Ako poistiť byt, ktorý bude v prenájme

Zdravím, mám otázku, ako by som mal poistiť byt, ktorý budem prenajímať. Ja ho poistím určite, moja otázka je, či mám žiadať poistenie aj od nájomníkov. Nemám v tomto smere žiadne vedomosti, tak budem vďačný za všetky rady. Dakujem
Odpovedať
Tiez prenajimam. Byt som poistila bez zariadenia. Skor si viem predstavit, ze ziadam uhradit pripadnu skodu v domacnosti od podnajomnika, ako skodu napr. v stupacke. Tiez je dolezite pripoistenie zo zodpovednosti za skodu voci dalsim osobam. Ako vlastnik nehnutelnosti zodpovedate aj za to, ze sa niekto smykne na snehu pred Vasim domom, alebo mu spadne cencul na auto.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak byt prenajímate, alebo ak sa v nehnuteľnosti vykonáva akákoľvek podnikateľská činnosť musí byť poistený ako majetok podnikateľov. napr. http://www.allianzsp.sk/poistenie-byt... Poprípade sa to dá vyriešiť uložením povinnosti poistiť domácnosť nájomníkom (minimálne zodpovednosť za škodu) a túto povinnosť zakomponovať do nájomnej zmluvy. @budova1 v prípade zavinenia škody nájomcom nebude škodá krytá. Taktiež ak sa pri likvidácii poistnej udalosti zistí, že byt využívate na podnikateľské účely (prenajímate ho) nebude krytá žiadna škoda..
Odpovedať
Philos, neriesila som skodu zavinenu najomcom, ale snehom. Nehnutelnost nie je zaradena v obchodnom majetku. Byt prenajimam ako fyzicka osoba a poistne si neuplatnujem ako danovy vydavok.
Odpovedať
@philos prenajimanie bytu nemusi byt podnikatelska cinnost. Pokial byt nemam zaradeny v obchodnom majetku - nisom zivnostnik ani podnikatel ale iba fyzicka osoba niesom povinny uzatvarat poistenie ako majetok podnikatela
Odpovedať
@budova1 na skodu zavinenu padom snehu zo strechy a podobne sa vztahuje poistenie budovy ako celku - to by malo byt uhradzane samostatne z celkovej tvorby fondu celeho bytoveho domu. Dokonca aj pad snehu z balkona spada pod spolocne priestory pretoze sa jedna o vonkajsi plast budovy a balkon je spolocny priestor v individualnom uzivani.
Odpovedať
@matus1331 pokial niesi zivnostnik ani podnikatel a byt nemas zaradeny v obchodnom majetku poistujes ho ako fyzicka osoba. Pri poisteni treba rozlisovat co ide o Poistenie "stavby" kde su zahrnute mury, okna, oodlaha,rozvody vody a kurenia a ine po spotrebic a podobne. Potom je Poistenie "zariadenia" kde je poisteny nabytok, spotrebice (ak vobec) a hnutelne veci v byte. Ide o dve samostatne poistenia ku ktorim sa da pridat aj poistenie "Zodpovednosti" za skodu sposobenu inemu. Vsetky 3 poistenia sa daju spojit do jedneho koplexneho ktore zahrna jednotlive poistenia. Su dva sposoby ako zahrnut vysku poistneho do najmu. Prva moznost je ze v najomnej zmluve budete mat okrem inych poloziek uvedenu aj povinnost uhradzania poistneho ako samostatnu polozku v stanovenej vyske alebo Poistne budete platit z vaseho zisku z najmu - cize zo sumy ktora Vam ostane po odratany zalohovych platieb zo sumy najmu ktoru Vam bude prenajimatel platit. Ja osobne pouzivam prvy sposob a vysku poistneho mam samostatne uvedenu v ramci jednotlivych vycisleni zalohovych platieb priamo v zmluve. Dalsou moznosotu je v zmluve zaviazat najomnika aby uzavriel poistnu zmluvu - treba presne specifikovat jej parametre.
Odpovedať
@ultra @budova1 dakujem. ja teraz skôr riešim, či mám žiadať poistenie aj od nájomníkov - napr. na škody, ktore by mohli vzniknut ich konanim (vytopia suseda a nebude to vadou na zariadeni), zabudnu na sporaku nieco a zhori kuchyna a co ja viem ake este katastroficke scenare ma napadnu. Cize ja ako majitel bytu si ho dam urcite poistit, riesim teraz, ci to mam vyzadovat aj od najomnikov ad 1 a ad 2 ako to spravit aby neboli poistenia rovnake. Ako som spomenul, nemam v tomto ziadne vedomosti tak si necham poradit co spravit. @philos ako poznamenal ultra, fyzicka osoba.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?