Bodové osvetlenie do izieb

S manzelom rozmyslame dat do detskych izieb, kupelne a do spalne bodove svetla. Viete mi poradit kolko svetiel by malo ist na aku plochu aby osvetlenie bolo dostatocne? Dakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Peco nedate klasicke lustre do stredu miestnosti? V dnesnej dobe sa daju kupit belmi pekne svetla aj za prijatelnu cenu. Bodovky su podla mna vhodne tak do kupelne, pripadne kuchyne. Do spalni by som to nedaval.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja ich mám v obývačke 9 pôvodne 50 W halogény teraz 3,5 W LED je to slabé na staré "stovky" to osvetlenie nemá...
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mam bodove osvetlenie v celom dome a...spokojnost, len netreba davat halogenove. postupne ich menim. Davam SMD diody, 2800-3000Kelvinov a 520lumenov(50W), 5W a maximalna spokojnost. V obyvke 4,2x4.2 mam 7 bodoviek a vecer ako cez den. Dokonca som premyslal ze dam menej lumenov, ale svetlo je fajn, hlavne cez zimne obdobie, tak drzim sa zasady, ze lepsie viacej svetla, ako menej.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@thorin Môžem sa prosím opýtať, prečo nie halogénové ale smd diódy-to sú ledky? My budeme mať všade bodovky okrem spálne a hľadám možnosť, ktorá bude najmenej škodlivá: http://www.monto-lighting.cz/cz/page/... http://www.uspornaziarovka.sk/forum/2... dočítala som sa,že pri úsporných sa hromadia okolo nich jedy, ktoré môžu spôsobovať rakovinu-teraz neviem, ktoré to myslia úsporné-lebo aj halogénové aj led sú úsporné a obyčajné sa už nevyrábajú a pri ledkách som sa zas dočítala,že to svetlo škodí očiam a môže spôsobiť až slepotu a tým,že biele led svetlo vyvoláva pocit,že v noci je ako cez deň,tak môže potlačiť tvorbu melanínu-hormónu, ktorý reguluje funkcie v tele a tiež to môže spôsobiť rakovinu. Tak ja neviem, ktoré zlo je lepšie. Nečakám,že niekto je taký znalý,že mi v tom poradí, ale možno sa niekto nájde.
Odpovedať
Prepáčte, melatonínu a ešte k tej škodlivosti na oči: http://translate.googleusercontent.co...
Odpovedať
Profilova fotka
@lenulien Dôvodov je viacej: Halogenové svietidlo spotreba 35W a svietivosť okolo 350lm SMD diody spotreba 5W a svietivosť okolo 450lm Halogenové svietidlo životnosť 0,5 - 2 roky - záleží od počtu vypnutí a zapnutí SMD diody životnosť 20 000hod (10-20rokv) - nezáleží od počtu vyp/zap Halogenove svietidlo - vzniká nadmerné množstvo tepla, potreba technickeho riešenia do podhľadu. Pri SMD LED nevznikajú také vysoké teploty. Halogenové svietidlo vyžaruje príliš teplé svetlo (myslím fareb. spektrum) - ktoré sa približuje k žiarovke, ale SMD LED sa najviac podobá dennému svetlu - farebné spektrum. Treba zvolit SMD LED teplú bielu (2500 - 3500 Kelvinov) a nie studenú bielu (6000 Kelvinov). Môj názor je že Halogeny nemajú budúcnosť a postupne skončia a vytlačia ich LEDky. Ja postupne prechadzam z halog. na SMD a môžem povedať že rozdiel je znateľný. Pri istom počte bodoviek mám oveľa lepšie svetlo a hlavne prirodzené a spotreba je akoby tam bola jedna halogénka. príkl.: na chodbe som mal 5x35W halogenových bod. svetiel - svetlo žlté, svietivosť 1750lm, spotreba 175W/hod Teraz SMD LED 5x5W SMD LED, svetlo denné biele, svietivosť 2 250, spotreba 25W Pri malých detoch , ktoré sa hrajú všade sa stále svieti, takže úspora a prirodzenost svetla je jednoznačne na strane SMD LED. V noci nesvietíme - spíme po tme :-) a tie škodlivé sú žiarivky s tekutou ortutou, amalgan - pri takychto by som uvažoval do garaže, pivnice .. do obytn. priestorov nie.
