Rovinatosť stierky

Profilova fotka
Aká by mala byť rovinatosť stierky? Mne teraz majster dokončil jednu izbu a veru som dúfal že to bude rovnejšie. Premýšľam, či tam vôbec je rozdiel oproti pôvodnej omietke. Nerovnosti sú do 1mm a sem-tam 2-3mm. Nezdá sa to veľa, ale keď k tomu priložím podlahovú lištu, tak to vidno. Keď namierim popri stene svetlo, tak to vyzerá dosť tragicky. Také svetlo si s istotou nemôžem dovoliť. Všetky rohy sú do vzdialenosti 5-10cm o 2mm vyššie než zvyšok steny. Chlapci to robia tak, že zatierajú jamy a roztierajú doširoka kopce. Nerovnosti hľadajú tak, že chodia po stene dlhou vodováhou. Neviem, či sa takýmto postupom vôbec dá dosiahnuť rovný povrch. Teraz premýšľam, či som nemal radšej investovať do suchej omietky. Vyšlo by to drahšie, ale steny by boli perfektne rovné.
Odpovedať
1
2
Dofusovali ti to podla vsetkeho. Ak uz u teba skoncili, tak s tym uz nic nenarobis (predpokladam, ze keby si ich nevyplatil, tak to riesis inak) Daj blizsie info, nech sa poucime. Referencie si mal? Kolko brali za stvorec? Preco si ich vyplatil? Dal si im najavo, ze nie si s ich robotou spokojny?
Odpovedať
Ale k veci. Najdu sa tu odbornici, co budu tvrdit, ze ked prilozis 2m latu na stenu, tak by sa nemal dat vytiahnut papier zpod laty z nijakeho miesta. To ale nie je kvalita urcena pre SK. Ked tu ludia chcu stierky za 3 az 4 eura za stvorec. Ziadne sietkovanie, ziadna zrovnavacia vrstva. Potom musia majstri rychlo nabuchat metre, aby daco zarobili. A nemaju sa kedy s tym hrat, aby to bolo rovne a pekne. a v dalsom rade si za to mozu klienti sami, ze im dofusuju majstri robotu. Keby ich nevyplatili, kym nebudu spokojni, tak by sa majstri naucili robit dobre (a pytat ceny primerane kvalite).
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon Je to v paneláku, tak s tou dvojmetrovou latou to asi nepôjde. Na to som bol dopredu upozornený. Ale sú tam nerovnosti, ktoré mi pripadajú úplne zbytočné. Proste 1mm jama uprostred steny. To je štandard na Slovensku? S tým papierom si to myslel vážne? To ako myslíš presnosť 0,1mm - 0,01mm? Akým postupom sa to dá dosiahnuť? Kde si to videl?
Odpovedať
Profilova fotka
Mimochodom, ešte som ich nevyplatil, ale majú nejakú zálohu. Môžem to ešte s nimi riešiť, len od nich nechcem žiadať nemožné, tak sa pýtam, čo sa dá a čo nie.
Odpovedať
@maestro s tym vytahovanim papiera spod laty som sa stretol tu na modrej streche. Nijak sa s tym nestotoznujem. Mozno keby niekto chcel, tak za cca 15e za stvorec neni problem. Cim hrubsia vrstva omietky, tym dokonalejsie by sa to malo dat spravit. Pri strojovych omietkach by mala byt dokonala rovnost jednoducho dosiahnutelna (uz sa tesim na reakcie od profesionalov:)) u teba tazko posudit kvalitu, iba podla popisu to nejde. Majstrom povedz, ze nie si spokojny, nech to este opravia, co sa da. Ak ti maju robit este ine izby, tak im povedz, ze takto si to teda nepredstavujes.
