Čo odporúčate vysadiť ako živý plot?

Caute. Potrebujeme poradit, co ste sadili alebo co planujete sadit pri plote, aby to dobre vyrastlo, vyzeralo dobre a vytvorilo sukromie. Potrebujeme to vysadit len po jednej strane pozemku pri plote susedov, ktory je v katastrofalnom stave, aby to tam cele zakrylo po dlzke 81 m. Za kazdu radu budem vdacna, ak by ste mali aj fotku ako to vyzera u vas, potesim sa pre inspiraciu 🙂
Odpovedať
1
2
Tis
Odpovedať
@nunez nedala si informacie - jaka tam je poda, ci ej to slnecna strana, alebo tienista, aky siroky by mal byt ten plot, ci ma byt jedly, alebo len dkoracny, stalozeleny, alebo opadavy, do akej vysky potrebujes kryt od strany suseda atd..To vsetko ovplyvnuje vyber vhodnych rastlin na plot :-). A v nemalej miere aj cena ;-)
Odpovedať
@kreola cca vyska 2m by bolo fajn ked to vyrastie, opadavy nechceme, stalozeleny by bolo fajn...sirka u nas nie je obmedzujuca, pretoze dom mame na druhej strane...cena cim nizsia, tym lepsie 😄 slnko tusim dopada na tu stranu, tak normalne, podu budem musiet prezistit, co to tam je. Aj jedly plot existuje? Ja som v tejto teme uplne, ze amaterka...este riesime interier v dome, ale uz zvazujeme, ze by bolo dobre poriesit aspon tu stranu plota od suseda, nech to tam nie je take ohavne 🙂
Odpovedať
@nunez Hmm ak stalozeleny, tam je menej moznosti. Najcastejsie sa pouziva vavrinovec,ten je aj pekne dekorativny.alebo ako pisal @marcel714, tak ten tis. Bobulky su ale jedovate, takze ak mate male deti, rozmyslela by som si to. Jedle ploty - no tam ide o to , ze sa daju vysadit kriky, ktore su krasne a aj uzitocne. Medzi ne patri muchovnik, aronia, rakytniik, hloz, zimolez atd.. Lenze tie su vysoke az neskor, treba ich pravidelne strihat, maju sklon ist do sirky. Ak by nevadili aj opadave, tam je super napr. hrab alebo brest. Len treba vhodne odrody. Rychlo rastie napr aj bambus, ale to by si sa nedoplatila :-D. Treba mysliet na to, ze o zivy plot sa treba pravidelne starat. Moznosti je veru viacero. Najlepsie by mozno bolo poradit sa v zahradnictve. My riesime plot od susedov drevom :-)
Odpovedať
hlavne nie TUJE!!!!!!!!!!!!!!!!! smrek, hrab, vavrínovec, dub, vajgela, brest, muchovník...... Je toho dosť, čo sa môže použiť na živý plot. Len preboha, nie TUJE. Jedlé ploty sú: muchovník, aj rakytník sa dá použiť, iso aj čučoriedky. Všetky kríky, ktoré narastú veľké.
Odpovedať
@btus preco nie tuje?
Odpovedať
Ja mam Tuje smaragd, vyzera to dobre, maju okolo 1.5m, uvidime o rok ake budu :-) daval som ich 80cm od plota a 70cm medzi sebou.
Odpovedať
@dotks lebo na tuje ide lykozrut a nevuzera to dobre ked su v zelenom plote velke suche flaky.A je kopu krajsich moznosti ako tuja do ziveho plota.Tuja ke asi take nieco ako betonovy plot.maju to vsetci,lebo...Ja by som si ani kedno a.ani druhe v ziadnom.pripade nedal.
Odpovedať
@kreola dovolim si poopravit. Tis je cely jedovaty, vratane semien, jedine cervene duzinate oplodie nie je jedovate.
Odpovedať
@zita19 pravdu mas - ja som premyslala len z toho ohladu, ako male deti tie cervene bobulky lakaju :-)
Odpovedať
@kreola druha vec je, ze kym tis zacne rodit cervene bobulky male deti uz budu v maturitných rocnikoch. Toho by som sa neobavala. Tis je krasny a vydrzi vsetko okrem noh v blate
Odpovedať
@zita19 jedovate nie, deti este nemame...ale planujeme. Nie, ze deti by pojdeli, prvy by isto degustoval hafan. Takze bud nieco neutralne musime vybrat alebo jedle. Ide o to, ze dost vela toho bude treba, ked dlzka 1strany plota, kde to chceme sadit je tych 81m
Odpovedať
Článok sa načítava...
