Plotové panely na staré kolíky - ako prichytiť?

Ahojte, idem robiť plot medzi mnou a susedom - dám tam len plotové panely. Je tam pletivo v hroznom stave, to pôjde preč ale tie stĺpiky sú poctivo zabetónované, tie by som nechal. Sú ø48mm, ale sú od seba všelijako vzdialené - od 230cm do 330cm. Tie plotové panely majú šírku oka 5cm, ale tie úchytky na ne toleranciu asi 1cm. Takže sa môže stať, že keď ten plotový panel skrátim (alebo nadpojím), tak mi to nevýjde na tú úchytku (takéto niečo pozerám: https://martinec.sk/c/prislusenstvo-p...). Neviete mi poradiť ako by som to mohol ináč uchytiť? Našiel som potom ešte akési strmeňové príchytky (napr. https://www.elektroalica.sk/strmenova...), to vyzerá, že by mohlo vyriešiť môj problém - vlastne by som vôbec nemusel tie panely skracovať, len pospájať do finálnej dĺžky plota a tými strmeňovými príchytkami to prichytiť na stĺpiky.
Odpovedať
@petiar Plotové panely majú šírku 250 cm, takže keď máš medzeru 330 cm, tak panel bude malý. Aby bol ten plot aj pekne vyzerajúci, tak tie stĺpiky musia byť presne umiestnené v predpísanej vzdialenosti.
Odpovedať
Ako písal kolega , bude to vizualne idiotsky vyzerat, pokial nemienis menit aj stlpiky, na tie plotove panely sa vykasli, radsej natiahni nove pletivo, natri stlpiky, a mozno to bude lepsie vyzerat.
Odpovedať
@chrobak7 @ascedant Dík za názor. 😉 Niečo k otázke?
Odpovedať
@petiar Este som objavil tuto moznost, plotove panely pospajat tymito spojkami https://www.ploty.sk/spojenie-plotovy... Napriklad tam kde mas 330 spojis spojkami 2500 + 800 mm Este takto by to slo
Odpovedať
@ascedant tými spojkami "nekonečno" sa spájajú zvyčajne celé dielce. ale je to zlý nápad, pretože pri rozostupe stĺpov viac ako je šírka dielca, je jeden dielec upevnený iba na jednom stĺpiku. je mi jasné, že väčšina DYI expertov tomu nepochopí, ani dôsledky aj napriek siahodlhému vysvetľovaniu (už som to raz absolvoval v dosť veľkom rozsahu vysvetľovania). @petiar hej, určite sú "poctivo zabetónované". aj vo vodováhe sú perfektne. len rozostupy im akosi zásadne pouchádzali 😄 aj sú kvalitne povrchovo upravené. a pletivo sa tiež prekvapivo rozpadlo 🙂 spinky nekonečno ti prvotný problém "riešia", v spojení s úchytmi Delfín. ale ako píšem vyššie...
Odpovedať
@ascedant Áno, o tomto viem. Dĺžka tých panelov teda nie je problém, len to prichytenie o stĺpik keď napríklad chýba 2,5cm od posledného drôtu panelu k stĺpiku. Ale ak by som použil tie "strmeňové príchytky" tak nemusím panely krájať vôbec, len posledný. Bolo by to vlastne cca 6 panelov spojených dokopy a prichytených na stĺpiky. @worker_falcon Úchyty Delfín mi problém neriešia, pretože keď bude od drôtu panelu k stĺpiku chýbať 2,5cm, tak sú krátke (majú toleranciu 1cm na každú stranu).
Odpovedať
@petiar Tak to urob tak, že pospájaš všetky tie diely tými spojkami do jedného súvislého plota a na tie stĺpiky ho uchytíš takouto úchytkou: https://martinec.sk/c/prislusenstvo-p... Tam je šírka toho uchytávacej drážky cez 5 cm a keďže zváraný plot má šírku oka 5 cm, tak jedným rebrom by si sa mal do toho úchytu trafiť.
Odpovedať
@chrobak7 Toto je informácia, ktorú som potreboval. O tej šírke tej úchytky. Ono tam totiž píše, že "Úchyt má osovú vzdialenosť stĺpikov od 253cm do 255cm." tak som rátal, že na každú stranu plus/mínus 1cm ale keď píšeš, že to má šírku 5cm, tak to by mohlo ísť. Aj to vlastne sedí, ja blbec - keď to má vnútorný priemer 48mm, tak tá úchytka má istotne cez 5cm. 🙂 Super, díky.
Odpovedať
@chrobak7 veď to som presne písal... niekomu to treba napísať asi viackrát, potom sa mu rozsvieti 😄 @petiar okrem úchytov Delfín či Light (keď už chceš ozaj nezmyselne šetriť) to môžeš chytiť napr. plieškami so samorezkami. alebo to spraviť normálne hneď, nie po pár mesiacoch od takéhoto pokusu pre lenivcov.
Odpovedať
@worker_falcon Pre nás lenivcov je už toto veľa práce, ale vďaka. 😉
Odpovedať
Aj som sa hecol nakoniec, že to teda spravím poriadne a vytrhám tie stĺpiky a dám nové. Bol som to skúsiť a nie je šanca, neviem to ani vykývať. Ako by ste to vyťahovali? To mám celé obkopať alebo kladivom rozbiť ten betón najprv? Každopádne mi to príde oveľa oveľa viac práce ako tie stĺpiky zbaviť hrdze a pekne natrieť. 😞
Odpovedať
@petiar Ak to je zabetónované aspoň 0,5 m hlboko, tak to nevykýveš. Buď minibagrom obkopať pätku a potom to vytiahneš, alebo si zavolaj traktor a ten tie stĺpiky reťazou vytiahne ako reďkovky.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@chrobak7 Toho som sa bál. Je to totiž plot medzi mnou a susedom a neviem si predstaviť ako by sme sa tam dostali s ťažkým mechanizmom. Z oboch strán maliny, čučoriedky, egreše, na jednom mieste dokonca skleník... Kašlem na to, idem kúpiť odstraňovač hrdze a zelenú farbu. 🙂 Vďaka!
Odpovedať
@petiar veď zbíjačkou rozbiješ tie pätky, aby sa dali minimálne vybrať stĺpiky. na nové stĺpiky si naplánuješ pätky tak, aby nekolidovali so starými pätkami, ktoré sa ti "nepodarí" (nebude chcieť) vyberať. alebo si zavolaj a zaplať firmu, čo ti to spraví. keď si to sám nevieš ani vymyslieť. nie je nič strašné, keď človek zváži, že sám to nespraví či nespraví dobre (niekto by to nazval jedným slovom lenivosť 😄 ). ale v kombinácii s lakomosťou je to zaujímavá kombinácia. odstraňovač hrdze a zelená farba majú nejaké čarovné účinky na rozostup stĺpikov? dokonca aj na ich zvislosť a rovinnosť v šnúrke? no páni, daj tip, kde také zoženiem? to nebude asi v bežnom obchode, či?
Odpovedať
@worker_falcon Keď už chceš byť silno vtipný alebo sarkastický, mal by si najprv pochopiť, o čom píšem. Bez toho je to len úbohé. 😉
Odpovedať
@petiar no ja tomu rozumiem viac než dosť. alebo môžeš uviesť na správnu mieru, v čom to popisujem nesprávne.
Odpovedať
@worker_falcon Mohol by som, ale môj čas je vzácny. Je mi jedno, čo si myslíš.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?