Betónový základ pod oplotenie

Dobrý deň, tohto roku plánujem oplotenie pozemku okolo domu a terénne úpravy. Zloženie by malo byť betónový základ, na to 2 rady DT 20ky a na tie montaz zvaraneho plotoveho pletiva. Základ plánujem šírku 30 cm a hĺbku cca 50cm. Z bočnej strany mi to robí dĺžku cca 100m. Chcem sa spýtať, či je treba takýto dlhý základ nejako dilatovat, prerušiť (napr. Vlozenim 10-20mm styroduru) alebo by sa to malo betónovat v jednom kuse. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@jointik22 50cm nieje nemrznuca hlbka…
Odpovedať
@muska414 viem, že nie je, hĺbku môžem upraviť, to nie je problém, navyše ako som písal, dávam na to 2 rady DT a terén sa bude ešte dvíhať cca 40cm. Mňa zaujíma to prerušenie základu, či sa to robí, prípadne či je to potrebné...
Odpovedať
@jointik22 ja u seba by som hodil aj 2 diletácie, pri hydratácii (bežne si ľudia myslia, že betón schne) sa betón zmršťuje a môže prasknúť hneď či v budúcnosti. Dal by som 25 dtčka na vrch dve dosky na šalovanie, a ešte 10 cm liateho klasického betónu. Tento betón v presnej 2 cm výške terénu by vytvoril akoby kraj trávnika, lúky, mulču a mohol by uľahčiť budúcu údržbu traktorom, robotickou, klasickou, či strunovou kosačkou. Trošku by bol spádovaný na pozemok, nech na ňom nestojí voda a každých cca 80 cm medzi stlpy nejaké hliníkové oká nech je kam pripevniť zo spodu plot- proti vnikaniu/unikaniu psov. Betón by mal aj železo, bol by vibrovaný. Aby bol efekt pekný, hladí sa po vyliatí, potom o hodinu a zase o hodinu. Robili sme niečo podobné.
Odpovedať
videli ste turecko? asi nie zaklady sa robia podlastatiky do nemrznucej hlbky v danej lokalite s armaturou pre danu stavbu. aj plot moze sadat krutit podlaterenu. cim dlhsi tim stabilnejsi a pevnejsi. setrit sa neoplati. casom sa sa to pomsti. horsie sa to opravuje.
Odpovedať
@jointik22 a mas to 100% rovinu? Ak nie tak budes vylievat kaskadovito, cize rovno aj zdilatujes. Obycajna doska. Ja mam uz cca 100m a este ma caka 100. Na ,,nezamrznu" sa vies co 30x50 uplne v pohode postacuje.
Odpovedať
@lado2906 zdravim, ano videl som turecko, len trocha nechápem spojitosť s mojim plotom, ja pod ním neplánujem spať, dom mám postavený podľa projektu, na plote sa poviem pravdu snažím aj trocha ušetriť, resp. Nepreplatit ho ak sa bude dať, pretože neviem či tam bude nastalo, nakoľko sa ešte stále snažím dostať k pozemku vedľa mňa 😉
Odpovedať
@palo18 jasné, že nemám rovinu, nad tým rozmýšľam, že si to chcem pred výkopom celé premerat s nivelakom, a nejakým spôsobom spraviť prípravok, aby som to zabetonoval čo najrovnejsie, nech sa potom nemusím veľmi babrat s DT.
Odpovedať
@jointik22 neser sa s vykopom ten sprav rovno v jednej vyske nasledne si sprav kaksady po 10m. Tie vylejes co najrovnejsie. Ulozis DT ja mam 15 a na plot to staci. A na vrh som spravil salung do rovna, osadil stlpiky a zalial. Akoze ja to mam plot od kanala a od suseda. Cize na krase mi nezalezalo ale na ucele.
Odpovedať
nevravim hned atomovku. mne to jedno videl som plot na 20m klaknut za 3hod. cim mensia miera tiahla tym je to jednoduchsie. ludia robia prace o ktorych niekedy ani nemaju ani sajnu.hlavne ze su cool
Odpovedať
@palo18 pozeral som tvoje fotky, tak 100% rovinu nemám, ale určite rovnejšie ako ty, nejako to už len zalejem, ty si ten základ nejako prerušil? alebo to máš zabetónované vcelku?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?