Pílový kotúč na lamino bez predrezu

Profilova fotka
Dobrý deň Mám doma stolovú pílu DeWALT DWE7492, na ktorej by som potreboval odrezať melaminku,( menšie dielce) bez toho aby zo spodnej strany bola vylúpaná. Zakúpil som si kotúč vhodný na rezanie melaminky bez predrezu CMT Industrial C283 Pílový kotúč na lamino bez predrezu - D250x3,2 d30 Z80 HM. Skúšal som rezať melaminku s týmto kotúčom, avšak melaminka zo spodnej strany bola vylúpaná. Skúšal som kotúč mať nad materiálom na výšku zuba,aj viac, rýchlejšie,pomalšie ale nepomohlo. Odobral som kotúč z osky,vyčistil som osku a prítlačný diel ktorý sa opiera o kotúč ( pre prípad ak tam bola dáka nečistota ) ale ani to nepomohlo. Mohol by byť problém v otáčkach ? píla má 4800rpm Prípadne poraďte dáky kotúč . Tieto kotúče su na rezanie DTDL bez predrezu: Freud 250x30x80z LU3A 0200 alebo LU3D 0400, viete aký je medzi nimi rozdiel? Ďakujem
Odpovedať
@matokado co ti brani to prerezat na 2x. Zarezat, otocit a prerezat. Pokial sa ti nechce na 2x tak miesto rezu prelepit paskou.
Odpovedať
Profilova fotka
@palo18 dik za reakciu, ale nekupoval som kotuc za 70eur nato aby som musel lepit a predrezavat DTDL.
Odpovedať
Vyskúšaj ten LU3D 0400, alebo nejaký kotúč s takou geometriu zubov. Skosený zub prečnieva cca 0,2-0,3 mm.
Odpovedať
Profilova fotka
update: kotúč CMT som vrátil LU3D 0400 som zistil že je kotúč ktorý potrebuje predrez.
Odpovedať
LU3E 0200
Odpovedať
Profilova fotka
Jednokotucova pila ti vzdy bude vykusavat. To ze je akoze s predrezom znaci ze rezes na 2x ako u ponornych pil. V praxi dielec s mierou 300mm nastavis o desatinku menej pravitko a zarezes 2mm hlboko potom das presnu mieru a rezes plnu hrubku materialu. Niektore ponorne pily to maju automaticke ale tie su drahe.
Odpovedať
Čistý rez na melaminke spravíš len na formatovacej píle z predrezom. Tieto pílové kotúče na drevotriesku bez predrezu sú bludy, vždy to bude vytrhavať. Keď je ten kotúč nový tak to ešte reže ako tak keď bude tupší bude to ešte horšie. V Obi alebo Hornbachu ti namieru melaminku narežu aj ochránia.
Odpovedať
Profilova fotka
@matokado Tebe sa zdá 70€ za vídiový kotúč prehnane veľa? Ja bežne kupujem do formátky sadu ( 300vka hlavný a 120ka predrez) za 150 a viac. Ale k téme: DTD s jedným kotúčom neodrežeš, aby spodnú hranu nevytrhalo. Tá reklama, že jedným kotúčom je blud. Buď to prehobľuješ, prefrézuješ. Inak to nepôjde
Odpovedať
@matokado Práve som sa Ťa chcel opýtať, ale už si na to prišiel aj sám, že odkiaľ si nabral, že tie Tvoje sú kotúčmi bez predrezu? Nie sú. Je to presne tak, ako Ti napísal @avatarxl . Kotúče na rezanie L- DTD bez predrezu sú len takou marketingovou teóriou a ako-tak fungujú iba keď sú nové, ostré. V zásade najlepšie výsledky majú kotúče s trapezovým (kombinovaným) zubom a kotúče s dutým zubom (kombinovaným). Tie majú ešte aj o čosi lepšie výsledky než trapez. ale rýchlo sa tupia a je problém s ich ostrením. Istým zlepšovákom je rezanie dielca na dvakrát, ako písal @wolodymyr, ale opravím ho, že nenastavuješ pravítko ale hráš sa hĺbkou ponoru píly. Pomocou je aj rezanie viac dielcov naraz. Vytrhaný rez budeš mať len na spodnom dielci, z ktorého píla vychádzala von. 