Schodiskové svietidlo do sadrokartónu - poraďte

Profilova fotka
Prosím o radu, objasnenie, ako vyzerá zápustné schodiskové svietidlo do sadrokartónovej steny (elektrikár mi to prízvukoval, inak by som kúpila pravdepodobne prvé orientačné svietidlo, ktoré by ma oslovilo farbou a dizajnom). Keď je v popise produktu napísané “určené do montážnej krabice” to hneď vylučuje montáž do sadrokartónu? Alebo je viac druhov montážnych krabíc? Či hľadať také, ktoré nemá tú krabicu? Ideálne, keby sa našiel niekto ochotný a poslal mi odkaz na príkladné svietidlo. Ďakujem veľmi veľmi.
Odpovedať
@jahodisko Na schodisko ti stačí orientačné svetlo na stenu - počet podľa dĺžky schodiska, Napr. takéto: https://www.hornbach.sk/shop/LED-nast... Keď chceš osvetliť celú miestnosť schodiska, tak treba silnejšie. Miesto zápustného môžeš dať aj tenké nástenné, napr.: https://www.hornbach.sk/shop/LED-nast... Je len na tebe, aké si vyberieš. Elektrikár ti namontuje ktorékoľvek.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Veľmi pekne ďakujem za reakciu. Máme urobenú prípravu na 4 schodiskové svietidlá (len také tie orientačné) a ten elektrikár, čo nám to robil (teda rozvody v celej novostavbe) mi stihol povedať, nech si pozháňame svietidlá do sadrokartónu a nie „také a také”, lebo tie by vypadávali. Len som netušila ako teda nájsť tie správne.
Odpovedať
Profilova fotka
Budu sa zapinat vypinacom, ci chces na senzor?
Odpovedať
@jahodisko Do (alebo na) sadrokartón dáš akékoľvek svietidlo. Neexistujú špeciálne "do sadrokartónu". Neviem, čo mal elektrikár na mysli pod "nie také a také". Ak myslel rozdiel medzi zapusteným a nástenným, tak hľadaj zapustené. Je možné, že keby si dala väčšie nástenné, tak by ti možno trčalo do schodiska.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Marí sa mi niečo s tým, že by mali byť na “zacvaknutie”, aby to tam držalo.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkito10 budú na vypínač
Odpovedať
@jahodisko Aha, už rozumiem. Potom je ešte otázne, koľko miesta máš za tým SDK. Svetlá na "zacvaknutie" sú takéto: https://www.goled.sk/biely-okruhly-za... https://www.svet-svietidiel.sk/sada-3... Ak máš dostatok miesta za SDK, tak nemusíš pozerať, aby boli tie svietidlá plytké. Ak máš málo miesta, tak treba kúpiť plytké, ako som ti uviedol vyššie. Len pre ukážku, ako vyzerá nie plytké svietidlo: https://forled.sk/vodeodolne-ohnovzdo... Treba ešte zodpovedať otázku, aké silné svetlo tam chceš mať, koľko svietidiel. Iné ako LED už ani nepozeraj. Ešte poznámka - za SDK by si mala mať priestor ešte aj na zdroj (trafo) k LED svetlu - to je taká malá krabička a býva súčasťou balenia. Ak to chceš ešte vyšperkovať, tak si môžeš dať stmievateľné svetlá - pozor, nie každé LED svietidlo je stmievateľné.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Ďakujem krásne za ochotu. Len hľadám svietidlá do steny ku schodisku. S tým, že schodisko ide popri stene v zádverí. Takže ideálne také svietidlá, ktoré smerujú nadol, aby vyzúvajúcej sa návšteve nesvietili priamo do očí. Niečo podobné ako toto svetlo https://www.svet-svietidiel.sk/eglo-9... len tu mi na moju otázku, či je vhodné na montáž do sadrokartonovej steny, odpísal predajca: Dobrý deň, svietidlo sa inštaluje do priloženej montážnej krabičky, ktorá sa musí napr. zasádrovat do steny. …a tak nie som múdrejšia, stále neviem, či sa dá, či nie 😀 A takéto niečo by som tam “narvala”? 😄 https://www.svet-svietidiel.sk/paulma... (zháňam podhľadové svetielka aj k schodisku, aj dnu do dlhej chodby, ktorá vedie k izbám)
Odpovedať
@jahodisko su schodove svetla ktore pasuju do standartnej krabicky KU68, a potom zas su svetla ktore maju svoju specialnu krabicku-tzn ze nedas taketo svetlo do standart.krabice., Dalej je dolezite na ake napatie su,lebo su dost casto aj na 12v,treba hladat ,pozerat Ja som dal klasicke krabicky, do nich led svietidlo na 230v. https://www.svet-svietidiel.sk/paulma... Nechcel som ziadny led pas.
Odpovedať
Led schodiskove osvetlenie sa nemontuje sposobom ze sa vyreze diera a svetlo sa nacvakne. Kazde svetlo ma na to urcenu krabicu.a ta sa umiestni do steny, a svetlo do tej krabice. Snad som ti to vysvetlil polopate
Odpovedať
Profilova fotka
@dent Hneď som múdrejšia! A keď už mám teda v otvoroch v stene (OSB + SDK) nejaké oranžové krabičky, teoreticky môžem do nich vložiť svietidlo, ktoré kúpim síce tiež s krabičkou (veľkostne rovnakou), ale tú zahodím a použijem len samotné svietidlo? 😄 Ďakujem za trpezlivosť a čas 😀
Odpovedať
@jahodisko ak mas oranzove krabicky, tak na 99% su to krabicky velkosti ku68 vo verzii do SDK, tzn. ze ti tam pasuju napr vsetky spinace,zasuvky..atd , a napr aj to svetlo na schody, ktore mas v mojom odkaze vyssie. Standartne v obchodoch to mas tak ze ak je pribalena krabicka ku svetlu,znamena to ze , ze to nieje krabica beznej velkosti- a teda musis tam dat iba tuto krabicku ktora je v baleni. Ak je svetlo bez krabicky-vacsinou to je preto,lebo je navrhnute na beznu krabicku(napr taku oranzovu ako mas ty) Napr to spominane svetlo z odkazu krabicku prilozenu nemalo,kedze sa to montuje do beznej krabicky-ako napr obycajna zasuvka.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dent Sú ja také osvetľovacie telesá, čo sa len zacvaknú do otvoru v SDK - bez krabičky. Napr. také, ako som priložil na obrázku. Tie do krabičky ani nedáš. @jahodisko Vidím, že tebe už tam vyrezali otvory, takže musíš pozerať svetlá, ktoré nebudú malé na tie otvory, aby sa nestalo, že padnú dovnútra, alebo že neprekryjú tú dieru. Predpokladám, že elektrikár ti vyrezal štandardnú dieru na tú 68-ku krabicu. Ak si kúpiš svetlo do krabice, tak sú krabice aj na SDK: https://ema-elektro.sk/elektromateria...
Odpovedať
@chrobak7 viem ze su, ale nie schodiskove. Led panely alebo bodovky jasne ze maju tento pruzinovy system. To co si dal na foto je stropne led svietidlo, pani chce ale osvetlit schody,svetlo smerom nadol.
Odpovedať
@chrobak7 a nechcel som prispevok komplikovat o dalsie,nepodstatne svetla.kedze debata je o schodisku. Bodovka je nevhodna na schodisko kedze nesvieti pod uhlom.a natocene by nevyzerali dobre.treba skratka orginal schodiskove.
Odpovedať
Profilova fotka
@dent Veľmi pekne ďakujem za prínosné príspevky. A môžem objednávať 🙃🙏🏻
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?