Hluk v novostavbe z tehly

Zdravím, potrebujem poradiť,kde máme chybu postavili ste dom z porothern 38 tehly, izolovali sme obvodové steny 15 cm sivym polystyrénom,krov 30 cm striekanej penovej izolácie, okná euro trojskla. Toto všetko by nám malo zabezpečiť ticho v dome. Napriek tomu počujeme všetko autá psov dokonca bežný rozhovor u suseda na dvore á 6 metrov od domu. Navyše je počuť aj nás von a to nemusíme kričať. Vopred vďaka za postrehy pripadne rady ako prísť na chybu.
Odpovedať
tuším to bude tým polystyrénom...
Odpovedať
@hroneczu Áno, môže to byť polystyrénom. Ten je len tepelná izolácia, zvuková nie, dokonca v špecifických situáciách môže zvuk aj nasobit. Bola tu niekedy už podobná téma, skúste prečítať https://www.modrastrecha.sk/forum/zat... Každopádne aj ak si pohaldate viaceré články od ľudí, ktorí sa venujú zvuku, tak zistíte, že polystyrén nie je dobrý zvukový izolant. Čo s tým ale neporadim.
Odpovedať
@hroneczu striekná penová izolácia viď odsek okrem iného : "Veľký hluk v dome" v tamto článku, na ktorý upozorňuje cech strechárov SR https://vsetkoozatepleni.sk/striekana...
Odpovedať
@hroneczu takto okrem striekanej peny to mame aj my a bez hluku z ulice. Takze to moze byt aj tou striekanou penou.
Odpovedať
@hroneczu je tento problem v kazdej miestnosti alebo len v niektorych? Hluk moze byt aj cez zle osadene okna - ram okna vs stena. Ale ak je to vsade +/- rovnake tak to bude strechou. Ide o bungalov? Ak to bolo nastriekane medzi vazniky mozno polozit este vatu zhora. Nastriekali vam to aj vsade okolo pomurnice a pod.? ja mam 2 podlazny dom z 30 tehly a 12 cm polystyren. Dolu je z vonku ticho, hore v izbach je vacsia hlucnost - cez strechu viac pocut a taktiez v spalni mame okno 2sklo avsak dvojkridlove francuzke okno bez stredneho sltpika a dost hluku ide prave tymto oknom stredom
Odpovedať
@abocinm 30tky tehly majú lepšie parametre zvukovej nepriezvučnosti ako 38ky, navyše máš predpokladám betónový strop.
Odpovedať
@hroneczu Myslel som si, že len ja mám tento problém. Tehla 30cm, vonkajšie zateplenie polystyrén 30 cm, fúkaná vata na SDK strope cca 40cm. Cez strop nepočuť nič, to som si odskúšal tak že keď som raz z povaly prevliekal kábel, kričal som dolu manželke či ho vidí, či už vyliezol. Absolútne ma nepočula. Horšie sú ale steny, cez zatvorené okná počujem štekať psa z opačného konca ulice, počujem z izby orientovanej do dvora že ide po ulici auto, aj to že sused otvára bránu. Cez obvodovú stenu je zreteľne počuť, keď sa na dvore niekto rozpráva. Dokonca riešim premiestnenie ríny, pretože tú mám za stenou spálne a pri daždi mám pocit, že mi tečie voda pod posteľou. Samostatná kapitola sú zvuky vo vnútri. Priečky tiež tehlové, poter betónový, riadne dilatovaný, no napriek tomu sa zvuky medzi miestnosťami prenášajú, akoby tam steny takmer ani neboli. Zvuky z vecí ktoré sú o stenu primontované sa prenášajú ešte viac, takže napríklad o pustenej vode, zatvorení zásuvky na vstavanej skrini alebo pri otvorení okna sa prenáša zvuk po celom dome. Problém vidím v tehle ako takej, nie je možné aby cez nosnú 30 cm stenu ktorá je v strede domu, sa zvuk televízora pri normálnej hlasitosti z miestnosti do miestnosti prenášal tak, že človek za stenou rozumie kto sa háda v politickej diskusii a ešte aj čo tliacha. Faktom je, že cez deň to človek nijak nevníma, no večer keď je úplné ticho tak počuť všetky zvuky ktoré popisujem vyššie.
Odpovedať
@marian_8 Teoria vyvratena hned v nasledujucom prispevku 🙂
Odpovedať
@dwh Aký typ 30ky tehly máte? Priečky sú 11,5 obyčajné alebo AKU. Polystyrén na fasáde zhoršuje zvukovú nepriezvučnosť.