Odpovedať
@thorin Iba k tej zivotnosti....vydrzia mozno svietit 10 rokov ale intenzita svetla pojde dole...Ae tiez som zastancom LED...
Odpovedať
Profilova fotka
@lenulien 4ítal som ten výskum vedcov a bavili sa o "studenom" farebnom spektre - (modre - 6000 - 7000kelvinov)
Odpovedať
@thorin Ďakujem veľmi pekne za rady, všetkému som porozumela a myslím si,že tie led sú lepšie. Áno tie studené sú asi zlé pre telo, teplé ako si ty radil by mali byť ok, ale aj tak sa bojím,či po rokoch sa nepríde na to,že škodia na oči, keď už teraz sú také dohady, ale čo už, čert ako diabol, človek si nevyberie, keď obyčajné sa už nepredávajú. Ešte som čítala,že sú nejaké led, kde je indukcia, také by som nechcela, ako to zistím, ktoré sú to prosím ťa, ak náhodou vieš? Ďakujem za rady veľmi pekne. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@thorin Halogenova OSRAM ECO 12V 35W reflektorka ma svietivost 620lm a nie 350lm. Podobnu svietivost mavaju GU10 40W ECO 300lm co pouzivaju len experti elektrikari co sa do toho prd vyznaju a stale si mysli aze 35W12v ma rovnaku svietivost ako 35W 230V. Halogen 12V 35W ma 3000K a GU 10 230V ma 2700K. Idealne pre domace pouzitie je 2800-3200K
Odpovedať
Profilova fotka
@anjelik87 Pre porovnanie a lahsiu orientaciu prikladam fotku spektropanela ktory sme vytvorili u nas v obchode.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenulien pri studenej farbe sa npr daleko lepsie cita. Osobne mam vsade teplu variantu LED, okrem kupelne a svetla na citanie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@lenulien O skodlivosti LED pre oci by som asi nehovoril ale clovek je od narodenia nastaveny na domace teple ziarovkove osvetlenie cize psichicky teplejsie svetlo vpliva na cloveka ukludnujuco. Studene sa pouziva skor aby clovek nepocitoval unavu. Vadit ludom moze nizke CRI pri ledkach co je vernost podania farieb. Pri ziarovkach je to RA 99-100% a pri ledkach to moze byt aj 60-70. Vyrobcovia sa uz ale snazia mat CRI nad 80 co je pre bezne pouzitie v domacnosti postacujuce. Nizke RA moze mat ale skor horsi vpliv na koncentraciu a migreny a podobne. Neviem co si citala ohladom indukcie ale ta sa tvori akolo kazdeho zariadenia ktore je napajane elektrickym prudom cize aj okolo kablov ktorym prechadza elektricky prud. Naziva sa to aj elektro smog a ak sa mu chces vyhnut tak sa terba odstahovat mimo civilizacie. :)
Odpovedať
@ramoon :-) Ďakujem za vysvetlenia, elektro smogu sa nevyhnem, to viem :-) Okolo káblov sa tvorí elektrické žiarenie a indukcia je elektromagnetické žiarenie-ale to nechcem rozoberať. Všetko je to elektro smog, to máš pravdu a je ho všade a veľa, takže čo už dnes neškodí? Ale chcela by som sa ťa prosím ešte opýtať,aké majú prosím to RA halogénky, ak vieš? Ďakujem.
Odpovedať
@ramoon staci dat na hlavu alobal :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@lenulien halogen je na baze ziarovky cize cca 99-100. Ziarivky teda neonove trubice maju bezne RA 80 ale daju sa kupit aj s RA 90 ale vatsinou su na profi pouzitie ako su graficke studia a odevny priemysel kde je dolezita vernost podania farieb.
Odpovedať
@ramoon aha, takže halogénové je vlastne lepšie svetlo, čo sa farebnosti týka, lepšie pre oko, tak som to správne pochopila?
Odpovedať
@creator :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ramoon Žiarovka nemá CRI 99-100, nemá verné denné svetlo, je žltá. Možno to vo Vás evokuje pocit tepla spojený s denným svetlom. Ale nemá 99-100, ľahko to zistiť na farebnom spektre denného svetla a žiarovky. Mnoho ľudí si myslí, že žiarovka je najbližšie k dennému svetlu, ale nieje to tak... ľudia sa približovali k farebnému spektru žiarovky a nie k dennému svetlu. Aj teraz sa stále uvádza svieti ako "klasická žiarovka"..ale ja nechcem klasickú žiarovku, ale hodnoverné denné svetlo. Dôležité na farebnom spektre je - či sa jedná o spojite alebo nespojité farebné spektrum. Ledky ho majú spojité, aspoň u renomovaných vyrobcov.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenulien vo vernosti podania farieb je najblizsie asi dennemu svetlu.
