Zateplenie bytovky ako na to susedmi

Vlastnim byt v bytovke ktora by si vyzadovala zateplenia kedze koli sadaniu ma praskliny na fasade a mury vlhnu. Chcela by som presvedcit susedov ze je to potrebne ale viem ze nie vsetci su tomu nakloneni kedze na zateplenie bude potrebne zobrat uver. Prosim poradte ako ste riesili dohodu u Vas? Musia suhlasit vsetci alebo nadpolovicna vacsina postacuje? Dakujem
Odpovedať
@petra7825 myslim ze 3/4 musia byt za. Teraz zateplujeme. "Rozhodovanie" trvalo minimalne od 2015...bolo to take postupne, niekto z odporcov sa odstahoval/zomrel/ zmenil nazor.... ci niekoho presvedcis neviem. Skor vysvetlit pozitíva, negativa niekým od fachu.
Odpovedať
neviem ci je ideal zateplovat bytovku ktorej vlhnu mury, tam treba riesit ine problemy, este ked to ak sada...
Odpovedať
@kemino uz nesada, ma uz vyse 10 rokov ale praskliny sposobuju ze pri prudkych dazdoch vlhne mur. Zistilo sa ze fasada nie je ani presietkovana. Neviem co ine by sa tam malo riesit
Odpovedať
Profilova fotka
@petra7825 kedze nevies je nacase zavolat odbornika. Praskliny opravit ... vodu oviest od murov a az potom zateplovat. To ze to bude pekne vyzerat problem neriesi.
Odpovedať
Profilova fotka
Najprv vyriešiť problémy s prasklinami a vlhkosťou. To by sa isto dali na to spolumajitelia nahovoriť. Keď sme bývali v paneláku, tak som robila 10 rokov zástupcu vlastníkov. Keď som "funkciu" prevzala, tak sme práve splácali pôžičku na opravu strechy. Ani na to sme nemali vo fonde, aby sme dali opraviť zatekajúcu strechu. Prvé čo bolo, som hneď za horúca prišla so zvýšením platieb do fondu opráv (keď ma chceli, tak súhlasili 🙂 ). Mali sme malé a podľa toho aj dom a financie vyzeral. Za 10 rokov sme urobili veľa vecí k tomu, aby boli ľudia spokojní a pocítili, že malo zmysel zvýšenie platieb. Ale stále bola väčšina proti zateplovaniu. Ale stále sa niečo nové a nové robilo, až sme dospeli do momentu, že dnu už veľmi nebolo na čo míňať a tak došlo aj na to zateplovanie. Zrazu bola väčšina za a už to išlo. Mierne sme pritom znovu zvýšili platby do fondu opráv. Ešte kým sme sa odsťahovali, tak sme prednostne vyplatili úver zo stavebnej sporiteľne sa zostal len úver od štátu (už neviem, ako sa to volalo) a aj peniaze na účte fondu opráv do budúcna. Toto bola moja skúsenosť - možno niekdy inde je skôr cesta rýchleho šoku 🙂.
Odpovedať
@kemino toto mi napadlo ako prvé, po prečítaní. Zateplenie nie je zlá vec, ale najskôr by som sa snažila vyriešiť to zatekanie.
Odpovedať
Toto bude na dlhe lakte, hlavne ak tam byvaju dochodcovia. Sestra sa doteraz natahuje so susedmi s tym, ze treba zateplit panelak, vysvetlila, ze to bude energeticke vyhodne atd. No 3/4 su tam dochodci a ti nechcu brat uver na zateplenie.
Odpovedať
@petra7825 10rocna stavba a nie je zateplena??? z coho je postavena?
Odpovedať
Profilova fotka
Dnes by to mala byt uz samozrejmost, ze bytovka zateplena, je dobre riesit to cez spravcu, cez domovnika ak mate a teda stretnut sa vsetci a otvorene sa o tom pozhovarat. Sesternica ti nemali problem vobec so zateplenim, zvolali schodzu, vsetci neprisli, ale ti co prisli suhlasili a tym padom to u nich bolo vybavene a isli do toho.
Odpovedať
Nemusíte hneď zatepľovať. 10 ročná bytovka zateplenie ma. Vám stačí nová omietka a odstránenie systémových chýb. Teda v opačnom poradí. Najprv chyby, potom estetika. Keď estetika nehrá až takú úlohu, dajú sa praskliny vytmelit aby nezatekalo. Robí sa to aj pri panelákoch, ako dočasne riesenie
Odpovedať
Profilova fotka
@lejak2 ... ak majú dosť peňazí, tak to nie je problém, ale keď by brali úver, tak sa k tomu musia vyjadriť všetci a súhlasiť musí väčšina vlastníkov. Už si nepamätám to percento, ale nadpolovičná väčšina nestačila.
Odpovedať
Profilova fotka
Zateplenie bytovky je taký projekt, že si neviem predstaviť, ako by sa to financovalo bez úveru. Síce sa prispieva do nejakých fondov, ale pochybujem, že niekto tam má našetrené toľko, aby utiahol z toho zateplenie. Videl som už aj celý zapletný panelák okrem jedného vchodu. Tam sa asi nejak nepohodli. Nie som si istý, či je nadpolovičná väčšina postačujúca.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Treba im dať presné čísla, len to ich presvedčí, že je to výhodné riešenie. Samotné prehováranie neobstojí, treba im dať sumy, ktoré ušetria keď sa bytovka opraví.
Odpovedať
@zita19 zateplena nie je, to som si ista. Vtedy to este nebola podmienka. Mury su z Ytongu. Som tam prva vlastnicka a pametam si ze to nezateplivali.
Odpovedať
@pfabry ti poviem, že ani čísla ich niekedy nestačia. hlavne pri starších ľuďoch. tí si postavia hlavu, že zateplenie je nezmysel a je zbytočná a nikto s nimi nehne.
Odpovedať
Aky mate nazor na to, ze ked sa ide zateplovat bytovka, nizka, stara, komunisticka, pivnice ciastocne v zemi, tak je lepsie zateplit alebo nie stropy v pivniciach?
Odpovedať
Profilova fotka
@lifelike mali dost penazi, lebo doposial nejako nic speci nerobili, tak sa im podarilo celkom peknu sumu usporit a teraz to z toho komplet zaplatili.
Odpovedať
Profilova fotka
@ostrozovic ... my sme bývali v takom dme, kde boli pivnice čiastočne v zemi. My sme stropy v pivniciach zateplovali a samozrejme aj menili okná (kovové nedoliehajúce za plastové). Viem, že vlastníci prízemia boli oveľa spokojnejší, pokiaľ ide o teplotu. Predtým sa im vraj od chladu vlnili koberce ... to si síce neviem predstaviť, ale chápem, že im bolo zima. 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?