Mokrá pivnica s podlahou pod úrovňou daždového jarku

Dobrý deň, začínam prerábať chalupu, ktorá je z 1/4 podpivničená. Podlaha v pivnici je mokrá, 3 steny bývajú vlhké asi do výšky 40cm. A keď moc prší, v rohu pri vodomernej šachte vznikne mláka. Po daždoch z tejto vodomernej šachty vytiahnem asi kubík vody, ktorá sa tam dostane zospodu, cez dažďom presiaknutú hlinu, lebo dekel šachty je prikrytý linoleom. Výška vody nestúpa nad určitú úroveň. Keď neprší, voda tam nie je. Podlaha v pivnci je pod úrovňou jarka pred domom, čo je jediné miesto kam je možné vodu zviesť. Tak neviem či je drenáž možná a tiež podlaha v chalupe je 50-100cm nad zemou, tak myslím, ze pre dom tá drenáž moc potrebná nie je. Osobne by som pivnicu aspoň z 2 strán obkopal, očistil, čo opadá dobetónoval, natrel bituménom, nalepil IPU, obložil nopovou foliou. Vedel by niekto poradiť účinnejšie a efektívnejšie riešenie pre problém s vodou v pivnici? Ďakujem
Odpovedať
to je asi spodna voda niee jarok na vine
Odpovedať
@juliush z coho pozostava podlaha v pivnici? iba nejaky betonovy poter na zemine? ziadne izolacie tam nie su?
Odpovedať
@juliush K pivnici ti neviem veľa povedať, lebo si toho málo napísal. Ale k vodomernej šachte - to nie je spodná voda. To je voda, čo ti do nej naprší. Navŕtaj do dna vodomernej šachty - najlepšie čo najďalej od domu - dieru, aspoň 20 mm veľkú. Prípadne použi vrták do betónu 0,5 m dlhý a navŕtaj aj do podložia a dieru vysyp drobnými kameňmi. Uvidíš, že voda po daždi sama odtečie. Viem z vlastnej skúsenosti: https://www.modrastrecha.sk/forum/pri... A je možné, že ti pivnica vlhne z tej vodomernej šachty. Ale primárna príčina je, že pivnicu, resp. základy nemáš izolované voči vlhku ani voči spodnej vode. Treba si zistiť, ako vysoko siaha spodná voda bežne a po dažďoch trebárs na jar. Keby to bola spodná voda, tak podľa mňa máš v pivnici bazén a nie iba vlhkú stenu. Lebo spodná voda sa dostane dnu, pokiaľ nemáš tlakovú hydroizoláciu, ako mne robili pod záhradnou búdou: https://www.modrastrecha.sk/blog/chro...
Odpovedať
@tomas89374 Ano, pivnica je betonova, na spodu je asi 7cm betonu bez izolacie.
Odpovedať
@chrobak7 Vdaka za odpoved, ale sachta sa bude rusit. Bude sa robit uplne nova vodovodna pripojka. Koli starym hrdzavym rozvodom z pozinku mi tam zmizlo 1700m3 vody pred 4 rokmi. Na dne sachty je diera asi 30x20cm a nic neodteka 🙂
Odpovedať
@juliush tak potom sa nie je prečo čudovať ze steny vlhnu. Treba urobiť stavebné opatrenia... Zaizolovane, obkopanie atď
Odpovedať
@tomas89374 vdaka, ale na tie stavebne opatrenia sa presne pytam. Bude stacit to spravit tak ako som napisal, alebo este nejaku injektaz, odizolovanie z vnutra, podrezanie muriva nad pivnicou. Vobec neviem co bude dostatocne a co vsetko je potrebne.
Odpovedať
@juliush no nedá sa to všeobecne povedať ale určite treba urobiť izolovanu podlahu, potom zvonka by som to obkopal a zaizoloval taktiež plus prípadná drenáž. Ale najlepšie aby ta drenaz prebiehala tak ďalej od domu.
Odpovedať
Vlhká pivnica je dobrá pivnica takže ak sa dá tak ja by som to len podrezal samozrejme s perfektnou izoláciou. Mne sa pivničné betónové múry vnútri aj drolili tak som to s vnútornej strany obšaloval dal kari siete a zalial cca 15cm hrubým špeciálnym betónom ( do miešačky sme pridávali nejakú chémiu ) do výšky asi 5cm nad úroveň vonkajšej zeminy. Tam kde sa to nedrolilo som dal škrabanú hrubozrnnú omietku ( aby bola veľká odparovacia schopnosť ) bez jediného gramu vápna tj. len cement a drží to už 20 rokov.
Odpovedať
@psv vlhká pivnica je dobra.? Asi nie keď je to súčasť domu, ta vlhkosť sa prenáša. Vlhká pivnica je tak dobrá ak stojí samostatne a nie je spojena s bývaním.
Odpovedať
Keď to podreže a bude mať dvere aj hore aj dole tak vlhkosť a chlad ostane tam kde je prospešná.
Odpovedať
@tomas89374 vdaka za informacie, cize by si to vykopal do hlbky po podlahu pivnice, opravil beton, natrel bitumenom, nalepil IPU, dal nopovu foliu, zasypal hlinou po zaklady zbytku domu, tam dal opat nopovu foliu a spravit drenaz okolo domu? Robi sa to tak?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@psv musi tam byt sucho, bude tam technicka miestnost, nemoze tam byt mlaka na zemi. Vylejem to teda este nejakym kvalitnym betonom a predtym to natriem hydroizolaciou a spravim tak aj steny.
Odpovedať
@juliush presne tak, len by som nedával lepenku, zle sa stým robí na zvislo, ale dal by som nejakú bitu menovú izoláciu co sa dá natrieť. A drenaz závisí od podmienok aké sú.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?