Odpovedať
ROVINNOSŤ OMIETOK - EN 13914-2 TRIEDA rovinnosti Požadovaná rovinnosť povrchu Minimálne požiadavky na rovinnosť podkladu 0 Bez požiadavky Bez požiadavky 1 10mm/2m 15mm/2m 2 7mm/2m 12mm/2m 3 5mm/2m 10mm/2m 4a 3mm/2m 5mm/2m 5a 2mm/2m 2mm/2m .a. – Toto sa vzťahuje iba na omietkové systémy s hrúbkou menej ako 6mm V závislosti od požadovanej rovinatosti treba zvoliť aj správnu technológiu.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav Ďakujem. Tie normy nie sú voľne dostupné, tak som rád, že z nich niekto cituje. Vzťahuje sa to aj na finálnu stierku? Je bežná prax dosahovať podstatne vyššiu presnosť než je v norme?
Odpovedať
Profilova fotka
Tu sú nejaké fotky: uprostred steny, na kraji steny, na strope pri zlome panelu, pri okennej lište, pri nasvietení stropu.
Odpovedať
Profilova fotka
Teraz som to prešiel 20cm hranou a nerovnosť som našiel iba v 5-10% zo všetkých meraní. Pri 1m vodováhe som našiel nerovnosť asi v 50% z celkového počtu meraní. Stena je teda viac-menej lokálne rovná, ale na väčšej ploche sú vidieť vlny. Sem-tam sú kopce menšieho priemeru, dva z nich znejú duto pri poklopaní (ale nepraskajú pri zatlačení). Proste oni rozotreli kopce a vyplnili zjavné jamy, ale stenu ako celok nevyrovnali. Premýšľam, či je vôbec stierka na tento účel vhodná. Mne to príde tak, že stierkou sa dajú tak nanajvýš opraviť nerovnosti o priemere do 30cm na inak rovnej stene. Ak sú nerovnosti o priemere 1m, tak oni to tým 30cm hladítkom nemajú ako narovnať. Otázne je, či v takom prípade má zmysel pokračovať, lebo takú rovinatosť majú aj pôvodné omietky. Teda aby som bol fér, pôvodné omietky majú miestami celkom slušné jamy, ale je otázne či 1-2mm jama bude vidieť menej ako 5mm jama.
Odpovedať
@maestro pri stierkach je ten problém, že vyžadujú kvalitný podklad, ktorý už viac-menej kopírujú a chce to pedanta aby sa s tým vyhral. Už veľa krát sa mi stalo že som stenu prekontroloval latou a žasol som nad kvalitou a po nasvietení sa objavili doliny. Pri povrchoch kde to nieje nevyhnutné (nedopadá tam svetlo, ktoré by prípadné nerovnosti zvýraznilo), by som z toho tragédiu nerobil ak to nie je voľným okom viditeľné. Ale tam kde sa stena nasväcuje pod veľkým uhlom by som to dal opraviť, ale to si treba dohodnúť vopred a múdry majster, ktorý si neverí že to dosiahne by od toho mal odstúpiť, alebo tam navrhnúť napr. sadrokartón. Výmysly s papierom pod latou (ako tu niekto uviedol), alebo s pinpongovou loptičkou na dlažbu sú úlety psychopatov, ktorí väčšinou nikdy nič vlastnoručne nespravili (kvalitne), ale bola im daná moc buzerovať iných.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav Ďakujem. Asi to vzdám, aj keď som tam práve o takom svetle uvažoval (a okno v dlhej izbe s balkónom tiež urobí svoje). SDK už v tejto fáze riešiť nejdem.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak niekto pozná šikovný postup ako dosiahnuť rovinatosť po celej šírke panelu, tak sem dajte nejaké info alebo linky.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@maestro mne omietkari urobili krivsie steny ako tebe a to robili strojove hrubky 1.5cm, bol som sokovany, ze sa to da tak dodr*at. Kazdopadne, rovinatost po celej sirke panelu sa da dosiahnut asi len presnym osadenim omietnikov.