🙂 Neviem si pri práci ale predstaviť pri rezaní riešiť ešte aj rôzne náhradné riešenia....Ak máš toho na rezanie menej, tak naozaj si radšej objednaj porez u špecializovanej firmy. Oni Ti aj ohranujú, ak potrebuješ. No ak máš toho viac a opakovane, tak uvažuj nad formatkou s predrezom. Inej cesty niet. Rezať lamino dokonca aj na predrezovej mašine treba vedieť, neznamená to, že keď máš doma predrez, že už máš všetko vyhrané 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@prirodokochac vôbec sa mi nezdá vela 70eur,dal by som aj viac,len nech to je dobré. nikdy som neskúšal kotúč ktorý je určený na melaminku a nepotrebuješ predrez,čiže som chcel vedieť aké sú skúsenosti,že kto napr. má stolovú pílu a ma takýto kotúč. tiež som stolár,máme formátku v robote. @avatarxl popri robote si robim dáke fušky aj doma ,dielce si dávam rezať do JAFu, ale nie vždy sa dá všetko presne zamerať a potom musíš doma ešte upravovať,niečo nakrátiť atď. no a presne na toto potrebujem ten kotúč. @petersd každopádne dáky kotúč na rezanie melaminky doma muím mať, tak Freud 250x30x80z LU3A 0200 rezanie viacerých dielcov naraz by asi potrápilo pílu,a aj kotúč vlastne. na formátku nemám ani miesto ani koruny ))) Takže keď to zhrniem, tak kotúč na rezanie melaminky bez predrezu JE ale nefunguje to. pokial ale chcem rezať melaminku tak kotúč mať musím a teda váš názor na ten Freud LU3A 0200? Všetkým ďakujem za reakciu.
Odpovedať
@matokado na takéto rezanie npr. na montaži kde nemáš inú možnosť a si rád že nemusíš utekať do dielne ja používam ponornú pílu Maffel Mt55cc. Je to jediná ponorná píla ktorá má v sebe integrovaný predrez, ten predrez funguje tak že zapneš na píle predrez urobíš prvý rez kotúč zareže 3mm a uhne desatinu mm do ľava od lišty, potom vypneš predrez kotúč sa vráti na pôvodné miesto a materiál na druhý krát odrežeš. Na montáž je to topka ale tá píla je dosť drahá takže treba zvážiť či stojí za to.
Odpovedať
Profilova fotka
@avatarxl super pila, ja mam len Festool TS55.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matokado tiez mal pilu ts55r aj ts75 a z novým kotucom by ti trhat velmi nemalo ked mas dobre zarezanu aj gumicku na liste.
Odpovedať
@matokado Ja osobne som nevidel veľký (takmer žiadny) rozdiel v kvalite rezu LDTD špeciálnou pílou určenou bez predrezu a bežnou SK pílou s hustým zubom. Kopec roboty som porobil s obyčajnou Narex-kou (EPK 160) s 96 z., alebo 72 z. kotúčom. Nastavíš hĺbku ponoru, len aby sotva zuby prešli cez materiál a vybavené. Za tie peniaze,čo by si dal za 1 ks špeciálny kotúč si kúpiš 3 ks "bežné" (husté). Ja nedoporučujem kupovať tie bezpredrezové špecialitky. No a v dielni mám cca 20 ročnú formátku Kusing s predrezom a tej sa žiadny "bez predrezu" nevyrovná. Ináč, sú aj také spray-e, nastriekaš na pilový kotúč a trochu to na istý čas zmierni vytrhávanie lamina z rezu. Veľa záleží aj na type LDTD. Niektoré idú ako masielko, s nimi máš krásne výsledky aj s ručnými el. pílkami,... no s niektorými laminami je problém dokonca aj na stolovej formátke a rez vyprskáva aj s predrezom. Sú moc tvrdé a krehké. Veď to vidíš aj pri hrubších skrutkách, napr. konfirmátoch. V jednej LDTD to krásne drží, no a v inej každá druhá skrutka pretiahne závit.
Odpovedať
Profilova fotka
@miro107 ja to robím tak že na píle (TS55) nastavím ponor 1mm,a smerom dozadu tahám pílu (ako predrez),potom nastavím 22mm a smerom dopredu odrežem materiál. @petersd každý ma dáke skúsenosti a je super že sa vie o ne podeliť. vedel by si teda poradiť dáky kotúč D250mm d30mm? a ano tie materialy sú rôzne kvality, niektoré vylamuje aj na formátke s predrezom (máme staršiu formátku v robote) tiež zaleží aj na tom že je to napr perlička alebo hladká prípadne drevodekor ,ktore majú tvrdú lamináciu. čo sa týka konfirmátov,tak ja vŕtam 4,5mm vrtákom, a držia 95% dobre.