Odpovedať
@kuracinarez Teória vyvrátená nie je. Pretože 30ka napr UNI má lepšie vlastnosti ako Family. Mal si dať vatu aj na steny a nie polystyrén.
Odpovedať
@marian_8 Heluz Family, hrúbka 30 cm ako som pisal. Polystyren nie je 30, to je preklep. Polystyren mam 15 cm. Priečky sú obyčajné, žiaľ pri realizácii mi nikto neponúkol nejakú lepšiu alternatívu. Na druhej strane s čudujem že taký bazmeg vôbec predávajú, pri takejto priezvučnosti by rovnakú robotu spravila aj 10mm tabuľa sadrokartónu
Odpovedať
@dwh Heluz Family 30 má zvukovú nepriezvučnosť 39dB, čo je bieda a polystyren to ešte zníži o niečo. Vôbec sa nečudujem, že je cez stenu počuť. Keby ste použili Heluz UNI 30 tak by zvuková nepriezvučnosť bola 52dB čo je rozdiel 13db čo znamená, že 30cm UNI30 má rovnakú nepriezvučnosť ako 90cm Family.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marian_8 Vďaka za info, poďakujem sa projektantovi a realizátorovi stavby.
Odpovedať
Porobeton je takisto na tom zle co sa tohto tyka.Idealne aspon zateplit vatou a priecky z sdk a vyplnit vatou.
Odpovedať
@dwh Projektant navrhne dom najjednoduchsie a cenovo najprijatelnejsie.Samozrejme ak mas dopredu nejake znalosti o materialoch a si ochotny si priplatit,tak ti navrhne nieco ine.Nehovoriac uz o domoch na kseft.Tam to vacsinou ide z najlacnejsich materialov.
Odpovedať
@kuracinarez Porobeton sirky 250mm a viac je ok, idealne ak vyberies radu s vacsou hustotou. Prieckovky z porobetonu su na tom zle. Idealne by boli silka priecky ale komu sa chce do toho sekat.
Odpovedať
@dwh úplne presne ako si to napísal je to aj u nás.....Asi len časom si na to zvyknúť bude treba 😞 (máme ytong, 20cm polyst.)
Odpovedať
Ďakujem všetkým, nerozumiem tomu, stavieb ako naša je obrovské množstvo, my sami máme pochodené viaceré nikoho som nikdy nepočula sa sťažovať a u ostatných taký hluk nebol. Obávam sa , že naše okná budú asi väčší problém máme z hege a poslednú dobu majú veľmi zle referencie. Nemáme ešte omietku asi hlúpo dúfam že by to ešte mohlo pomôcť.
Odpovedať
U mňa Ytong 450,väzníková strecha ,strop SDK , okná 3-sklo ,...a počujem každé auto,psov,čvirikanie vtákov....hotová katastrofa
Odpovedať
@bato5 A nie je možné, že by to mohlo byť tým, že nemáte "ťažký pevný" strop (ŽB, keramický, ...)? Len tak ma napadlo. Či aj takí s tým majú problémy?
Odpovedať
@pochabel ako zabrani strop, akykolvek, prenikaniu zvuku cez stenu? To nema s tym nic.
Odpovedať
@hroneczu, @bato5 Obecne je identifikacia cez, ktoru konstrukciu sa do domu dostava najviac hluku velmi narocna. Kazdy ma iny sluch a niektore veci mu vadia viacej/menej. Na byte sme riesili hluk z ulice, mame lokalnu rekuperaciu a vsetok hluk som priposoval jej. Ja som to ale pocul neskutocne, vsetky okna zavrete a pocul som kazde auto, ako keby boli okna otvorene. Nakoniec sme nasli problem v balkonovych dverach, kedy kovanie nefungovalo spravne a dvere sa nedostatocne pritlacili a prudil tade vzduch a hluk. Na prvy pohlad neviditelne, prudil tade len zlomok vzduchu. Ked sme si to este overovali termokamerou, tak to tam bolo trochu vidiet, ze tam je nejaky problem. Po oprave kovania ziaden hluk. Na prvy pohlad mi to ale prislo, ze je to nejaky problem v konstrukcii okolo okna, ale bolo to najzaj len kovanim. Ak Vas to naozaj stve, tak mi davaju zmysel asi dve moznosti identifikovat kade ten hluk prudi. Pozicat si termokameru a skontrolovat, ci nie su nejake tepelne mosty a potom sa zamerat na mozne problematicke miesta. Druha moznost je nechat si spravit Blower door test a znova identifikovat, ci niekde nie je problem. Asi najdolezitejsie je identifikovat, kde je hlavny problem. Spominali ste, ze problem budu obdovove steny, ale ste si na 100% isty? V stenach su okna, dalej su steny napojene na strop. Kludne mozu byt v stenach urobene elektricke zasuvky, a pri sekani sa islo az prilis do materialu, su riadne zasadrovane? Nemoze ist hluk tade? Presiel by som kazdy otvor, ktory je na obvodovej stene a skusil identifikovat problem. Najhorsie to bude zo stropom, tam sa ten zvuk moze rozliehat, tam by pomohol asi len test vzduchotesnosti. @kemino monoliticky strop ma urcite nizsiu zvuková nepriezvučnosť ako väzníková strecha. na druhu stranu to neznamena, cez väzníkovu strechu bude pocut vsetko.
