Nizky oporny murik.

Zdar všetkým . Potrebujem poradiť so stavbou nízkeho múrika . Dĺžka 12m a výška 60cm.Oplatí sa robit základ a vymurovať s tvárnic alebo radšej nejaký suchý systém.
Odpovedať
Profilova fotka
@maco02 http://mojdom.zoznam.sk/gl/4198/16872...
Odpovedať
Profilova fotka
@maco02 Záleží, kde má byť tento múrik umiestnený, akú má mať funkciu. Ak má byť len v záhrade ako oporný múr, pri budovaní terasy, môže byť aj nasucho ukladaný s množstvom kvetov a skalničiek. Rýchla práca aj lacnejší variant. Fotka by pomohla viac.
Odpovedať
Ja mám zas opačný problém, dom je v ,,miernom,, svahu na 28m je to ca 2-2,3m šírka pozemku je 18m. pozemok chcem následne dorovnať. Tak chcem urobiť oporný múr do tvaru ,,U,, a to 6x18x6m stačí len bet.základ 60cm hlboký a 40cm široký? A nato potom tahať DTčka do tej výšky 2-2,3m? Z vnútra nôpovka alebo geotextília? Alebo len prihrnúť hlinou? Bude do DTčiek stačiť vždy v každej rade roxory vodorovne 8cky a zvysle aj v každej jednej roxor 6tka, treba ich aj zviazať? Na záhrade nebude žiaden bazén ani velké stromy, je nutné to ešte nejako ,,kotviť?,, geomreže a hlina po vrstvách?
Odpovedať
Profilova fotka
co to ma byt za murik?
Odpovedať
@maco02 u rodicov som pred rokmi robil taky murovany. Bol som este uplny amater a MS vtedy nebola. Info som mal len tak spod ruky. Murik je dlhy priblizne 10m, je zhruba 70cm nad teren a vytvara roh do tvaru L. Zaklad som kopal cca 30cm siroky a 50 hlboky. Nie je v nezamrzajucej hlbke, viem, ale ani take odrubniky sa nie vzdy zkladaju do nezamrzajucej hlbky a dobre :-). Na dno vykopu som nalial asi 20cm doma miesaneho betonu, zarovnal, za cerstva naukladal prvy rad dt-ciek, napichal roxory, zalial betonom, naukladal lezatu vystuz a pokracoval druhy rad, potom dalsi atd... Nakoniec som na vrch nalepil betonove capice a bolo, za pol dna roboty hotove. Murik stoji dodnes, viditelne nepraska a nepada to, takze si myslim, ze je to takto dobre. :-D
Odpovedať
@palkop Ma to byt podobný múrik ako sem pridal euro. Popri chodníku k domu.
Odpovedať
@euro_ vďaka za odpoveď aj nazornu ukašku niečo podobne mam aj ja robiť . Akurát sa mi zdá zbytočne murovať taky nízky múrik . Rozmyšlal som Užabovať makadam nato tvárnice zasypávať kameňom .
Odpovedať
Profilova fotka
Viete mi prosím poradiť ako "spojiť" tehlu s tvárnicou (viď šípka sivý múrik z dtčiek ku tehlovému plotu) ? stačí len priblížiť a vytvoriť akoby suchý múrik? Je nutný aj betónový základ na tvárnice alebo stačí vytvoriť jamu a uložiť 1/3 prvej tvárnice do nej a ostatné nalepiť na seba? vnútro sivého "kvetináča" som chcela obaliť nopovkou a dovnútra nasypať zeminu. Na tvárnicu potom pôjde kleber a sieťka a farba. Ďakujem @leonardom @rastlinky_sk @cvoky8 @palkop @euro_ @maco02
Odpovedať
Profilova fotka
@mitzekatze Je to malá plocha, preto navrhujeme ako trvalé riešenie betónový základ kvôli stabilite a dlhej životnosti. Pokiaľ by boli tvárnice ukladané len do štrkového lôžka, nebudú stabilné.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 1 roku
@rastlinky_sk @euro_ Práve riešime tento projekt aj my a potešilo ma, ze uz takáto téma tu je. Chcem vytvoriť vyvýšený záhon ale iba mierne nad terén. Jedna časť bude vysoká 40cm (2 rady tvárnic) v rozsahu 6x1m, druhá časť 20cm (jedna rada tvárnic), rozsahu 7x2m.Vyšší velmi nechcem, lebo do nich pôjdu rastliny a nechcem aby zakrývali časom dom. Iba nejake okrasné trávy, zakrpatené borovice, cezmíny, heuchery, prevysnutá vrbu a do stredu ako dominantu nejaky ihlicnaty strom, krory si na Vianoce ozdobime, max vsak vysoký 2-3m. Mili strecháci a teraz poraďte, musime aj takýto nízky murik z tvárnic betónový základ a následne do tvárnic liat betón alebo stačí štrk? Tvárnice budem potom obkladať exteriérovým kameňom ako mame aj na fasáde, nebude sa to časom hýbať a podobne? Ďakujem vam za konštruktívne nazory
Odpovedať
Profilova fotka
@moggie_1 Betónové tvárnice nikdy nebudú také stabilné ako v betóne. Ešte ich chcete aj obkladať. Lepší variant je urobiť trvalý múrik. Pokiaľ by to malo byť na sucho, tak z kameňa a ten múrik budú potom držať po kope rastliny. Na takýto 40-20 cm vysoký múrik postačí ukladať kamene na sucho. Ale tiež v tom treba mať prax.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?