Ake vychodisko poradite?

Ahojte,mame problem a potrebujem poradit. Konkretne ide o plot ktory staviame na hranici pozemku. Ide o to ze stary plot so zakladom bol vybraty, no bol to uzky iba 20cm zaklad z ktoreho trcali stlpiky a na nom bolo pletivo. Teraz ideme na vlastne naklady postavit plot so zakladom 40cm a DT tvarnicami 20cm do vysky dvoch DT tvarnic. Susedovi vadi, ze bude v zemi polovica zakladu na jeho pozemku, aj ked sme mu vraveli, ze vonkajsia plocha DT tvarnice bude koncit na nasom pozemku, t.j. na spolocnej hranici, no nestaci to. Ak bude zaklad koncit na nasom pozemku, potom DT tvarnice budu od hranice 10cm, cim by sme vlastne "podarovali" 10cm pozemku o dlzke 55m. Je nejaky zakon na to, alebo chceme sa dohodnut na nejakom prehlaseni ze do buducna sa hranica pozemku nerata od konca zakladu ale od DT tvarnice....proste stretli ste sa niekto s niecim podobnym? Ak ano, ako ste to dalej riesili?
Odpovedať
1
2
sused ma pravdu, vas plot ma byt celym objemom na vasom pozemku. Ked nesuhlasi s presahom zakladu na svoj pozemok, nic s tym nenarobite. Pridete o 10 cm strafik pody. Dokonca vam na ten plot nemusi ani prispievat. Jedine co musi urobit je umoznit vam vstup na svoj pozemok na cas nevyhnutne nutny a v miere nevyhnutne nutnej na prace. Vy ste povinny uviest jeho pozemok do povodneho stavu, pripadne nahradit vzniknute skody. A na vasom mieste by som este dala zamerat plot skor ako zacnete cokolvek robit. Aby ste naisto vedeli, ze staviate plot na svojom pozemku a vyhli sa problemom niekedy v buducnosti. To ze tam bol plot od davna neznamena, ze je to pravoplatna hranica pozemku.
Odpovedať
riešila som tento rok rovnaký problém - ak plot robíš ako rekonštrukciu starého, dáš ohľášku rekonštrukcie a nový plot bez ohľadu na to koľko hrubý bude základ alebo presah od stredu stĺpikov je sused povinný znášať, ak aj na tvojej strane je rovnaký rozmer, čiže ak stĺpiky sú presne na vašej spoločnej hranici a robíš nový plot na mieste starého tak sused s tým nič nemôže robiť. Akurát bude na dvore robiť cirkus ale legálne s tým nič nemôže.
Odpovedať
@katarinaina "Ide o to ze stary plot so zakladom bol vybraty". Ide stavať nový plot, držme sa toho.
Odpovedať
Profilova fotka
Musi byt celym objemom na tvojom ... finito
Odpovedať
je to o dohode, ked sme my robili plot - múr z ľavej strany tak sme sa dohodli so susedom 1/2 na jeho a 1/2 na mojom pozemku (šírka murika ) ale z pravej strany sused povedal že on to nepotrebuje, tak sme ho dali celý na náš pozemok aby som sa nemusel s ním hádať. Budeš musieť spraviť plot na svojom pozemku aj ked ten základ by mne osobne nevadil.
Odpovedať
@zita19 Ved prave ze ide aj o to, ze on ma podla GPS premerania nepravom širší pozemok a ukrojene ma z nasho, ale ohradzuje sa tym, aj viacero ludi vravelo, ze pravoplatne su stare hranice podla plota, nie nove premerania geodetom. Tak ja uz neviem..
Odpovedať
@katarinaina existuje nejaky zakon kde sa k tomu dopatram a ukazem mu to cierne na bielom? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@vikktor Najlepšie toto vedia geodeti. Zájdi za geodetom. On Ti dá relevantné odpovede, ako sa to robí, lebo my tu len mudrujeme... Ja som už videl rozvadených susedov, ktorí si (údajne) trávili psov a nakoniec sa 1 z nich naštval, zavolal geodeta a ten druhý musel dokonca zbúrať hotový plot a posunúť ho cca 15 cm do svojej strany v dĺžke cca 50 m. Hrozné.
