Zastupca vlastnikov bytov - odmena

neviem,ci sa tu uz taka diskusia nachadza,ak ano,upozornite ma a presuniem prispevok,chcem sa informovat ako to je u ostatnych ci uz vlastnikov bytov alebo najomcov bytov,sme druzstevna bytovka,tu bolo zauzivane,, aj je,ze kazdy vchod ma tzv.domovnika, po novom zastupcu vlastnikov a najomnikov,ktory ma komunikovat so spravcom,druzstvom,dostava mesacnu odmenu, doteraz to bolo este ok,nejake symbolicke,asi rok je to uz 2,60 mesacne za byt,kedze musia odvadzat odvody,za to,co nasa domovnicka robi sa mi to ale vidi prilis,schodze nie su ziadne,ked nieco chce/schvalenie svojej odmeny,pisomnosti,len obide byty.,maximalne podla mna jej ulohou je byt k dispozicii,ak pridu nejaki robotnici z bytoveho,kedze ma kluce od niektorych dolezitych miestnosti/voda,apod./poviete si,ze ok,mame si to ostatni vymoct,aby bola schodza atd atd,lenze tu je 16 bytov,nik sa o to nezaujima,mozno vnutri bytu si pofrflu a kazdy bez slova plati,predtym tomu tak nebyvalo,aspon raz rocne bola schodza a aspon tych par ludi prislo a mohli sme si navzajom vysvetlit veci...kazdy ma ale malo casu a nechce nik ma s domovnictvom nic spolocne,kedze tu prevazne byvaju zamestnani ludia....mrzi ma to aj preto,ze spolocne priestory upadaju,musela som dvakrat urgovat opravu steny na nasej chodbe,atd,okolite vchody su neporovnatelne krajsie,lenze podla mna,ak to uz dotycna nechce robit,mala by sa sama vzdat,da sa to ku koncu stvtroka,asi nechce,kedze ma z toho vyhodu ,odmenu- za v podstate nicnerobenie,moja otazka je,ako, ked napr,nemate domovnika zabezpecujete kontakt so spravcom bytov,kto chodi napr.ak nieco treba,pisomnosti apod,lebo viem,ze v meste su aj take vchody a funguje to...resp.kolko a ako platite domovnika/myslim cisto len kontaktnu osobu,lebo nasa neupratuje ani nic podobne/ v mesacnych zalohach,a tiez ako to funguje u vas,co vsetko musi taka osoba v bytovke robit,ak je platena,dakujem za nazory,ospravedlnujem sa za prip.stylisticke aj gramaticke chyby
Odpovedať
Profilova fotka
@maria123 u nás sa zástupcovi neplatí nič...ja by som to nerobila,je to nevdacna robota
Odpovedať
Profilova fotka
odmena je viac ako nutna ,uvedom si ze vsetky tieto veci treba riesit najcastejsie cez den. cas = peniaze prosim ta pis v odstavcoch takato stena textu sa neda citat ,dosiel som tak do polovice.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@maria123 my davame z fondu pre domovnika 1 € na byt mesacne... ale je nas 78 bytov...plus 20 € rocne na upratovanie susedke... a robi to, co si popisala ty, ze robi vasa domovnicka plus schodze len kvoli zateplovaniu nakolko to bola top tema za posledne 2 roky..
Odpovedať
Profilova fotka
@maria123 Teraz neviem, čo Ti vadí, či to, že dostáva peniaze alebo čo vlastne? Napísala si: - 2,6 eur za byt, je vás 16 byto, čiže mesačne jej to robí 41,60 eur - zodpovedá za kľúče ,,niektorých dôležitých miestností" - má byť k dispozícii keď prídu robotníci z bytového - má robiť schôdze - nik sa o nič nezaujíma lebo sú zamestnaní, spoločné priestory upadajú - pýtaš sa, čo má všetko robiť, ak je za to platená (aj upratovať?) Ja sa teraz spýtam takto - dám Ti mesačne 41,60 eur a budeš musieť za to robiť toto: - upratovať celý bytový dom - naháňať všetkých nájomníkom k tomu, aby sa zúčastnili schôdze (osobne ich obehneš, vyvesíš oznam a i tak Ti príde možno 5 ľudí) - keď si bytové pr...ne tak musíš byť s kľúčmi naklusaná v čase kedy si oni určili a vôbec ma nezaujíma, či v tom čase si v práci, alebo máš iný svoj súkromný záujem. - samozrejme musíš riešiť všetky potrebné písomnosti - cestovné náhrady a zabitý čas máš zahnutý v mesačnej sume tých 41,60 eur a to ešte počítaj s tým, že ak aj čosi riešiť náhodou, tak úrady Ťa vedia kvôli jednému papieru otočiť aj 5krát. Takže čo, pôjdeš robiť tú domovníčku/zástupcu nájomníkov? Ak áno, tak zvolaj schôdzu aj Ty, navrhni jej odvolanie a požiadaj o zvolenie seba a potom napíš, či Ti je suma dostatočná. Nechcem sa nikoho dotknúť, ale niekedy mám skutočne pocit, že sa ľuďom závidí aj žobračenka. Nič v zlom.
