kto tomu rozumie. Alebo spravit sikmy nasyp az po korunu muru a zabezpecit ho svahovkami. Je to vas mur alebo susedov? Ked susedov, tak by ho mal sanovat on, na jeho naklady. Ak je vas, tak sused musi byt radostou cely bez seba...
Odpovedať
Ja by som dal vedla oporáku ocelové U profil ktoré zabetonujes normálne do terénu po 1m. podla mna to je asi najlacnejšia alternatíva.
Odpovedať
@zita19 plot je susedov, chceme to riesit spolocnymi silami v ramci dobrych vztahov Nasyp velmi nepripada vhod, lebo by som si zuzil prechod pri dome, pol metra by bolo ok ale viac nie
Odpovedať
Rozmyslal som kazdych napr. 5m vybetonovat taku patku v tvare hokejky so zakladom a roxormi sa to prepoji. Ta patka by sa zhora dole rozsirovala, na sirku by bola tak do 30 cm pri zaklade, co myslite?
Odpovedať
Je oporný múr oddrenážovaný? Samozrejme od susedovej časti
Odpovedať
@sucky1 my si mozeme mysliet hocico 🙂 dolezite je, co povie statik 🙂
Odpovedať
@mejdi1 Myslim ze oddrenazovany nie je
Odpovedať
@sucky1 možno že aj to môže byť jedna z príčin, skôr nech sa vyjadria odborníci.
Odpovedať
..sused nesused, dobre vzťahy, zle vzťahy... v každom prípade by to mal riešiť on a z jeho strany múru. Prečo by ste sa mali hocijakým spôsobom “obmedzovať” vy zo strany svojho pozemku. Nech rieši tlak na múr z jeho strany, aj keď novým múrom... príde obdobie, keď aj na psa príde mraz, nastrbia sa vzťahy a potom čo..? Budete si cez múr kričať, čo ste pre neho spravili..?
Odpovedať
Profilova fotka
@sucky1 Som toho istého názoru ako je príspevok nado mňou. ..sused nesused, dobre vzťahy, zle vzťahy... nech rieši problém sused so svojím plotom na svojej strane pozemku..Ty už prispeješ tým,že budeš znášať bordel a úpravu svojho pozemku po skončení opráv......Alebo snád ti sused bude aj tvoj trávnik sadiť nanovo ??Nemusel zvyšovať svoju úroveň pozemku.Mohol spraviť 1m šikminuu seba....nebol by problém.
Odpovedať
Profilova fotka
@sucky1 Ak spraví šikminu,nebude plot pod tlakom a nebude ho musieť robiť nanovo.
Odpovedať
@zmrzlina_sk riesime to teraz, lebo na mojej strane este prebieha stavba, cize uprava pozemku bude neskor. Trava ma zatiel netrapi. Sused uz robi zamkovku.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sucky1 nežaboval ten makadam pod zámkovú čo tam vidieť? Lebo keď počítam 4dt+vrch tak je to 1,1m. Ja mám na chatke múrik z 15cm DT-čiek vyšší a drží už pekných pár rokov alebo tam nebola dobrá výstuž. Poradiť sa s odborníkom ale možno by pomohli vedľa vybetónované oporné stĺpiky a v rámci dobrých vzťahov by to práve on mal spraviť zo svojej strany nie aby si si uberal z pozemku
Odpovedať
Profilova fotka
Naj top bude z jeho strany na viacerych miestach odkopat vybetonovat kolmo k muru zaklad a oneho priecnik pod 45st uhlom zakotvit poriadne a nasledne zasypat.
Odpovedať
Profilova fotka
@wolodymyr takto si myslel ten priecnik?
Odpovedať
Profilova fotka
@ninaclaudius ano nieco na ten sposob.
Odpovedať
Profilova fotka
Máte výkresovú dokumentáciu k múru? Skúste dať dáky priečny rez. Takéto múry sa dajú sanovať : - z Vašej strany navŕtať diery a zhotoviť kotviace tyče ( asi veľmi drahé ) - z Vašej strany vystavať kolmé oporné piliere ( veľmi nevkusné ) - zo strany suseda prekopať kolmo ryhy a prikotviť múr cca 3m špeciálnou laminátovou kotviacou tyčou a na konci ju zakotviť do bloku betónu. Na vašej strane budú trčať tiahla so skrutkami a podložkami. K tomuto riešeniu je potrebné poznať aká je v múre oceľová výstuž. - zo strany suseda odkopať zeminu a spraviť zásyp vystužený geomrežou tak aby vznikla vzduchová medzera cca 50-100mm. Zem vôbec nebude tlačiť na OM. Pridávam foto vystuženého zásypu za OM s vytvorenou medzerou, ktorá zachytáva všetky vodorovné sily na OM ( Stupava 2012 ). Pokiaľ je projekt existujúceho OM je možné v priaznivom prípade vybrať len úrčitú výšku zeminy a nahradiť ju zasypom vystuženým geomrežou a ponechať určitú vodorvnú silu, ktorú je schopný exiistujúci múr preniesť. K posledným dvom Vám ponúkame materiály a realizačný projekt resp. technologický predpis výstavby.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?