Odpovedať
Profilova fotka
@maestro Neviem, či bude moja skúsenosť aktuálna a nejako Ti pomôže, ale ja som robil stierky v paneláku cca pred 20-timi rokmi. Robil som to prvýkrát v živote a myslel som, že prídem pri tej robote o dušu. Strhal som tapety, napenetroval panel a potom som natiahol prvú vrstvu stierky, ktorá len vyplnila množstvo drobných dierok v panelových stenách. Po dokonalom zaschnutí som natiahol druhú vrstvu, ktorá bola podtstane hrubšia a po jej zaschnutí som zobral latu širokú cca 20cm dlhú 1 meter na ktorú som pripevnil pás brúsneho papiera zrnitosti 120 a systematicky brúsil dva dni, pokiaľ bolo všetko rovné a hladké. Ak niekde vznikla nerovnosť, tak sa ešte raz vyplnila stierkou a po zaschnutí som znovu brúsil, brúsil a brúsil. Strašná robota, aj ja aj celý byt napriek dokonalému zakrývaniu plastovou fóliou vyzeral ako mlyn na múku, ale strierky boli špičkovo spravené a hlavne rovné.
Odpovedať
@maestro zas to neprehanaj s tymi meraniami :-) mas pravdu, ze 30cm hladitkom je problem dosiahnut rovinnosti. Ale co tak 78cm hladitkom? Ak majstri pouzivali iba kratke hladitko, bola to hruba chyba. Ak o natiahnuti prejdu stenu z jednej strany na druhu a zhora nadol dlhym hladitkom, pripadne kratkou latou, tak rovinnost je skoro dokonala. Majstri si pred robotou maju vyznacit streny, na ktore dopada svetlo pod malym uhlom, a tym venovat vacsiu pozornost ako ostatnym. co si chcel povedat tym, ze je to v panelaku? Prave tam by to nemal byt problem. Panely su same osebe rovne, otazka je kolmost a zvislost. Robil som ale v tehlovej bytovke, kde bolo asi 3cm omietky. Na niektorych stenach pri prilozeni 2m laty bola v strede 2cm medzera. To je uz problem. tie dute miesta su tiez problem... Dobry majster si mal steny preklopkat a dute miesta obit/oskrabat a dalej poriesit. Bez toho to nejde, velke riziko.
Odpovedať
Profilova fotka
Tie duté miesta mi už opravujú. Podomietkové lišty mi vlastne stierkári spomínali, ale hneď ma od toho odhovárali, že je to drahé. Pýtal som sa dnes na cenu a vychádza to rovnako alebo dokonca drahšie než suchá omietka. Ak by som robil novostavbu, tak dám všade SDK, lebo je to najlacnejšie a najkrajšie riešenie. Teraz už ich nechám dokončiť tie stierky, lebo je podľa toho naplánované všetko ostatné. Pri najbližšej rekonštrukcii (o 10-20 rokov) asi neodolám a dám všade SDK predsteny a podhľady, ak tu ešte vtedy budem bývať.
Odpovedať
@maestro podomietkové lišty, drahé? čo tým asi mysleli? V tej jednej izbe by ti ich bolo treba možno 15, jeden 6mm omietnik stojí euro. Teda 15€. Hej, pre low-costových "majstrov" je to neskutočne drahé... Nuž ale ty si sa rozhodol. S omietnikmi je skôr problém, či ich nechať v omietke, alebo dať von a pekne zapraviť. To ti akosi nespomenuli, asi vyšší level (alebo vedia, že sa to nanič zapravuje). S tým SDK opatrne (suchými omietkami). Mať duté steny má tiež svoje slabiny. Potom by si videl :) Taká pikoška - minule mi sused z jedného bytu prišiel vynadať, že nemám tak ŠKRABAŤ tú stenu, lebo sa bojí, že mu opadne SDK, čo má nalepený z druhej strany :-D To sú stresy, čo? :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon Lišty samotné nie sú drahé. Drahý je omietkový materiál a práca. Presnú cenu som nedostal, ale majstri sa vyjadrili, že to pravdepodobne vyjde drahšie než suchá omietka. Tá stojí 8-10€/m2 aj s materiálom podľa niektorých cenníkov. Samozrejme v oboch prípadoch môžeš zohnať lacnejší materiál a lacnejších majstrov. Pri suchej omietke je navyše ľahšie urobiť vec svojpomocne. Ak človek ešte nemá omietku, tak SDK určite vyjde lacnejšie. Ja mám na paneli pomerne hrubú omietku, tak som dúfal, že stierka to spraví. Ja mám inak z SDK dve celé priečky a nemám problém sa o ne oprieť celou váhou.