Odpovedať
@vikktor murivo alebo tie DT tvárnice nad terénom nemusia byt na os základu. Môžu byť uložené aj excentricky, t.z. jedna strana základu bude lícovať so stranou DT tvárnice. Susedovi nebude do pozemku zasahovať ani základ.
Odpovedať
@vikktor ako mozu platit akesi stare hranice plota? Platia len udaje z katastra. Daj si zamerat skutocny stav a podla toho stavaj plot, celym objemom na svojom pozemku. Sused nic nezmoze, len bude na teba dobre nastvany. Tiez sme to takto museli urobit, vybrali sme aj stare zaklady, ale plot sme urobili tak ako bol predtým (podla geometrického planu nam to sedelo).
Odpovedať
@vikktor NAčo zadávaš otázku do viacerých diskusií. Robíš tu potom bordel a je to neprehľadné. Otázku si zadala aj tu: http://www.modrastrecha.sk/forum/stav... aj som ti odpovedal.
Odpovedať
@katarinaina @vikktor To, čo napísala katarinaina nemá opodstatnenie v zákone. Nikde nie je napísané, že sused musí strpieť časť plota na svojej strane.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@spiderhst Presne to som mu napísal už včera do inej témy, kde zadal tú istú otázku, ale zrejme si moju odpoveď neprečítal.
Odpovedať
Profilova fotka
heh vidis, ja som si ani nevsimla, ze sa to tu niekde uz rozoberalo, asi tam nedostal uspokojujucu odpoved
Odpovedať
Profilova fotka
@katarinaina tak to je pekná blbosť! Ty Aj keď robíš rekonštrukciu, nemôžeš si dovoliť trebárs rozšíriť základy plota do susedovho pozemku, preboha. Jedine s jeho súhlasom, príp. že by ste sa dohodli, že stavebníci budete obaja. Nie že on nemôže legálne nič robiť, to TY legálne nemôžeš ty zasiahnuť do jeho vlastníckych práv!
Odpovedať
@vikktor ja suhlasim so zita19. Nemozte suseda ukratit o pozemok a je v prave, on s tym nemusi suhlasit.
Odpovedať
@chrobak7 pardon, potreboval som konat co najskôr
Odpovedať
Dobre teda, ale ak sa podla geodetickeho zamerania zistilo, ze sused je po cely cas na nasom pozemku a tvrdi nam ze platna je stara hranica pozemku, ze vraj to stale sa tak ratalo, tak ale GPS geodeticke zameranie ukazalo ze cely ten cas užíval nas pozemok tak sa vytýči nova hranica podla geodeta a tak sa urobi aj plot? Alebo hranica ostava stara hranica plota? Lebo my sme chceli len 10cm základu pod zemou aby bolo na jeho pozemku, no ked sa nedohodneme, pojdeme podla GPS a to mu ukrati z pozemku viac ako len 10cm pod zemou.
Odpovedať
Ano jednoznacne vytycit nanovo. Ak uzival aj Vas pozemok, platil za to dan z pozemku? To asi tazko. Kazdemu sa rataju m2 len z toho co ma zapisane na LV, ktore by ale malo odzrkadlovat skutocny stav v prirode, ci ako sa to hovori. Ja by som trvala na vytyceni hranic geodetom.
Odpovedať
ako isto by som neplatila za pozemok, ktorý celý vďaka susedovi nevyužívam. Treba si to dať nanovo premerať a ísť priamo aj na kataster a popýtať sa, či sa niekedy mapy menili alebo je to takto od začiatku
Odpovedať
@vikktor V pohode, nič sa nedeje. len ty potom stratíš prehľad. lebo ti ľudia budú písať do 2 tém. Mohlo sa stať, že hranica nebola presne určená z rôznych dôvodov: - napr. v minulosti mohol sused posunúť vytýčenú hranicu - merania bez dnešných prístrojov neboli presné a rozdiely v desiatkach cm boli bežné (sú tu príspevky a témy, kde ten rozdiel bol aj 0,5 metra). Ani dnešné prístroje nie sú na cm presné. Je tam tolerancia nejakých 5-10 cm. Ak si vymeral pozemok, tak si to jasne označ a oznám susedovi, že to je hranica. Ak má námietky, nech si zaplatí svojho geodeta, ktorý to tiež vymeria. Nemyslím, že by zistil veľký rozdiel. Po tom, čo sa zhodnete na spoločnej hranici, tak postav plot tak, ako som ti písal. Základ na hranicu a DT na kraj základu. Ale doporučujem začať so stavbou plota až po tom, čo si ujasníte, kde je hranica, aby ste spor neprenášali do budúcnosti.