Odpovedať
Profilova fotka
@thorin No merania mi ale ukazuju pri halogenoch a ziarovkach CRI 99 a denne svetlo tiez. Na meranie CRI pouzivam spectrometer UPRTEK MK 350 a je to jeden z mala dostupnych prenosnych pristrojov na svete. Jeho cena je cca 2000 dolarov. CRI je vernost podania farieb cize ked je nieco modre na denom svetle tak pri ziarovke tiez. Pri svetelnych zdrojoch s nizkym CRI moze dojst k posunu farieb a modra sa moze tvarit pre oko ako cierna. Cize casto dochadza k nedokonalemu rozlisovania farieb materialov na ktore sa pozerame. Druha velicina je teplota svetla ktora sa uvadza v kelvinoch. Halogeny ich maju od 2700-3000K podla vykonu. Denne svetlo ma cca 5000K a viac. Svetelne zdroje s touto teplotou nieje problem kupit ale v domacnosti su takmer nepouzivane pretoze potlacaju unavu organizmu. Teple svetlo je skor ukludnujuce a po celodennom denom svetle potrebuje ludsky organizmus odpocinok. V niektorych severskych krajnach kde su polarne noci sa ale prave pouzivaju ziarivky s 5000K a viac v pracovnych priestoroch aby nedochadzalo k unave organizmu co by viedlo k nizkej produktivite prace. Ale pochybujem ze ich maju aj doma. Vecer po praci sa radsej pozru do krbu a idu pokojne spat.
Odpovedať
Profilova fotka
@thorin co konkretne znamena pre teba spojite spektrum ? Pokial viem biele LED v drvivej vacsine funguju ako ziarivky, LED generuje UV ktore budi luminofor.A ziarivky neboli zrovna synonymom vysokeho CRI aj ked sa vyrabali specialne s CRI cez 90 pre graficke studia. Daj sem prosim obrazok spojiteho spektra renomovaneho vyrobcu.
Odpovedať
@ramoon Súhlasím s tebou, všetko, čo som si zatiaľ čítala sedí na to, čo píšeš ty. Vyznáš sa :-)Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@ramoon až tak do hľbky sa tomu nevenujem, mám určité informácie, vedomosti, niečo nemusí byť správne a uznávam, OK. Doteraz som bol v tom a úprimne presvedčený tak ako som písal, ale rád príjmem nový nazor a fakty, hlavne ak sú relevantné a podložené Inak ja si dobre odpočiniem ak sa dobre vyspím, a pri tom si nesvietím, ak doma svietím, tak chcem mať poriadne "denné" svetlo - ako si napísal, aby som vládal, ... hrať sa s detmi, pracovať, čitať,...
Odpovedať
osobne nemam rada bodove svetla, mali sme, ale dali sme prec... dovod - vytvara vam to kruhy svetla, a ostatne je akoby v tieni, to svetlo vobec nie je rovnomerne a casto mi to vadilo (pri beznom zivote v domacnosti) bodove sa mi pacia, ked su napriklad niekde v chodbe - nasmerovane na zvyraznenie niecoho (kvet, obraz), alebo v obyvke ako doplnkove
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj meranie slnecneho svetla pred hodinou
Odpovedať
Profilova fotka
halogen GU 10
Odpovedať
Profilova fotka
Sinclair 5W LED GU10
Odpovedať
Profilova fotka
@ramoon cize halogenka ma prirodzenejsie svetlo ako slnko. :) . Ta LEDbola merana v tme ?
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj prirodzene je slnko. Slnko ma spektrum od modrej az po cervenu farbu a halogenka ma minimum modrej a vela cervenej co je vidiet aj na obrazku. Ledka bola merana v tme. Meral som to ale na kratku vzdialenost od ledky. Pri vatsej mozu byt udaje trocha ine ale islo merania CRI. Slnko som meral cez okno tak preto vyslo asi len CRI 95
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?