ZTB výkresy armovania a výpočty statiky, resp odstránenie betónového stĺpiku pri balkónových dverách

Profilova fotka
Zdravím, prosím Vás, máte niekto skúsenosť s odstránením stĺpiku pri balkónových dverách v stavebnej sústave ZTB / ZT v Bratislave? Chcel by som vymeniť pôvodné okná za plastové, pričom tento podperný stĺpik mi nejak funkčne a esteticky vadí. Stĺpik má malé rozmery cca 100x50/100/50mm - betón/keramzit/betón a pravdepodobne aj útlu konštrukciu výstuže. V jednom prípade oddeľuje 600mm široké balkónové dvere od 800mm širokého okna na šírke steny 2500mm. V druhom prípade oddeľuje 800mm široké balkónové dvere od 1000+800mm širokého okná za sebou na šírke steny 3500mm. Veľmi by mi pomohli aj výkresy armovania/výstuže obvodového plášťa pre stavebnú sústavu ZTB alebo ZT pre Bratislavu od Stavoprojektu. Našiel som si aj digitalizované výkresy č. 18, ale to čo som potreboval tam nie je skenované pre uistenie sa o nenarušení statiky. DVD č. 18 - PANELOVÁ BYTOVÁ STAVEBNÁ SÚSTAVA ZTB - PODORYSY RADOVÝ DOM, POHĽADY, REZY, DETAILY, STYKY - BODOVÝ DOM, PODORYSY. REZ Ďakujem veľmi pekne za pomoc alebo radu v jednom či druhom prípade. S pozdravom Bohdan
Odpovedať
Profilova fotka
Upresnim, ze taky panelovy dom - stavebna sustava ztb pripadne starsia zt sa v Bratislave vyskytuje v Karlovej Vsi, v starej casti Raca a v novsom prevedeni v starsej casti Dubravka. Roky vystavby 1968-1972.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
Dielo sa vydarilo...
Odpovedať
Profilova fotka
Ako to teda dopadlo ? Viem síce, že obvodové panely u ZTB sú len nenosné výplňové, ale tento stĺpik by som odhadoval, že tvorí podporu prekladu. Predpokladám, že výstuž v nadokennom nosníku je spojitá na celú šírku panelu a po odstránení stĺpiku nedochádza k ohrozeniu jeho stability ani k dodatočnému priehybu, keďže záhlavie panelu je spojené pomocou betónovej zálievky k päte panelu nad ním a takisto prispieva do únosnoti aj súdržnosť zálievky s čelom stropného panelu. Jednalo sa o radový alebo bodový dom ? Bolo by možné poslať scany výkresov ?
Odpovedať
Profilova fotka
Zdravím, je to tak ako píšete. Je to prepojené zálievkovým betónom s doplnkovou výstužou po obvode vo výplniach v spojniciach dosky a plášťa ale aj bočných nosných stien. V mojom prípade sa jedná o radový dom na poslednom poschodí. Nad bytom je už len izolácia a obvodová "atika". Týmto je aj dané najchladnejšie miesto v byte. Je to v rohu medzi prekladom a stropom. Chladný tepelný most vzniká aj po izolovaní bytovky 100mm kamennou vlnou. Nedá sa to poriadne zaizolovať, nakoľko je tam balkónová doska, a v tomto prípade prestrešenie balkóna. Na webe je viacero štúdii aj s diagramami v rezoch. Odstránili sme len stĺpiky, pričom preklady sa zachovali celistvé bez poškodenia alebo zásahu do prierezu. Rovnako nedošlo k priehybom alebo prasklinám prekladu. Vrstva betónu s výstužou v preklade a v stĺpikoch bola riadne vibrovaná. V stĺpikoch bola výstuž 4x6mm previazaná drôtom 4mm každých cca 300mm. Na spodku bola výstuž naviazaná na výstuž plášťa pod oknom. Výkresy sa mi nedaria nájsť. Budem ich ešte hľadať v druhom ntb.
Odpovedať
Profilova fotka
Spresním že v mojom prípade sa jednalo o staršiu stavebnú sústavu ZT v BA z konca 60tych rokov 1966-1970. Napadlo mi, že k stavebným sústavám bola vydaná TSUS kolekcia cca 20 CD. Táto kolekcia je už zväčša rozpredaná. Ale dá sa k ním s trochou snahy dopracovať. Napríklad k vydaniu č.18 na stránkach uložto pod heslom 18--ztb http://ulozto.sk/xuD5VXTd/18-ztb-rar Prajem veľa zdaru S pozdravom Bohdan
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Ešte raz diky, tieto výkresy si veľmi cením, dokonca aj výkresy výstuže tam boli, takisto aj základov, škoda, ešte keby tam bol výkaz panelov s vystužením to by už bol objav ako Atlantída.
Odpovedať
Profilova fotka
Skúste zohnať originálne CD č. 17 a 18, alebo celú kolekciu. Cena bola priaznivá, len náklad bol hneď vypredaný. Zostalo len pár čísiel. Rád by som si ich kúpil, len chce to čas sa tomu venovať a hľadať. Bohdan
Odpovedať
Profilova fotka
Možno by sa dalo poriešiť niečo na komore stavebných ing. na Mýtnej 27, neviem či tieto CD nemal na starosti doc. Gramblička.
Odpovedať
Profilova fotka
@xmarekx @bohdanjmd Celkom vhodná téma aby som vás poprosil k radovému bytovému domu P1.15 nejaké podklady by ste mi nevedeli poradiť kde hľadať
Odpovedať
Profilova fotka
Na Mytnej na Komore sravebnych ing ale aj na Studenej TSUS som sa na tieto CD bol pytat. Na komore este mali nejake zbytky ale nie to co som potreboval. TSUS mi dali kontakt na statika a autora stavebnej sustavy.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko Ku P 1.15 mám len pár detialov a pôdorys typického podlažia
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?