Kúpa bytu - nevysporiadané pozemky pod bytovým domom

Profilova fotka
Dobrý deň, našla som si byt, ktorý by som chcela kúpiť, no je to tak, že pozemky pod bytovým domom nie sú vysporiadané - toto mi k tomu odpísal realitný agent: "BD je na 7 parcelách, niektoré nie sú evidované na LV, niektoré patria mestu, niektoré súkromnej osobe. Takto je to na mnohých domoch v BA, ale to nie je podľa našej legislatívy žiadny problém." Nevedel by mi niekto poradiť, či je dobrý nápad byt v tomto prípade kupovať? Ďakujem veľmi krásne za pomoc 💚 Ivana
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ivana_h83:

Dobrý deň, našla som si byt, ktorý by som chcel…
@ivana_h83 Toto bol kedysi verejný záujem a stavalo haj-buj bez vysporiadaných pozemkov. Stavbu nikto nezbúra a tie parcely sa zrejme už nikdy nevysporiadajú. Takých parciel s nevysporiadaným pozemkom pod činžiakom je veľa.. Ak je bytová jednotka vo vlastníctve kupujúceho, tak v tom nevidím problém. Ak by sa aj niekto po dlhšej dobe ohlásil, tak právo je na strane dlhodobého užívateľa a vlastníka nehnuteľnosti na pozemku, nie papierového vlastníka pozemku. /ak sa nemýlim/.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zicher:

@ivana_h83 Toto bol kedysi verejný záujem a stava…
@zicher ďakujem veľmi krásne za radu. Trochu ma zmiatol realitný agent, keď som sa na to pýtala, tým, že rýchlo začal hovoriť, aký vysoký záujem o ten byt je, dokonca si (podľa mňa) vymyslel, že ktosi mu chcel dať úplatok, aby mu ho prednostne odpredal, rovno ho išiel vraj dať do prenájmu, kde už mali aj nájomníkov preddohodnutých. Prišlo mi to ako také mútenie vody, a vznikol vo mne pocit, že problém je vážnejší. A ako čítam po všetkých článkoch a blogoch, tak tie postoje sú rôzne. Bojím sa, že potom, keď budem chcieť byt predať, nebude oň záujem, lebo pozemok nie je vysporiadaný...
Odpovedať

@zicher ďakujem veľmi krásne za radu. Trochu ma z…
@ivana_h83 mam taky byt, absolutne ziaden problem, cele sidlisko tahanocve v ke je takto postavene.prisla revolucia a sudruhovia nestihli vysporiadat, ja mam pod blokom asi 20vlastnikov
Odpovedať
Ahoj, ano je takych bytov vela.. Aj sa bezne predavaju, no ja by som taky byt asi nechcel ak by sa tomu dalo aspon trochu vyhnut. Ale ak Ti byt vyhovuje, no tak da sa s tym zit. Realitakov ber s rezervou ti nakecaju kadeco len aby predali.
Odpovedať
Tiež sme v ružinove v takom bývali. Predali sme ho, kupujúceho to ani nezaujímalo, ani banku to nezaujímalo keď poskytovala hypotéku...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od eeffka:

@ivana_h83 mam taky byt, absolutne ziaden proble…
@eeffka dakujem!
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od wheel:

Ahoj, ano je takych bytov vela.. Aj sa bezne pred…
@wheel dakujem krasne. ano, ja by som sa rada vyhla, ale ta cenova hladina, v ktorej sa pohybujem, mi nedava velky vyber :((
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od hasterman:

Tiež sme v ružinove v takom bývali. Predali sme h…
@hasterman super, dakujem, to je dobre vediet!
Odpovedať
Profilova fotka

@ivana_h83 právny vzťah k stavbe je iná vec ako právny vzťah k pozemku pod budovou... v každom prípade ako ti napísali aj ostatní..., nemusíš sa obávať... dom nikto nezbúra a tebe byt nezoberie ak ty si vlastníčka stavby v podstate... takých domov je strašne veľa dokonca ešte viac chát ... niekde v lesoch na urbárskych pozemkoch a chaty sa užívajú a pozemok pod chatou patrí urbáru alebo súkr. osobám a nič sa s tým nedá... problém je jedine pri chatách napr. pri prestavbe... ale to sa asi bytového domu netýka a realiťák typické "finty" ako zvýšiť cenu
Odpovedať

@ivana_h83 ja by som to nekupovala, v Rajke bol podobny problem, developer skrachoval,resp. zacal podnikat pod inou firmou a byty su nepredajne, ziadaju od nich doplatit strasne tisice aj za pivnice a garaze pre nevysporiadane pozemky.
Odpovedať

@hasterman super, dakujem, to je dobre vediet!
@ivana_h83 https://www.reality.sk/en/law-forum/2...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od roxana280:

@ivana_h83 ja by som to nekupovala, v Rajke bol p…
@roxana280 dakujem krasne. u mna ide o bytovy dom zo sedemdesiatych rokov
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@ivana_h83 https://www.reality.sk/en/law-forum/2…
@frantisekca dakujem!
Odpovedať

@roxana280 dakujem krasne. u mna ide o bytovy dom…
@ivana_h83 tento je novostavba, bytovy dom, asi 15 rokov postaveny aj tak majitelia maju s tym same starosti
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?