Odpovedať
@matokado toto som neskusal a ani by ma to asi nenapadlo. Ked mas spravne nastavenu pilu plus listu plus pobruseny kotuc malo by ti to trhat minimum raz ma prehovaral festool dealer ze to odreze ako formatka . To som este akoze na mojej pile nezazil ale ked nalepim gumicky nanovo s pobrusenim kotucom je to minimalne vytrhane ale stale to nieje rez s predfrezom.
Odpovedať
@matokado 4,5 mm je taký optimálny priemer pre konfirmát. Ale všimni si, že v niektorých DTD konfirmát môžeš dotiahnúť riadne na fest, že ani hlavičku nie je treba zahlbovať - vtiahne sa do materiálu sama,... a v niektorých DTD musíš robiť ako v pavučinke - hneď je závit pretiahnutý. Nezažil si to? Alebo necítiš rozdiely medzi DTD pri rezaní? Z niektorých aj iskry občas vyletujú. Čo sa týka typu kotúča, ja to už neriešim a nedám sa presvedčiť dílerom na ich predražené modely. Všetko je "aký čert- taký diabol" 🙂 Skoro všetky kotúče mám od Pilany, maličké predrezové mám od Freuda (tie skladacie s vnútorným medzipodložkami). Kedysi som mal možnosť odskúšať špeciály na rezanie LDTD bez predrezu, ako-tak to rezalo, ale len než boli nové. Už na nejakej 3 - 4 tabuli DTD bolo cítiť, že to už nie je ono. Drahé jak šľak, jednoducho tá cena Ti nedá toľko úžitkového osohu, ako by si čakal. A to, že to zo začiatku "ako-tak rezalo" pripisujem aj tomu, že to bola zrejme vhodná DTD dobrej kvality a nie z tých tvrdých. Dnes teda ja rozlišujem (aj na formátke, aj v ručnom náradí) už len medzi pilami s hustým zubom a uhlom na lamino,... a riedkym pilami s uhlom na masív. To je všetko. Nemám svoju špeciálnu značku, či typ. Zoberiem si napr. katalóg Pilany a vyberiem si to, čo potrebujem. Akosi stále najviac verím českým a slovenským normám a verím, že to, čo je tam napísané, tak tá píla to aj spĺňa. V rovnakej cenovej kategórii URČITE kúpim kvalitnejší český - slovenský nástroj, než zahraničný.
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd ja vždy zahlbujem dieru na konfirmát,jedine pri latovke nie a pri škárovke (mäkké drevo) áno tie DTDL sú niektoré hustejšie a niektoré nie, a to že to zvykne iskriť sa mi stáva ,kadečo je tam pomleté. skúsim teda tú Pilanu Ďakujem
Odpovedať
@matokado Hej, konfirmáty zahlbujem aj ja. Používam špeciálny 3-stupňový konfirmátový vrták a ten má aj časť na zahĺbenie hlávky konfirmátu. Niektoré laminá na DTD sú mäkké a i nezahlbený konfirmát si krásne sadne pod úroveň. No väčšina lamín sú tvrdé a bez zahlbenia vznikajú na lamine okolo hlavy konfirmátu nepekné praskliny. Pravda, plastová krytka to zakryje, ale nie je mi to po srsti 😉 Vravím, ja už neverím "pravdovravnosti" západu ovplyvneného z každej strany len tým, ako od Teba vylákať peniaze. Predsa v spoločnosti, ktorá má niekoľkonásobne drahšiu výrobnú silu musia byť aj niekoľkonásobne drahšie ich produkty.... A teda toto (napr. výrobný nástroj) čo si od nich kúpiš za rovnaký peniaz, v porovnaní s tým, čo sa vyrába u nás, zákonito musí byť niečím ochudobnené oproti nášmu výrobku. Možno na kvalite, možno na použitom materiále, ale určite to nebude to isté ako u nášho výrobku. (ospravedlňujúce rečičky o tom, že tam je väčší trh, väčšia technologická základňa, bla-bla, si môžete strčiť, viete kam)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?