24kW alebo 12kW plynový kotol

Dobrý deň, už som tesne pred rekonštrukciov domu, no nedá mi pokoj jedna vec. Planujeme prerobiť kúrenie v dome - kde je obytná plocha 85m^2. Planované je vykurovanie plynovým kotlom. Jeden kurenar mi odporučil MN_Nuvola_Duo-tec kondenzacni kotel 24kW Druhý zase nemenovaný kotol kapacite 12kW. Prvý argumentoval tým že, pri naštartovaní síce výkon aj potreba bude väčšia ale v konečnom dôsledku ušetrím, tým že kotol nebude non-stop robiť naplno. Tak sa pýtam, ktorého mám počúvať, či sa oplatí radšej inštalovať väčší alebo... ? --- Počet radiatorov v celej domacnosti bude 6 + rebrík do kúpelne
Odpovedať
Profilova fotka
@klinkom na 85m2 24kW je nezmysel....
Odpovedať
@klinkom ak budu tepelne straty domu okolo tych 20kW ta ano, 24kW ma zmysel 🙂
Odpovedať
Ďakujem za odpoveď. V dome sa riešilo zateplenie cca 10 rokov do zadu, zateplili steny polystyrénom 5cm+ fasáda. Po rekonšrukcii bude zateplený aj strop, z vnútornej strany nakoľko sa strop bude spúštať 15 cm (aktualna výška 2.64m) a pomedzi chcem natiskať sklenenú vatu. ---
Odpovedať
@eagleowl ja odborník niesom, iba som mal mali hlas v rozume ktorý mi povedal podobnú myšlienku ako Váš koment a preto som túto diskusiu otvoril. čo by ste poradili?
Odpovedať
Profilova fotka
@klinkom 1) stare kurenie je riesene ako? Tepelnu stratu vies aspon odhadnut? 2) Baxi Nuvola Duotec sa uz minimalne rok nevyraba, ak ti ju niekto ponuka musi ist o omyl alebo o stary leziak. Model bol nahradeny Duotec Plus Nuvola Duo-tec+ 16 (2,2 – 16 kW - do kúrenia max. 12kW) Nuvola Duo-tec+ 24 (3,4 - 24 kW - do kúrenia max. 20kW) Nuvola Duo-tec+ 33 (4,7 - 33 kW - do kúrenia max. 28kW) Dolezite si pozriet aj ten minimalny vykon. Z hladiska uspor plynu je lepsie si kupit mensi. Z mojich skusenosti, ak ide o trvale obyvany dom, ktory nie je v nejakej mrazovej kotline tak staci ten mensi typ. Ani po zatepleni objektu (co je vecou nutnosti) nie je problem s cyklovanim. Ak chcete kotol s regulaciou Siemens Albatros 2, treba si radsej zvolit model Nuvola Platinum plus. Cenovy rozdiel je maly, nastenny ekvitermicky regulator je tam uz v cene a dokupite si len klip na kotol a vonkajsie cidlo v cene spolu do 100e. Tzn. nemusite kupovat nieco ako Protherm MIGO SET za 200e+. Baxi mago stoji 250e.
Odpovedať
@klinkom ohrev vody je rieseny ako?
Odpovedať
Len na okraj - mať vonkajšie steny baráku zateplené polystyrénom hrúbky 5cm je také to povestné koledovanie si o prúser vo forme plesní na stenách. Časom. Ale nieje to pravidlo, súvisí to s ďalšími faktormi. 10 a viac cm polystyrénu by som sa už nejako nebál.
Odpovedať
@mgx ďakujem za odpoveď, dneska mi prišiel nasledovný email: Prikladam Váš buduci typ kotla so vsetkymi parametrami - a k tomu 58 stranový manual. Druhá vec je ze cenova ponuka pre komplet material (bez práce) je menej ako 4000e. V tom je zarataná aj prerabka vody... je to reálne? Aktualne sa dom vykuruje gamatkami + kachľová pec. @Igor256 Ohrev vody na plynový bojler
Odpovedať
@toky1 s takou "izoláciou" bol dom kúpeny.. v budúcnosti určite budeme aj to riešiť.
