Vyrovnavanie stien a stropu v tehlovom byte

Dobry den, byvam v tehlovom byte a chcel by som ho svojpomocne prerobit. V byte su dost krive steny (na niektorych miestach aj 2 cm) a nechcem davat dole povodnu omietku, ktora je hruba na niektorych miestach mozno aj 5cm. Rozmyslam steny vyrovnat pomocou sadrovej omietky, len si chcem byt isty, ci to takto bude bez problemov drzat a ci nebude casom omietka odpadavat. Rovnako mam krivy strop a aj ten by som chcel vytovnat a tu by som mozno privital, co je najlepsie na to (znizeny strop nechcem davat) Chcem sa opytat, aky by bol najlepsie sposob na to + meterial, ktory by ste mi odporucili. Rovnako by som ocenil rady ohladne pravouhlych vonkajsich a vnutornych rohov. Su na to listy, ale mozno z vasej skusenosti mi viete poradit lepsie, ktoru vybrat. Dakujem za cenne rady.
Odpovedať
@an_sendo takže ty máš už postup stanovený a chceš od nás schválenie? ach, jo... Musíš si zodpovedať niekoľko otázok. Hlavne, ako drží pôvodná omietka na podklade. To znamená dôsledné preklopkanie. Vybiť miesta, ktoré znejú čo i len trocha duto. Všetky záplaty presieťkovať s presahom aspoň 25 cm. Ak nevybiješ poctivo, tak budeš veľmi rýchlo ľutovať. Nevieme, aká je tam farba. Ak chce ísť dole - teda je to vrstva farby - musí ísť dole. Predpokladám, že budeš prerábať elektriku (je to taký dobrý zvyk). Vzniknuté ryhy zahádzať omietkou a odporúčam presieťkovať s presahom aspoň 20 cm na každú stranu ryhy (teda cca 50 cm pásy sieťky). Čo sa týka materiálu, ak chceš sádrovú omietku na takú vrstvu, tak jedine Rimano UNI ako hlavná vrstva. Na ňu môžeš potom dať Rimano Final, prípadne nejaký tmel (rokofinal plus). Zaráža ma, že to chceš robiť svojpomocne. Už si robil niekedy so sadrovými omietkami, stierkami? S ohľadom na tvoje otázky predpokladám, že nikdy. Ak si myslíš, že to ide tak jednoducho ako vo videách na youtube, tak sa veľmi sklameš... Na rohy (vonkajšie) je dobré dávať rohovú lištu s priznanou hranou ("nosom"), so sieťkou. Iné by som nedával. Ak chceš dodržať či vytvoriť pravouhlosť kútov ("vnútorných rohov"), tak veľa šťastia (vôbec nevieš, o tom hovoríš...). Skús si to predstaviť. Vieš, koľko ti naskočí hrúbka na celej stene, keď upravíš uhol čo len o jeden stupeň? Pravouhlosť sa väčšinou nerieši, je to náročné a vlastne zbytočné... Chceš vyrovnávať strop? Opäť, veľa šťastia. Keď sadrovou omietkou, tak do prvej vrstvy vtlačiť sieťku a na to hneď druhú vrstvu... Potom sa ozvi, keď budeš z toho šedivý a na nervy 8-)
Odpovedať
dakujem za odpoved a mas pravdu, nerobil som to este. mam nejake skusenosti s murarskymi pracami, ale so sadrovymi omietkami vobec. Inac aj na stenu by si mi odporucil davat sietku, ci tam netreba?. podla toho co pises, tak to asi nebue jednoduche :(, len na tych videach to vyzera lahko - to tak ide asi kazdemu, co nieco robi pomaly so zatvorenymi ocami :) v byte bola menena elektrina a vtedy sa to tam vyspravovalo, len ja som rozmyslal to upravit, lebo sa mi to nepaci, ako to je. Sadrova omietka ma napadla kvoli tomu, ze sa mi zda byt lepsie prisposobitelna povrchu tym ze nie je taka tvrda ako ine omietky. Ak by bola sadrova omietka dost komplikovana, co asi bude vedel by si mi poradit iny sposob, ako to svojpomocne vyrovnat? Ja chcem skusit najprv robit mensiu miestnost. Ak to nepojde, tak to dam asi niekomu spravit :) Verim, ze mozem mat z toho nervy. hlavne kvoli tomu, ze su miesta, kde su viditelne rury od radiatora - tam to moze byt riadna prplacka.
Odpovedať
@an_sendo čo sa týka sieťky, tak pre seba by som ju určite dal. celoplošne. S presahmi v kútoch aj zo stropu. "lepšie prispôsobiteľná povrchu"? a to ako myslíš? Podľa mňa pre laika je lahšie urobiť obyčajnú vápenno-cemenovú omietku, ako sadrovú. Keď dáš sadrovú, tak tá má vyzerať dokonale a hladko - to sa od nej čaká. Ale zas ak chceš vyrovnávať nerovnosti (na pravouhlé kúty si už dúfam zabudol :-D)... Možno by bola jednoduchšia sadrová s omietnikmi, ktoré by ti pomohli pri zrovnávaní. Zrovnať ju fasádnou špachtľou v rámci možností, ručne prebrúsiť. A podľa výsledného efektu sa rozhodnúť, či na vrch pôjde hrubšia vrstva - Rimano Final, alebo iba tmel. Alebo finálnu vrstvu dáš spraviť profíkovi. I tak še dá.
Odpovedať
@an_sendo a popozeraj aj iné vlákna tu na modrej streche, bolo tu toho dosť popísané o omietkach, vyrovnávaní, a podobne. nechce sa mi to tu znova písať. napr. http://www.modrastrecha.sk/forum/omie... http://www.modrastrecha.sk/forum/omie... http://www.modrastrecha.sk/forum/stro...
Odpovedať
@worker_falcon Diky moc za cenne rady ;) ak na to nezabudnem, tak dam urcite vediet, ako to dopadlo. je dost pravdepodobne, ze mi to niekto spravi - bude to aspon rada na usetrenie casu ludom s podobnymi pokusmi ;)
Odpovedať
My realizujeme strojové omietky na tehlu vrátane materiálu, rohových profilov, okenných apu líšt, zakrývania okien, vyčistenia stavby, dodávky materiálu priamo na stavbu (dá sa povedať, omietky na kľúč), cena 7,50 €/m2. Menšia ukážka v mojom FOTOBLOGU. V prípade otázok ma neváhajte kontaktovať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?