Ako riešiť osvetlenie schodov?

Zdravim, paci sa nam bodove osvetlenie schodov (bodovka kazdy druhy schod). Schody budu priame stavebnicove podla obrazka. Oatzka: mame si dat aj osvetlenie z hora, z lustra?
Odpovedať
@tinnko určite áno. Na stenu prisadené. Osvetlenie stupňov je viac-menej image-ovka a dobre tak na orientáciu v noci, keď nechceš zapínať hlavne svetlo.
Odpovedať
@megdesign podla vas je dobre zvlast vypinacom zapinat bodovky a zvlast hlavne svetlo? Dakujem
Odpovedať
@tinnko ja to mam nasledovne a je to super. Osvetlenie schodiska z lustra - svetlo je na schody a chodbu. A bodovky na schodoch su na pohybovy senzor. Senzor nastaveny na pohyb a intenzitu svetla. Cize ak nezapnes velke svetlo a vstupis na schody, bodovky sa zapnu.
Odpovedať
@tinnko Luster /nad schody/ tiež môžeš dať aj na pohybový senzor..odpadá Ti zapínanie schodišťa..riešil som to u syna v novostavbe, nakoľko "sa stávalo" že svetlo zabúdali vypnúť...ak máš miesto môžeš tam dať aj impulzné relé..nastaviš čas a po istom čase vypne...Je to na Tebe, ale svetlo na osvetlenie schodov tam iste daj. ;-) ..
Odpovedať
@bistleice jeden senzor na prizemi a jeden senzor na poschodi?
Odpovedať
@megdesign chcem este doplnit, schody budu umiestnene v kuchyni....mozno je to dolezity udaj :-)
Odpovedať
@tinnko keď chceš tie bodovky tak určite by som dala senzor aj na prízemie aj na poschodie. To je si myslím že samozrejmosť. Veľa krát sa stáva že si ľudia neuvedomia kde dajú senzory a potom po čase keď na to prídu tak nadávajú že si nedali. Takže daj aj tam, aj tam
Odpovedať
@tinnko Úplne Ti stačí dať jeden presne tam kde budeš mať výhľad na začiatok schodiska ako aj opačne...Predsa snímač má nejaký dosah a iste to nie je väčšia vzdialenosť ako 6m kde Ti snímač bez problému vykryje plochu.. ;-)
Odpovedať
@tinnko áno. Dvojpáčková alternatíva hore aj dole - 5B. Snímač môže spínať aj nechcene, keď niekto prejde okolo a nemusí ísť ani na schody. To radšej tlakové snímače pod prvý a posledný stupienok - neviem čo bude použité ako obklad schodov....
Odpovedať
Profilova fotka
@tinnko Osvetlenie stupnov by dostacovalo urcite uz pri 1w LED. Doporucujem 3W. Zavesene sa hodi ak je to schodisko velke a je tam dostatocny priestor. Na senzor pohybu pozor hlavne pri mensich stavbach lebo bude spinat ked sa budete pohybovat v okoli schodiska.
Odpovedať
@megdesign Snímač "vycentruješ" predsa každý jeden / clonkami/ a zabránim mu zistiť tam pohyb kde to nepotrebujem..Ja osobne by som vypínače nedával...no ale je to na každom čo si dá.. :-)
Odpovedať
@megdesign Zabudol som ešte na jednu variantu..impulzné relé a tlačitko hore ako aj dole..zabudneš vypnúť -sám vypne...alebo si ho vypneš sám...Ja to mám tak na chodbe... ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@technik007 jop. Schodistovy automat ;-)
Odpovedať
treba si premysliet, na co konkretne to osvetlenie chces, ci len ako orientacne svetlo alebo na osvecovanie celeho priestoru. ja mam priame schody, na strope mam svetlo, ktore osvecuje schody a chodbu. na stene pri schodoch 3 led bodovky na 16 schodov a klasicky vypinac hore a dole. na bezpecnu chodzu to uplne staci, mat svetlo nad kazdym druhym schodom mi pride zbytocne. tiez si neviem predstavit, ze by mali tieto svetla umiestnene 30 cm nad schodom osvecovat cely priestor. za mna teda par bodoviek ako orientacne svetla a na strop normalne svetlo.
Odpovedať
@megdesign Áno aj ;-) 8-)
Odpovedať
Pri spínaní LED senzormi, stykačmi.... treba dať pozor. Kondíky na ledkách ťahajú pri zopnutí nárazovo vysoké prúdy a radi zalepia kontakty. Pri väčšom množstve dokážu aj zhodiť istič.
Odpovedať
@bistleice dobry den, prosim vedeli by ste poslat link na vas pohybovy senzor? Dakujem
Odpovedať
@technik007 dobry den, prosim vedeli by ste poslat link na vas pohybovy senzor? Dakujem
Odpovedať
@technik007 dobry den, prosim vedeli by ste poslat link na impulzne rele? Ked jeden vypinac je hore a druhy dole, treba 2 impulzne rele? Dakujem
Odpovedať
@tinnko nieco taketo http://www.cbelektro.sk/obchod_homedi...
Odpovedať
@tinnko pulzné relé sa ovláda tlačítkami a radí sa medzi tlačítka a svietidlá. Doporučujem gooogliť schému zapojenia. Je rovnaká ako pri časovom relé.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?