Odpovedať
@mgx Nejaký aktuálne odporúčaný kotol s moduláciou 1:10 ? Výkon 16-24kw. Podľa ktorého údaja v energetickom certifikáte určiť min, výkon plynového KK kotla?
Odpovedať
@henry_sk V EC nie je tepelná strata, tá je v projekte vykurovania. Jednotka W alebo kW.
Odpovedať
@klinkom Spodný výkon hľadajte okolo 2-3 kW. Horný môže byť ľubovoľne vysoký, od 12 kW vyššie, kľudne. Kvôli TUV. TS domu ťažko takto hádať. Buď zvoliť horný výkon kotla čo najvyšší, alebo si dajte vypočítať TS, aby ste prípadne mohli použiť kotol s horným výkonom 12 kW. Naslepo by som 12 kW-ový neriskovala.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@klinkom pýtal som sa preto, že by bolo asi lepšie mať ohrev vody riešený kotlom. Na ohrev vody je dobré mať 20-26kW a poväčšine to tak býva že keď už má kotol vysoký výkon na ohrev vody tak je dostupný aj pre kúrenie. Teda nebudú robiť 26kW kotol na vodu s 12kW na kúrenie. Chcem tým povedať, že je dôležitejší spodný vykon a iné parametre. Maximálny výkon nie je až taký dôležitý (resp. ak je viac ako sú tepelné straty domu)
Odpovedať
Profilova fotka
@klinkom jasne, 4000e musi stacit. K tomu kotlu v podstate treba dokupit len komin (par stoviek), expanzku. + pripojenie na rozvody, plyn. dost teda nechapem co tam mas za 4000e, ale ponuku som nevidel ani nerobil tak nehodnotim. Ak 12kw kotol, tak jedine s nepriamohrevnym zasobnikom. Aj 17kw kotol je s 50L zasobnikom otras (vanu napustas na 2 razy po 5 minut). @henry_sk Baxi Nuvola Platinum/Luna Platinum. Nuvolu mam dokonca aj doma. Kompletne riadenie Siemens, webka, appka (musis dokupit gw), ovlada aj opica aj technologicky freak. Kazdy vyrobca uz dnes ma v ponuke slusne kotle, len treba davat pozor na regulaciu, na to ludia vacsinou kaslu a potom tu vypisuju hluposti (ze ekvitermika nefunguje atd).
Odpovedať
@blacksr Našiel som výpočet TS od projektanta zateplenia, Neviem či sú správne, ale je tam výsledok cca 4800W. Zdá sa mi to málo pri 2+1 podl. dome zateplenom 15cm EPS. @mgx OK, teda len Baxi? A čo napr. Attack KT, Geminox THRi, Vaillant ecoTEC, ferroli BLUEHELIX MAXIMA, thermona PREMIUM Condens a možno kopa ďalších. Chýba mi 1:10 u nášho domáceho Prothermu.Tam ma láka Tiger Condens s tým 42litrovým vrstveným zásobníkom. Žiaľ spodný výkon vysoký.
Odpovedať
@henry_sk Nemusí to byť málo. Závisí aj od zateplenia ostatných konštrukcií. Ak chcete, pošlite mi to na mail, kuknem to.
Odpovedať
@klinkom neviem ako sa už zmenili ceny ale ja som minulé leto menil kotol, bojler a všetko okolo toho a mal som cenu komplet cca 4100€. Dával som toto: VAILLANT VU 25CS/1-5 ECOTEC PLUS IONIDETECT + VIH R 120 B + SENSOCOMFORT 720 hlavne kvôli tomu, že predaj, montáž a servis je 300m od domu. Dom je celopodpivničená kocka takže obytná časť sú 2 poschodia po cca 80m2 a pivnica 80m2. Je zateplený 5cm polystyrénom z troch strán. Kedysi sa to tak riešilo. Ja by som riešil aj vec sieť servisu a ako je ďaleko. Chcel som pôvodne geminox ale servis Ďaleko a diely drahé.