Odpovedať
@ahochel30 keby si pozorne citala prispevok v uvode,nemusela by si mi klast tieto otazky
Odpovedať
Nedá mi neragovať. V každom bytovom dome je tak ako sa majitelia na schôdzi dohodnú. Ja + dvaja susedia sme zástupcovia v bytovom dome 72 bytov - a neupratujeme. Máme mesačnú odmenu 50 e pre každého a vôbec sa mi nezdá, že je to veľa ... mali sme 66, tak ako aj naši predchodcovia, ktorí sa vzdali funkcie, nás zvolili na domovej schôdzi a aj nám odklepli rovnakú odmenu ako predchodcom. Po dvoch rokoch a celkovej rekonštrukcii sme si sami dobrovoľne navrhli znížiť odmenu. Sme traja a niekedy je to naozaj o hubu, keďže sme všetci zamestnaní (teda ja teraz som doma). Boli mesiace kedy faktúra za telefón bola vyššia než odmena... a ten čas, ktorý venuješ bytovke ti nikto nenahradí. Ako sama píšeš, nezaujímate sa o dianie v bytovke, na schôdze nechodia ľudia... tak sa potom nemáte na čo vlastne sťažovať. V našom paneláku vyše 3/4 roka neboli zástupcovia a všetko stálo - revízne správy neboli vypracované, pretože nemal kto odsúhlasiť firmu, neopravovalo sa nič, lebo zas, nemal kto vybrať firmu. Keď bol pokazený výťah, servisáci dvíhali telefón aj 20 x za deň, lebo nebol určený človek, ktorý nahlasuje poruchy ...a x podobných vecí stálo. Osobne si nemyslím, že vchod bez domovníka - zástupcu - dôverníka či ako ho nazvať funguje na 100%. My máme po kompletnej obnove bytového domu a stále máme čo robiť. to je môj názor, s ktorým samozrejme nikto nemusí súhlasiť.:-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@fezan citam až teraz,kedze si ma neoznacil, ...nepisem,ze sa o dianie v bytovke nezaujimame,nie su schodze,ktore ma plateny domovnik zvolavat raz rocne ...pytala som sa v mojom prispevku ako to riesia ini,kde nie su plateni domovnici,odpovede som sa nedockala,akurat invektiv ...ty sice pises,co vsetko robite ,coz je ok,ale ja som pisala,ze my v bytovke stagnujeme a pritom domovnika mame a to mesacne plateneho,ano,mali by sme ju odvolat,ale nie je to take lahke a preco,to tu nebudem rozvadzat,su ludia,sktorymi jednoducho nehnes a su zabetonovani... a ano,urobila schodzu po 5 rokoch s tym,ze nas zdrbe kvoli neporiadku,ale ako to byva,otocilo sa to proti nej,kedze v ludoch sa za tie roky nazhromazdil pretlak emocii a odisla so stiahnutym chvostom,mrzi ma to,lebo ani to bohuzial situaciu neriesi,je to o ludoch,ona sama funkciu nepolozila,hoci k tomu bola nabadana,ale to uz je ina tema.....
