Vzduchotesnost v tehlovom dome a vnutorne omietky - co je best practice

Profilova fotka
Zdravim vospolok, staviame tehlovy dom (25cm tehla, 25cm eps, polozene na penoskle, aktivna rekuperacia) a zvazujem pomaly ako na vnutorne omietky. Trosku mi robi strach ze murary boli flakaci a je tam sem tam vacsia skara ako by som bol rad avsak aj odhliadnuc od toho je to duta tehla ktora byva problem z hladiska vzduchotesnosti. Moznosti ktore vidim su dve: - kleber so sietkou a nato sadrova omietka - len sadrova omietka o vacsej hrubke (strojova) so sietkou Mate nejake odporucania, prip. co urcite ano a urcite nie? Pripominam ze ludia si myslia ze kleber zastavi vlhkost a stena nebude dychat a pod... avsak rekuperacia zabezpeci potrebne vetranie (dufam) a toto by nemal byt problem... dakujem vopred
Odpovedať
Profilova fotka
dosť precízne stavané, čo hovorí projekt?
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som to kľudne presietkoval aj keď na tehlu to pôjde ťažko. S tým dýchaním stien to je tak že by musela dýchať z vnútra von ale cez 25 cm eps nemôžeš mať aj difúzne otvorenú stenu aj vzduchotesnosť v takom dome by sa o klímu mala starať rekuperácia a podľa mňa dosť pomôže aj sadrová omietka ktorá by mala pohlcovať a uvoľňovať vlhkosť ak nevyberieš farbu ktorá jej to znemožní.
Odpovedať
@sifu vzduchotesnost zabezpecite aj normalnou vápenno cementovou omietkou , je celkom jedno aky material pouzijete , podstata je v realizacii , treba dohliadnut na detaily ... Kleber mi pride zbytocne tam davat .. Skoda penazi ...Sietka neviem ci sa bezne tehlove mury sietkuju , my mame VPC a tam sme sietku davali len na rozne prechody materialov , stena-veniec ... Vzduchotesnost mame 0,18 , takze celkom ok :)
Odpovedať
Profilova fotka
@sifu Tak ako píše gorgar podstata je v realizácii. Treba si dať pozor, aby bola omietka dotiahnutá až po podkladný betón. Takisto treba precízne zrealizovať napojenie omietky na stene a strešnej (stropnej) vzduchotesnej vrstvy. Sieťku by som odporúčal len pri prechodoch rôznych materiálov aby sa eliminovali pnutia od rozdielnych teplotných alebo vlhkostných rozťažností. Odporúčam po realizácii vykonať test vzduchotesnosti (Blowerdoor test), ktorý odhalí aj skryté netesnosti a vieš ich následne odstrániť.
Odpovedať
Profilova fotka
ok, páni, dakujem za prispevky, beriem si z toho ze to staci bez lepidla a mozno radsej viac setky
Odpovedať
@sifu Blahozelam k super skladbe obvodoveho plasta! K tesnosti - tehla je problem (mam tiez), ale je to riesitelne. Avsak urcite nie hrubkou omietky ci nejakou sietkou :-) Treba si dat pozor na vyber komina (urcite nerez, alebo ziadny), pozor na elektrikara, musi s citom sekat drazky, zatesnovat silikonom vsetky chranicky. Ak je geberit, alebo cokolvek z SDK na obvodovej stehne - omietnut stenu najprv! Dalej lepit poriadne parozabranu, aj o stenu (tmel)! No a potom stavebne otvory, cize okna/dvere - co najkvalitnejsie, od firiem, co preukazatelne dodavaju okna na pasivne domy.
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado komin nie je, strecha je plocha takze parozabrana je z vonku nad nosnou castou. Elektriku nebudem viest v chranickach(v stene) a dlhsie vzdialenosti medzi izbami pojdu v podhlade. ale je mi jasne co myslis, proste vsetko omietnut nie aby sa zalozil radiatr (realne nebude ziaden) a nechal tam odkryte tehly... Okna a dvere su pohoda, to ma netrapi.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
ozivim tuto staru temu, mam kvoli vzduchotesnosti riesit geberity a rozdelovac podlahovky, ktore sa namontovali na obvodove steny este pred omietkami? .. mal som dat za rozdelovac a tie geberity kleber?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?