A nahodou samcie rastlinky tisu nie su bez plodov?
Odpovedať
@nunez zkafy dazd. Nazvacas teraz kdd odkvitne vsfvicky, popchaz do zeme a budes toho mat habafuk a zadarmo. Ked najdes niekoho, kto ho potrebuje ostrihat, tak aj zadarmo. Potom baza, tiez staci nasvacat vetvicky, nastrihat na 30 cm kusky, popchaf do zeme vaczinoh velmj dobre zakorenuje. No a kym bude zivy plot, vysadit popri nom kukuricu, slnecnice. Aspon cez leto spravia zelenu clonu. Alebo vysoke letnicky, laskavec byva az meter a pol vysoky, fenikel, rasca...
Odpovedať
@nunez jedovaté sú i tuje , no ešte nikto sa preto neotrávil, to by musel byť veľmi hladný aby ich olizoval, na rozdiel od lestnáčov sú zelené stále, ihličie sa mení postupne stále, listnaté sa veľmi nekontrolovateľne rozmnožujú i zo semiečok, sú krásne ked kvitnú no nie po celý rok
Odpovedať
@zita19 Keď sa nemýlim, nechce opadavé a zlatý dážď to asi nespĺňa. Ale zas pri tej jej požiadavke, moc na výber nemá. @nunez Jedle rastliny vhodné do živeho plota sú väčšinou opadavé.
Odpovedať
@duzu Tak ako písal @btus tuje úž dávno vyšli z módy.
Odpovedať
@ruren mas pravdu, ald lepsie opadane vetvicky ako hnusny susedov plot
Odpovedať
@nunez Jedlý plot by som skombinoval z rakytníka, muchovníka, hlohu, zemolezu kamčatského a bazy čiernej, ale to sú všetko opadavé rastliny, ale zas budeš s ních mať úžitok, len zas na tých 80 m dĺžky, ako píšeš by to ešte asi trebalo rozšíriť o viac druhov a bolo by to dosť náročné na financie.
Odpovedať
@zita19 Ja som nasadli na časť plotu Tukestanský brest. mám ho druhý rok a má 1,5 m, teraz ho pustím ešte o meter a potom uvidím. Zo západnej strany budem dávať niečo jedle (možno), alebo dosadím brest.
Odpovedať
@dotks pretože tuje sú vhodné tak na cintorín. Sú nevľúdne, strašnéééé. Je toľko krásnych stromov a kríkov, ktoré sa dajú použiť ako živý plot. A vyzerajú krásne. Či už sú jedlé, farebné, kvetnaté, mix. Ale tuje naozaj nie.
Odpovedať
Tuje uz vysli z mody. Ja uvazujem na cast plota pustit pavinic ale ten opada. Rodicia maju plot z tuje smaragd. Je nadherny. Ale vyzaduje starostlivost. Ma cez 2 metre. Pravidelne strihany a hnojeny. Neprejde cez neho nic. Ale po 50 cm od seba sadene.
Odpovedať
@ruren môžeš poslať foto ?toho tvojho plota živého
Odpovedať
@pirhina Myslíš súčasný stav teraz na jar, alebo z minulého leta?
Odpovedať
@ruren aj aj nech vidím aké to je počas roka dakujem
Odpovedať
@pirhina Takto vyzeral na jar 2019 Na fotke je na pravo a vzadu
Odpovedať
@pirhina To je pohľad už koncom leta pred strihaním.
Odpovedať
@pirhina A to je súčasnosť.
Odpovedať
Turkestánsky brest je super ker na rýchle vybudovanie zelenej steny. Žiaľ prírastok má kľudne aj 1,8 metra ročne, čiže sa stanete otrokom svojho plota. Ak je to ešte na dĺžku 80 metrov, ani by som nad tým neuvažoval, lebo pokým na jednej strane skončíte zo strihaním, môžete začať na druhej. Obrazne. https://www.zazracny-zivy-plot2.sk/?g...
Odpovedať
@nunez tuje. Žiaľ ľudia poznajú len smaragdové, ale je ich xy druhov a vôbec sa nehodia len na cintoríny. Aj tis je dobrá voľba.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?