Odpovedať
Profilova fotka
@maria123 nadpolovičná vačšina ju môže odvolať
Odpovedať
@maria123 sme SVB - 24 bytov a 2 nebytove priestory. Predseda dostava 2,5 EUR/byt/mesiac v hrubom (z toho ma strhavanu socialku a dan). Mne sa to nezda vobec vela, kedze v tom ma vsetky svoje vydavky (telefon, kancelarske potreby, vlastny PC, naklady spojene s behanim po uradoch a pod.) Jeho povinnostou je robit aj odpocty TV, SV min. 2x rocne, 1x rocne odpocty kurenia. Je voleny na 3 roky, cize stale po 3 rokoch si mozme zvolit niekoho ineho (nikto iny to, ale robit nechce, asi vedia preco) Upratovanie mame zatial svojpomocne, kazdi ma sluzbu 1 tyzden. Jeho povinostou je zvolanie schodze min. 1x rocne (zhodnotenie predchadzajuceho roku, precita financnu spravu SVB, co sa urobilo, co sa planuje, kolko mame na FO a pod.), taktiez robi aj drobnu udrzbu, na vacsie opravy vola profesionalne firmy. Ked sme planovali kompletnu obnovu BD, schodze boli kazdu chvilu a o vsetkom sa hlasovalo. Ked chces nieco zmenit, obehni si vlastnikov s peticiou na zvolanie domovej schodze, kde budu jasne definovane body schodze. Ked ziskas nadpolovicnu vacsinu vlastnikov, domovnik/predseda je povinny zvolat domove zhromazdenie. Ked sa dovernicka vyhyba osobnej komunikacii, napis to vsetko pisomne a odovzdaj jej to na protipodpis resp. doporucene. Na vsetky pisomne podnety musi reagovat. Ked to zhrniem, ziadnemu dovernikovi, alebo predsedovi nazavidim jeho pracu. Za tu symbolicku odmenu je to skor dobrovolnicka funkcia. Drzim palce pri rieseni bytovych problemov.
Odpovedať
@maria123 prepáč, ale v prvom píspevku si písala toto: "mame si to ostatni vymoct,aby bola schodza atd atd,lenze tu je 16 bytov,nik sa o to nezaujima,mozno vnutri bytu si pofrflu a kazdy bez slova plati,predtym tomu tak nebyvalo,aspon raz rocne bola schodza a aspon tych par ludi prislo a mohli sme si navzajom vysvetlit veci...kazdy ma ale malo casu a nechce nik ma s domovnictvom nic spolocne,kedze tu prevazne byvaju zamestnani ludia...." takže z toho som usúdila, že sa o dianie v dome nezaujímate... u nás robíme presne to čo píše @lubos1980 + sme ešte záhradníci, keďže o úpravu pred blokom sa tiež už nemá kto starať a o odpratávaní snehu si všetci myslia, že sa to môjmu mužovi náramne páči, tak to nechávajú pre neho:-( schôdzu 1x ročne musí zvolať správca - ak ste samospráva tak predseda samosprávnej rady - to je zo zákona, ďalšie schôdze môže iniciovať hocikto z vlastníkov jedinou pomocou je pre vás zvolať domovú schôdzu, môžete požiadať aj správcu aby túto schôdzu zvolal a na nej odvolať domovníčku nadpolovičnou väčšinou vlastníkov ( po hodine schôdzi nadpolovičnou väčšinou prítomných na schôdzi) emóciám sa nevyhnete u svokrovcov je stav bez domovníka vyše roka - a ich vchod je v hroznom stave - všetky opravy, maľovanie a pod. sa robia v rámci brigád, na ktorú chodí v priemere 3 a 1/2 človeka - všetky rozhodnutia za nich robí bytové družstvo a poväčšine sú to predražené záležitosti Prajem pevné nervy a možno ešte jedna rada - ak sa podarí odvolať domovníčku - vydupte si na tej istej schôdzi, nech je v zápisnici uvedené aké konkrétne činnosti má domovník vykonávať ( zákon je v tomto smere dosť široký a nešpecifikuje povinnosti zástupcu vlastníkov). dúfam, že som nikoho neurazila, to by ma mrzelo.