Odpovedať
@alzbet525 Výmera pozemku môže byť správna, tak ako je na LV, len hranice v teréne mohli byť zle určené. Ak tam je nejaký rozdiel, tak to nebudú desiatky m2, max. 1-5 m2 a kvôli tomu otvárať ešte aj otázku dane z nehnuteľnosti... to už je moc.
Odpovedať
@vikktor hranicu pozemku ti vytiyci geodet. Ked budes mat vykolikovanu hranicu zacnes stavat plot. Postavis ho tak, aby ani centimeter z neho nezasahoval za vytycenu hranicu. Stary plot ak je na tvojom pozemku mozes zburat, ak vyjde na susedov, tak sa musis dohodnut so susedom co s nim... Takze este raz a polopatisticky tak citaj pomaly: Ked budes mat vytycenu hranicu mozes vykopat jamu na zaklad, ale cela jam bude u teba, bude kopirovat hranicu pozemku. Ked postavis DT-cka tak bud ich das do stredu a sused "pride" k 10 cm pody, ktore mu budu uzitocne ako mrtvemu zimnik, ale ty to budes dozivotne povazovat za obrovsku stratu alebo polozis DT-cka na hranicu pozemku ako ti pisali @spiderhst a @chrobak7 a sused nebude moct nic namietat, ani nepride k obrovskej výmere pozemku (5 stvorakov!!!! v sirke 10 cm, to uz je fakt cosi...) zadarmo a ani ty nic nestratis...
Odpovedať
@vikktor daj si vytýčiť hranicu, zaplatíš za to, pozri si aj ako je na katastri a inak sused s tým seriózne nemusí súhlasiť, je to váš plot ne jeho a nemáte pravo na to aby zasahoval do jeho pozemku a je len váš problém, že sa ukrátite o niekoľko cm...
Odpovedať
Profilova fotka
k vytyceniu hranice zavolaj suseda. Povedz, ze zaplatis ty. Ak bude pri zamerani, moze namietat, geodet vysvetli, ukaze podklady. So susedom sa bud dohodnes, ze plot pojde aj na tvojom aj na jeho pozemku. Ak sa nebude chciet dohodnut, budes musiet plot urobit iba na svojom. Lepsie mat vsetko dohodnute a dopredu vykonzultovane ako sa dotahovat na 10cm a burat koli tomu nie lacny plot. Inak nechapem celkom to, ze sa niekto ide natahovat o 10cm pozemku, aj ked ma na to pravo. Nie aby bol rad, ze bude mat postaveny plot bez nakladov
Odpovedať
@baluinka s akého zákona vychádza tvoje tvrdenie?
Odpovedať
@katarinaina z ustavy...
Odpovedať
@chrobak7 praveze je to mininalne 10cm po dlzke 55m, tak ze to robi cca 55m2.
Odpovedať
@vikktor 55 m2???? Matematika? 55x0,1=5,5 m2, nie 55 m2! Však neviem, čo toľko o tom špekuluješ, ako zlatnícky učeň. Urob to tak, ako som ti napísal a nič mu nemusíš dávať. To, že plot je na tvojom pozemku a tým si zmenšíš voľnú plochu pozemku o 55 x 0,2 (šírka plotu) = 11 m2, je už tvoj problém. Sprav si pletovový plot, ten má šírku iba pár cm - toľko, koľko majú stĺpiky.
Odpovedať
@katarinaina @zita19 Možno aj z ústavy, ale najmä z § 127 Obč. zákonníka: § 127 (1) Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok. A teraz ty - z čo vychádza tvoje tvrdenie, že sused musí strpieť základy plotu na svojom pozemku, resp. inú stavbu na svojom pozemku?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?