Odpovedať
@hroneczu ja sa len zapojím, lebo máme takmer identickú skladbu stien ... Obvodové múry máme Porotherm 38 Profi, na tom 16 CM šedého EPS. Strop je plochá strecha s väzníkovým krovom, zateplenie je 40 CM vatou ISOVER (zvnútra) a zvonka je ešte spádový EPS v hrúbke 7 až 14 CM ... Na ňom fatrafol ... Okná klasické plastové, trojsklo od REHAU. A teda, takéto problémy nemáme ... Ak zavrieme okná tak nie je počuť takmer nič ... Tým som len chcel povedať, že tehle s EPS by som to naozaj nepripisoval ...
Odpovedať
@pepco2 ale ja nepisem o nepriezvucnosti stropu, ale steny. Pisem o tom, ze ak cez stenu prechadza zvuk, mozte mat na strope aj pancierove panely, no nepomozu vam.
Odpovedať
Profilova fotka
@hroneczu omietka to nevyriesi, to nie je tolko aby to dokazalo nejako pohltit, podobny problem ma aj kamarat, jemu vraj niekto spominal, ze to moze byt tym polystyrenom, ze cez to sa moze nejako viacej hluk sirit, ale aka je realita, aka je pravda to netusim.
Odpovedať
@kemino ale ako vies, ze je to cez stenu? Maju vaznikovy strop, sdk, nic to by pohltilo prechod zvuku cez strop. Celkova "protihlukova" ochrana domu bude taka, aka je jeho najslabsia cast.
Odpovedať
Doplním info mame sedlovú strechu celú izolovanú 30 cm striekanej peny stropy kombinácia SDK,izolované 30 cm vaty, miako izolované 8 cm podlahového polystyrénu. Na poschodí nemáme dokončený ešte SDK tak rozmýšľam ci ma význam pod SDK ešte niečo dať keď ste písali ze striekana pena nie je dobrý zvukovy izolant
Odpovedať
Pre zaujímavosť kúpený hlukomer a testovaný pri pustenej telke. TV 57-59dB, v izbe za stenou oproti TV (tehla 30cm) bolo 30dB (menej neukazuje), ale pri priložení k stene 37dB a pri vypínačoch bolo 49dB. Pocitovo však išiel zvuk od dverí - za dverami 30dB, ale hneď vypínač vedľa mal 42dB. Strop je SDK a betón. A teda môj dojem bol, že dvere sú slabý článok, aj keď tam ukazovalo málo dB. Keď bude čas skúsim aj priečky tehlové. Zatiaľ ešte vyskúšané dvere exteriérové - pri otvorených a naštartovanom aute v blízkosti bolo 49dB a po zavretí 37dB a pocit ticha, aj keď reálne bolo počuť to auto stále.
Odpovedať
@hroneczu ak sa uz skoda stala a neodstane a neda sa inak vyriesit, my sme oslovili firmu potichu, sice riesili exterier pre tepelne cerpadlo, lebo nas sused 11 metrov vzdialeny, len co ho zbadal montovat, chodil skriekat ako opica, tak sme dali betovy plot a exterierove obkladove dosky nalepili od firmy, realizaciu poradili🙂 A je ticho ani ho nevidim,, len ho ja pocujem vriekat teda nie po nas, este keby odhlucnit ludi vedeli🙂 Striekanu penovu izolaciu mame od chytre izolace na bramac therm system a my nepocujeme nejaky zvyseny hluk, jasne ked druhy sused pili drevo, alebo betonuje cez trojskla, mame zateplenu heluz family 44
Odpovedať
Profilova fotka
Mne skôr príde,ze je to eurooknami.To su snad drevene,vsak?Mame take tiez,a tiez pocujeme vsetko zvonku.Naopak,sused ma rovnake zlozenie stien- tehla,20 hrubka polystyrenu,ale klasika plastove okna.Unho vonku nepocut tak,ako u nas.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?