Odpovedať
@fezan ok,tak,ako pises,by to v praxi malo byt...malo...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Domovnicka dostáva 70€ za 24 bytov.Vlastne za nič. Len raz za rok prinesie výročnú správu koľko sú preplatky, nedoplatky a koľko sa bude byt platit. Raz za rok schôdza. Domovnicka predchádzajúca. Nebola schopná vyvesit ani oznam na nástenku balkónov pri zateplení čo sa týka hrúbky zateplenia stien a murovaneho zabradlia.. Ona si spravila dobre a ostatní máme maličké úzke balkóny. Elektrika v pivniciach máme tmu, polievanie kvetov ona si z dola zo spoločnej vody polievala a ostatným čo mali tiež posadené kvety nedala urobiť kľúče aby sa s kyblami z vlastných bytov naťahovali s vodou. Mala byť hadica nebola. Na chodbe vo vchode vypálené žiarovky bola to domovnicka o ničom pritom mala čas na dochodku. Hlavne za nič 70 euro úplne zbytočná pozícia. Pre papiere si momôžem ísť aj sama tak isto aj poruchu nahlásiť. Zbytočne vyhodených 840 euro ročne. Teraz máme novú domovnicku. Neviem načo ju schváli :-D :-.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@anita11111 podla mna by tuto funkciu mali zrusit,alebo nejako v zakone upravit podmienky menovania zastupcu vlastnikov,u nas zmena nastala pred rokom,je novy zastupca,ktory podla mna nema sajnu o zakone o vlastnictve bytov,miesa najoimnikov s vlastnikmi,nevie ako hlasovat apod...cize zmena je k horsiemu,riesenie by mohlo byt, aby sme nemuseli platit jemu odmenu a kazdy by si vyzdvihoval postu u spravcu sam,lebo viem,ze je aj tato moznost..ja by som to privitala,aj tak vsetky svoje veci ohladne bytu riesim telefonicky u spravcu ,na veci okolo obnovy bytovky mame schodze na bytovom druzstve,vyhodit rocne cca 700 eur len za to,ze mi niekto donesienejaky papier,resp.ze niekto napise dole oznam apod je privela
Odpovedať
@maria123 nic v zlom ale ako to tu citam, stale mam pocit ze nejde o to co konkretna osoba robi, ale o to ze musite platit nieco navyse.Poradim Vam. Bud sa stante domovou dôvernickou, ziskate tak peniaze do plusu (co je asi Vasim cielom) Alebo sa prestahujte do domu kde taketo veci nebudete musiet riesit. Ano, nikto to nechce robit-cudujete sa?Ani ja by som to nerobil.A verim ze ani Vy. :-N
Odpovedať
tomyzv @ , ide o to,ze tieto prostriedky by sa mohli ovela ucinnejsie pouzit,taka suma aj napr.na vymalovanie celeho vchodu,apod,kde su potrebnejsie,o tuto poziciu verte, ze zaujem nemam,kedze si myslim,ze ani potrebna nie je,ako aj poniektori z okolitych vchodov,kvazi prezitok zo socializmu,dakujem za napad,ze sa mam prestahovat do domu,objavili ste Ameriku,ale nie,mala som tie moznosti ,zvazila som pre a proti,apropo pozicia domovy dovernik,ako to uvadzate,ani v zakone neexistuje,kedze sa byty odkupuju,existuju vlastnici, a funkcia, o zbytocnosti ktorej sa bavime, sa vola zastupca vlastnikov
Odpovedať
@anita11111 70 € mesacne za domovnika? Ste normalny? Externy domovnik tolko nestoji. Ja som bol domovnikom som bral 20 € a to som telefonoval, vybavoval, schodza kazde tri mesiace niekedy aj castejsie + odpisovat vodu, radiatory. Uz by som to nerobil ale 70 € je moooooc. Ved my sme za spravcu bytoveho domu davali menej, cca 6 €/byt co vyslo necelych 600 €. A ten sa zucastnoval na schodzach, riesil vsetky veci suvisiace so spravou domu. Takze suma sumarum 8€/byt mesacne stala u nas odmena domovnika + poplatok za spravu bytoveho domu a poistenie bytoveho domu. Ak nie ste spokojny zozente si externeho domovnika alebo za to nic nerobenie jej znizte odmenu. Su to Vase peniaze tak Vy si musite urobit poriadok. Za Vas to neurobi nikto. @maria123 Preco zrusit tuto funkciu? TO nie je riesenie, ak mate cloveka ktory nestoji za tie peniaze vymente ho, na trhu funguju profesionalny domovnici alebo mu seknite odmenu na minimum.
Odpovedať
@niless bohuzial,tak to je,prislo vyuctovanie,kde je to rozpisane po vchodoch,jeden vchod je to cca 500 rocne,v chod kde je o nieco viac bytov 800 rocne....a u nas uz davno take veci ako je odpisovanie udajov nik nerobi-mame merace,ktore sa nadialku odpisuju, proste aktivita toho cloveka vo vchode je aj tymto obmedzena na minimum,ten zastupca by mal byt kontakt medzi spravcom a bytmi,ale vsetci vieme akoto je...zauzivane veci sa ludom menit nechce...nijaki profi domovnici v nasom okresnom meste nie su,keby boli prva by som to navrhla
Odpovedať
@maria123 tiez by som ocenil keby sa niektore veci zmenili.Bohuzial jeden clovek nezmoze nic.
Odpovedať
Zacat treba peniazmi, kazdy normalny chce usetrit, ak nic nerobi tak tu funkciu zrusit pripadne drzat iba formalne za par € mesacne. Za tie usetrene prachy mozete za par rokov zreparovat podlahy a vchdoove dvere namiesto toho co natlacite do domovnika.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?