Ahojte, dnes som videl oplotenie okolo domu robene z ytongu š. 15cm, zaujimala by ma realna skúsenosť, pevnosť, ytong mi pride dosť nasiakavý. Urobi sa sieťka atd na ytong ale aj tak, naviazať tvarnicu na betónový zaklad len pomocou roxoru a lepidla neni slabé?
@roberttom plot z Ytongu urobíš len keď nevieš počítať a objednáš sa na dom o 50% viac tvárnic ako si mal použiť. Z DT-čiek sa stavajú ploty. Ytong sa ti rozpadne po rokoch zo vzlínavej vlhkosti
@roberttom tiež to vídavam občas. dokonca ani nie zasieťkované či s omietkou. čistý Ytong. človek by povedal, že sa to musí do roka rozpadnúť, ale zdá sa, že nie. majú to tak už pár rokov a ani najmenšia zmena. pritom zasieťkovať by sa to dalo za pár hodín a s minimálnymi nákladmi...
to kotvenie by malo byť v poriadku. možno to nie je úplne na istotu, ale kým nepríde prisilný nárazový vietor, tak v pohode.
Tak sedliacky rozum mi hovori, ze tej vody tolko nenaprsi a vietor vysusi. Este sa niekde valaju 20-rocne tvarnice a same od seba sa tusim nerozpadli. Ale ano, odspodu neviem ako to je chranene, ale predovsetkym kotvenie iba tej spodnej sa mi zda malo. Urcite by som pouzil iny material.
@vykricnik fíha, pánko je expert a veľa toho ešte nevidel. predstav si, zrážky nepadajú iba zvisle. dokonca to je skôr výnimka, ak vôbec sa to niekedy deje. ak si niekedy videl po daždi dom, ktorý je iba v lepidle, tak by si si všimol, že to lepidlo je mokré v určitých oblastiach (častiach). na už hotovej fasáde to tak nevidieť...
Ja som ten co povedal, ze by som zvolil iny material a vy ste povedali, ze to drzi bez zmeny aj bez sietkovania. Nechapem preco tu so mnou diskutujete. Dobru noc.
@roberttom Plot z Ytongu ?... Možno že je to jednoduchšia robota pri zhotovovaní, ale jeho trvácnosť určite bude horšia, než z liateho betónu, či DT. A o mechanickej pevnosti porobetónu, už ani nehovorím... V žiadnom prípade by som si to pre seba tak neurobil !!!
Hlavne kazdy plot okolo 15cm potrebuje stlpiky zo sirsieho materialu.
Robil som z dtciek a sitka fasada kks na mindr robota.
Posledny som dal alpsky stiepany a paradicka za jeden vikend a na final.