Drevo či kov

Ahojte, poreboval by som poradit. Mam na strope zdola parozabranu, nad tym vaznikovy strop a vatu na drotoch. Potrebujem odspodu dat rost na ktory sa zavesi sdk konstrukcia, elektrika osvetlenia, vzduchotechnika....nechcem aby som mal ako reseto parozabranu, ked som sa s nou uz vytrapil, nech je poriadne. Uvazujem ci dat krizom hranoly cca 60*80 na kant, alebo je na to ine riesenie. Cital som o dvojvrstvovej kontrukcii na sdk, ale myslim ze tie vrstvy maju byt pri sebe, nie jedna vysiet na hakoch na druhej. Existuju aj profili na ktore su na toto urcene, alebo treba tam len najst spravny CD profil (hrubsi)? Dakujem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od karci123:

Ahojte, poreboval by som poradit. Mam na strope z…
@karci123. Nechápem, že si dal parozábranu a nemal si urobenú komplet SDK plechovú konštrukciu. Parozábrana má byť pricapená samotnými platňami sadrokartonu, cez parozábranu nemá nič prečnievať. Jedine skrutky, ktoré držia platne sadrokartonu prskrutkované cez foliu do CD-čiek konštrukcie. Na tie CD-čka sa lepí obojstannou páskou parozábrana a až potom idú samotné platne sdk. Zhodiť a urobiť poriadne. Iné riešenie neexistuje.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od karci123:

Ahojte, poreboval by som poradit. Mam na strope z…
@karci123 Nalep kusky obojstranných pások na miesta hranolov, kde budes montovat závesy pre CD profily, je to to iste, čo ti radí @zicher z pohľadu preskrutkovania parozábrany..čo sa týka zateplenia, dáva sa ešte medzi SDK konštrukciu a vaznikovu konštrukciu zateplenie, podľa výšky závesov..v tvojom prípade tam bude vzduchová medzera..v prípade ak za parozábranou nemáš dostatok zateplenia, môže sa ti tam tvoriť kondenz..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od karci123:

Ahojte, poreboval by som poradit. Mam na strope z…
@karci123 určite nemá byť pricapená parozabrana na konštrukciu s sdk doskami a preskrutkovaná skrutkami. 🤦 Nepočúvaj somariny. Ja som to robil nasledovne:
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zicher:

@karci123. Nechápem, že si dal parozábranu a nema…
@zicher vTvojom prípade platí: Dať na cudzie rady znamená robiť cudzie chyby.🤭
Odpovedať
nebudem sa tu s nikým hádať a konfrontovať. Všetky profesionálne návody na youtube odporúčajú nevyrábať zbytočné prázdne vdzuchové priestory medzi sadrokartonom a parozábranou. Skrátka parozábrana má byť najlepšie bez vdzuchovej medzery od sadrokartonu. Tých návodov od profesionálov sú desiatky. Má to samozrejme aj logicé vysvetlenie. Ak vám povolí lepidlo v spojivo na parozábrane niekde vo veľkej medzere, tak sa tam folia rozíde a máte voľný prestup vzduchu do izolácie. V prípade, že je parozábrana priamo na konštrukcii, tak sa podobný problém nemôže stať, nakoľko je samotný spoj stlačený ako vatou, tak sadrokartonom, prepáskovaný a navyše je fixovaný možný pohyb folie samotným plátom sadrokartonu. Normálne rozmýšľajúci človek na to príde aj sám, A máš pravdu @eagleowl, dať na cudzie rady znamená robiť chyby aj u seba. https://www.youtube.com/watch?v=QCloz...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eagleowl:

@zicher vTvojom prípade platí: Dať na cudzie rady…
@eagleowl samozrejme, to sa netýka prípadu, ked je parozábrana z jedného kusa a nie je lepená v spojoch volne v priestore. Vtedy je jedno, či je hned pod sadrokartonom, alebo vo vzduchovej kapse. Tam sa nemá čo rozlepiť. Izolácia z pásov lepená priamo na konštrukciu eliminuje možné rozlepenie spoja v budúcnosti. Problémom sa treba vyhýbať, nie ich zbytočne ignorovať a privolávať.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zicher:

@eagleowl samozrejme, to sa netýka prípadu, ked j…
@zicher @zicher nehľadaj v tom nič osobné.... "Všetky profesionálne návody na youtube odporúčajú nevyrábať zbytočné prázdne vdzuchové priestory medzi sadrokartonom a parozábranou." ... tvrdenie je nepravdivé. V tom že "dať na cudzie rady znamená robiť cudzie chyby" sa vzácne zhodneme...ďakujem za video, ktoré priamo POTVRDZUJE toto porekadlo. Súdruhovia z Hasoftu použili reflexnú parozábranu a pre tú platí: "Pri montáži reflexnej parozábrany sa reflexná vrstva nesmie dotýkať obkladu". (zdroj napr: https://gipsol.sk/parozabrana alebo 1000 ďalších). Každý kto použije reflexnú parozábranu rovnakým spôsobom ako súdruhovia z Hasoftu, urobí teda rovnakú chybu. Najlacnejší a najspoľahlivejší spôsob ako zabezpečiť parotesnosť všetkých prestupov káblov je: žiadne také prestupy ZBYTOČNE nevyrábať....čo sa dá zabezpečiť vytvorením vzduchovej montážnej medzery jednak pre funkčnosť parozábrany a tiež pre montáž elektroinštalácie, rekuperácie atď.... Reklamné video súdruhovia z Hasoftu urobili pekné a ich výrobky považujem za kvalitné. Ako je utesnených tisíce dier v parozábrane, ktoré spravia skrutky do SDK na tenučkej vrstvičke lepidla neviem ale možno to bude stále lepšie ako priemerne zbastlené montáže slovenských „majstrov“.....po vytvorení adekvátnej vzduchovej medzery bude reflexná fólia plniť správne odrazovú funkciu a počet perforácií skrutkami bude o minimálne dva rády nižší. Preto Tvoje konštatovanie: „Zhodiť a urobiť poriadne. Iné riešenie neexistuje“ považujem za zlú radu. (P.S: parozábranu z jedného kusu som ešte nevidel....ale možno taká exituje.)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eagleowl:

@zicher @zicher nehľadaj v tom nič osobné.... "Vš…
@eagleowl OK, čo postreh, to názor. Ja pridám svoj osobný postreh. Nemám reflexnú, mám iba igelitovú mirežkovú parozábranu. V obytnej časti ju mám pricapenú sadrokartonom.. Nad tým mám ešte neobytný "ˇšpic" domu. Tam som sadrokartony nedával, kedže slúži iba ako skladisko a odspodu pod podlahou špicu je parozábrana podkrovia.. No a teraz k môjmu postrehu. Realizácia podkrovia bola robená cca 10 rokov dozadu. A môžem ti povedať, že na niektorých miestach bola páska odlepená a musel som ju prelepovať. Originál páska od výrobcu, žiadna náhrada. Kedže sa jedná o neobytnú časť, nie je to žiadna tragédia, tá parozábrana je tam viac-menej iba kôvli tomu, aby sa mi prach z minerálnej vaty nedostával do naskladnených vecí na povale. Kedže priestor je voľne dostupný, tak vidím, ako "perfektne" tá páska drží parozábranu pokope. Už 10r stačilo na to, aby bola páska na viacerých miestach odlepená. Čo urobí s páskou 30 a viac rokov je na zváženie. A tie mikrodierky v parozábrane medzi sadrokartonom a plechom sú úplne nerelevantné. Folia pritisnutá medzi SDK a plech má prestup vzdušnej vlhkosti asi ako uzatvárateľný potravinový sáčik k vákuovačke..
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zicher:

@eagleowl OK, čo postreh, to názor. Ja pridám sv…
@zicher aby sme si rozumeli...Tvoje tvrdenia "páska možno nevydrží 30 rokov" a "Zhodiť a urobiť poriadne. INÉ RIEŠENIE NEEXISTUJE" sú dva úplne odlišné problémy..... Ja som na "večnosť" pások tiež nespoliehal a urobil som po svojom....ale svoje riešenie nevyhlasujem za jediné možné.....ani nikomu nehovorím aby sa na pásky spoliehal....ani nehovorím že SDK sa nesmie primontovať priamo na parozábranu. 1) neviem koľko % inštalácií stropov je s reflexnou parozábranou a koľko % obyčajnou......bez diskusie ale platí: reflexná parozábrana je namonovaná funkčne iba so vzduchovou medzerou.....tento fakt vyvracia Tvoje tvrdenie o tom že jedine SDK pricapené na parozábranu je správne (naopak- v tomto konkrétnom prípade je to nezmysel).....na svete sú státisíce inštalácií s medzerou a ak sú správne spravené tak dlhodobo fungujú. 2) to že sa Tebe páska odlepila (lebo si nedával žiadnu konštrukciu krížom) je chyba Tvojho riešenia....aká to bola páska ja neviem ani to či sa tak budú správať všetky pásky na svete....ale stačilo napr. spraviť spoje parozábrany na miestach kde je drevená konštrukcia - o tú parozábranu dostatočne husto prisponkovať a presponkované miesta eventuálne pre pokoj duše prelepiť páskou tak ako v linku čo si sem dal (mimochodom....tisíc dier po skrutke je OK ....môže byť.....ale presponkovaná parozábrana sa prelepuje páskou....to je trochu schíza na tom videu či nie ?). To čo tvrdím je že celkom zbytočne a naviac konkrétne v tomto prípade nesprávne generalizuješ.....koľko odkazov z web-u na profesionálne výkresy kde nie je parozábrana pricapená pod SDK chceš ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eagleowl:

@zicher aby sme si rozumeli...Tvoje tvrdenia "pás…
@eagleowl ok, ideme do konfrontácie úplne zbytočne.. Ja som gereralizoval, to je pravda. Ale s vedomím, aby si karci nerozderavil celú parozábranu konštrukciou, ktorú tam ide montovať. Rozmýšľať ako prichytím konštrukciu na SDK až po odizolovaní parozábranou mi príde neskoro. Či to urobí tak, alebo onak je už na ňom. Ak mám premyslené a nachystané plochy pre kotviace miesta vopred tak, aby som nerobil zbytočné diery, tak nemusím maturovať ako nerozderaviť fóliu. To je celé. Urobíť to na prvý krát bez dier je lepšie, ako opravovať a látať zbytočné chyby, ktoré sa môžu prejaviť po rokoch. Howgh.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@eagleowl ok, ideme do konfrontácie úplne zbytočn…
@zicher a co take bodové svetlá pri tvojom rieseni? Ako mas porieseny parotesne tento detail?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zicher:

@eagleowl ok, ideme do konfrontácie úplne zbytočn…
@zicher no a otázka je prečo by napr. kľudne nemohol dať krížový rošt s hranolov alebo lát.....každú skrutku môže napr. podložiť kúskom butylkaučukovej pásky a má dokonale utesnenú parozábranu "podopretú zospodu" konštrukciou....bez tisíc dier od SDK vrutu....elektriku nebude riešiť v každm mieste prestupu na svietidlo a nebude riešiť komplikované tesnenie vzduchotechniky..... P.S: vzhľadom na to že zadávateľ nič viac nenapísal asi to má už vymyslené....
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od karci123:

Ahojte, poreboval by som poradit. Mam na strope z…
@karci123 vymyalas kraviny. Mam to uplne rovnako a sdk sa jednoducho skutkoval cez to urcenu pasku. Skrutkotesnu. Nasledne mozes este zapatlat tmelom na parozabranu. Medzi sdk a parozabranou mam 20cm kade je tahana elektrika, vzt.
Odpovedať
dakujem za rady, cital som to priebezne namobile, len tam odpisovat nemam priestor. dam tam nejake 40*60 hranolky :). Mozno vymyslam zbytocne, ale bol som pozriet par stavieb na kluc ktore robili odbornici, ale vyzera akoby to boli odpornici (asi mali odpor k tej praci..). Foliu mam reflexnu, ten rost ju aj podrzi, aby sa tak nenapinala vlastnou vahou. Nad nou je 40cm vaty. Mne islo len o to ci hranol, alebo nejake zelezo. Diky. edit: Rigips ma pekne skladacky, rozmyslal som aj nad CD profilom hore, potom rychlozaves a na spodku opat rychlozaves...len ci to uz niekto takto riesil
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@eagleowl ok, ideme do konfrontácie úplne zbytočn…
@zicher žiadne pricapenie parozabranou s sdk doskami nieje ok. Pro kvalitní fungování střešní skladby je třeba navrhnout dostatečnou tepelnou izolaci. Požadavky na tloušťky tepelných izolací z hlediska prostupu tepla řeší norma ČSN 73 0540-2:2011. Jako tepelný izolant se používají materiály z minerálních vláken (např. čedičová izolace v deskách či skelná izolace v rolích zn. Isover – specifikace podle Technických listů konstrukcí – viz Velká kniha sádrokartonu). Aby bylo zabráněno případné kondenzaci vodních par ve skladbě střechy, vkládá se do skladby střechy parozábrana. Parozábrana se umisťuje na „teplém“ líci tepelné izolace. Může být umístěna i mezi vrstvami tepelné izolace. Pokud poloha parozábrany není ověřena výpočtem, aplikuje se obvykle v max. 1/5 celkové tloušťky tepelné izolace od interiéru. Z hlediska ochrany parozábrany před poškozením je výhodnější umístění parozábrany mezi krovem a podkonstrukcí (varianta A a C). V dutině mezi parozábranou a opláštěním lze vést instalace, aniž by procházely parozábranou. Pokud nemá parozábrana reflexní vrstvu, je možno dutinu mezi parozábranou a opláštěním vyplnit tepelnou izolací.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@eagleowl ok, ideme do konfrontácie úplne zbytočn…
@zicher Aplikácia reflexnej parozábrany Aj tá najkvalitnejšia reflexná parozábrana je zbytočná, pokiaľ s reflexnou vrstvou nesusedí vzduchová medzera, tj. pokiaľ je reflexný materiál aplikovaný v celoplošnom styku s ďalšou vrstvou konštrukcie. A aj táto vzduchová medzera by mala byť určitej veľkosti. Pokiaľ hrúbka vzduchovej medzery klesne pod 25 mm či stúpne nad 80 mm, potom je efekt reflexnej vrstvy výrazne potlačený, tj. výrazne klesne jej účinnosť. Preto je pri materiáloch s reflexnou vrstvou odporúčaná vzduchová mezera hr. 40-60 mm.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@zicher Aplikácia reflexnej parozábrany Aj tá n…
@megdesign Nie som neomylný. Ja som realizoval izolácie pred 13-timi rokmi, vtedy sa o reflexnej moc nehovorilo, mám nereflexný mrežovaný igelit, kde je to jedno. Vtedy mi predajca neodporúčal vdzuchovú medzeru medzi sadrokartonom a parozábranou. Už som múdrejší, že pri reflexnej je nutná medzera. Tak s ospravedlňujem @karci123, aj ostatným za mylnú informáciu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@megdesign Nie som neomylný. Ja som realizoval iz…
@zicher nie je problem. Preto nas tu je viac, poradime si, dokopy postavime aj modry hrad ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?