Odpovedať
Profilova fotka
@henry_sk ja mam skusenosti len s Baxi a okrajovo Viessmann, ale myslim ze vsetky uvedene znacky su v viac-menej v pohode. Dolezity je projektant, instalater a servisak, zvysok je len o cene, parametroch a osobnych preferenciach. Dalsia vec je regulacia, ak tam nie je Opentherm alebo Siemens Albatros/Albatros2, tak tam pripojis len firemnu regulaciu a tam musis presne vediet co od toho chces. Ak mam zhodnotit kvalitu regulacii a ich moznosti, tak EBUS (Protherm/Valliant) je jedna zo slabsich a uzivatelsky neprijemnych. O moznostiach rozsirovania ani nehovorim. Ale to uzivatela vacsinou nezaujima. Chcu kotol za 1000e a basta 🙂 Ku Geminoxu: mama ma ZEM 2-50, za 10 rokov na tom kotli odisla len riadiaca doska, ktoru som za 160e vymenil (Siemens LMS14). Rovnako stoji RD aj u hocijakeho lacneho Prothermu. Ale moznostami sa ten kotol neda s Prothermom ani porovnat, uz v roku 2010 mal spodny vykon 2.5kw (ku ktoremu Protherm nedoiteroval ani dnes). Ked cistim vymennik, vyzera akoby zisiel vcera z linky 🙂. Len obluda je to neskutocna....
Odpovedať
Profilova fotka
@klinkom osobne by som si kotol bez zásobníka určite nekúpil....a tým pádom úplne odpadá starosť s vrchným výkonom kvôli TUV....12kW na tých 4,8kW počítaných musí stačiť aj s veľkou chybou výpočtu 😄
Odpovedať
@mgx S tým Geminox je to super skúsenosť (aj Baxi). Vďaka za vysvetlenie. Hádam sa tie firmy nepokazili za tie roky kvalitou dole. @eagleowl To máš pravdu, dúfam že 200% chyba výpočtu nebude. Asi oželiem vrstvený zásobník Prothermu, to je jediné čo je na ňom lákavé.
Odpovedať
Ja som mal zase opačný problém 🙂 ja som sa zameriaval na kotol s čo najmenším spodným výkonom 🙂 aby mi kotol zbytočne necykloval . Takto mi kotol razdenne zapne raz vypne a ide na minimálny výkon . Ale jasne že záleží od tepelných strát objektu . To je prvá vec ktorú máš riešiť pri návrhu správneho kotla 🙂 Spodný výkon mám 1,8 kW
Odpovedať
Ďakujem vštkým za radu, už sa cítim lepšie. Materiál je objednaný, ak sa spämatám, prídam po rekonštrukcii fotky. Majte sa!
Odpovedať
@majokx a co je na tom zle?
Odpovedať
@igor256 neviem teraz čo myslíš ? Na čom je čo zle ?
Odpovedať
@majokx no píšeš, že máš opačný problém, že Ti kotol raz za deň zapne, vypne a ide na minimálny vykon, tak že kde je ten problém? Však toto je fajn.
Odpovedať
@igor256 Skus si prečítať môj príspevok ešte raz .
Odpovedať
@majokx ja som ten príspevok čítal 4 krát a tiež nechápem kde je ten "opačný problém", pripájam sa k otázke od igora256. 🤔
Odpovedať
@majokx aha už chápem 😁 "mal som taký problém". To aj ja vlastne.
Odpovedať
@mgx Protherm Panther Condens 15KKO má pri 80/60° spodný výkon 2,4kW, pri 50/30° spodný výkon 2,7kW.
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 vsak konecne 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?