Aká je vhodná rastlina na vytvorenie živého plotu?

Prosím o radu ohľadom vhodnej rastliny na vytvorenie živého plotu. Živým plotom by som chcel oddeliť náš pozemok od pozemku rodičov. Zatiaľ je na hranici cca 50 cm múrik-terasa. Źivý plot by mal stáť za ním, čiže z môjho pohľadu začne rásť z výšky 50 cm. Konečné výška rastlín by mala byť cca 1m max. 1,5 m a živý plot by nemal byť moc široký. Bývam na severe Slovenska, čiže mal by odolávať aj silnejším mrazom.
Odpovedať
tuje modry cypris alebo tak sa to pise nejako...za 5 rokov mi doma narastli na 1.5m pri kazdorocnom strihani. kupovali sme ich a mali cca 80cm. su na severnej strane a skoro cely den v tieni za domom. sirka je tak 1m potom by sa to dalo riesit krikmi ruzi a tie ties zastrihavat ale tu je nepezpecie vciel a os ked kvitnu
Odpovedať
@cyros ahoj. tak ja som jednoznačne za bršlen japonský. tu prikladám aj foto nášho živého plota čo som dala do jednej diskusie http://www.modrastrecha.sk/forum/tema... je to krík ktorý dobre odoláva mrazom, je neopadavý, dobre znáša zostrih, relatívne rýchlo rastie (z malých asi 15 cm odrezkov (jeden konárik a na ňom lístky) som dokázala za cca 3 roky vytvoriť ten živý plot ktorý je na obrázkoch), dokáže dorásť aj do výšky 3 m (my ho držíme na 80 cm - striháme ho cca 2 x do roka) a ak by ti ho aj omrazilo, na jar veľmi rýchlo opäť zazelená (listy tmavozelenej farby) a vyhovujú mu aj tienisté miesta. ja som s ním veľmi spokojná. musím ťa však upozorniť že má jedovaté červené bobule (tie sú na ňom iba v zime, nie je ich až tak veľa) a tiež kôra - ale spôsobujú iba nejaké preháňanie alebo zvracanie.
Odpovedať
inak musím ťa upozorniť že väčšina okrasných drevín je svojim spôsobom jedovatá, je to aj v tej diskusii čo som ti dala na ňu odkaz. skús prelúskať aj tú, možno sa niečim inšpiruješ ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?