Odpovedať
6mm sadrovej omietky Rimano Uni stojí 2,3€/m2. Plus cca 5 - 7€ robota. Stále je to lacnejšie ako predsadené steny. Mne osobne by SDK nevyhovoval, ale to je o osobných prioritách (a možno o ne/dostatku informácii a skúseností :-S )
Odpovedať
@maestro k tomu postupu ako dosiahnut rovinatost: lepsi material ako klasicka stierka je rimano uni na prvu vrstvu a final na druhu,s rimanom sa lepsie robi a da sa naniest v pripade potreby vecsia hrubla. treba pouzit co najsirsi hobel ako pisal worker falkon ,s malym sa vyrovnava nafigu,kopiruje teren. po uschnuti treba prist na nocnu,doniest si silny halogen,metlu,brusny papier 80 alebo rucnu brusku s mriezkou. halogen treba umiestnit uplne do rohu tak,aby zboku svietil na tu stenu ktoru budes brusit aby ti pri bruseni nerovnosti hadzali tiene. ale takto ti to bude ochotny brusit len maloktory majster a urcite nie za 6e za meter,vysledok vsak uspokoji aj narocnych.. rimano uni sa da takisto aj zapucovat. najvecsim hoblom ho treba natiahnut co najpresnejsie a po zavednuti sa da zapucovat filcom ako klasicka vapenna omietka omietka alebo vyhladit plechovym hoblom uplne do hladka,kvalita sa vyrovna brusenej stierke ba dokonca ju prekona...
Odpovedať
Profilova fotka
@maestro @slavoslav @maestro Ja ešte k tej norme pridám cenu ,aby sa všetci dostali trošičku do obrazu.Tá najrovnejšia omietka .2m /mm stojí podľa cenníkov od 40€/m2
Odpovedať
@antonmesaros to je podla aky cennikov?
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros To je strašne veľa. 2mm/2m dosiahneš aj pomocou tých omietnikov, čo tu spomínal @worker_falcon. To 40€/m2 stáť nemôže. A 2mm je už pomerne veľká nerovnosť. Vidieť sú aj 0,5mm nerovnosti, ak sú na kratšom úseku, kde majú ostrejší sklon.
Odpovedať
@maestro a koľko štvocov omietky/stierky si už natiahol? predpokladám, že veľa nie. A vidíš, predstavuješ klasického investora, ktorý chce kvalitu, ale odmieta chápať spojitosť s cenou. Jasné, že 40 € sa zdá strašne veľa. Pre mňa sú tebou spomínané 2mm na dvojmetrovej late štandard (neviem, čo myslel @antonmesaros vyjadrením ".2m /mm"), ale ak by to niekto chcel vyžadovať a merať, pod 10€/m2 by som nešiel, a samostatná vrstva lepidlo + sieťka. A samozrejme, podklad nesmie byť oveľa krivší ako požadovaná rovinnosť. Potom ide samostatná zrovnávacia vrstva.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon Veď ja nehovorím, že to musí byť za 4€/m2, tak netreba byť hneď podráždený :-) Človek nemusí byť z odboru, aby mu bolo jasné, že 40€/m2 to byť nemôže ani pri zaplatení všetkých daní a odvodov a zisku firmy.
Odpovedať
Profilova fotka
Inak mňa úprimne prekvapuje keď mi ľudia dávajú na výber medzi cenou a kvalitou. Buď jedno alebo druhé. Tu sa úplne stratili staré ideály priemyselnej revolúcie, ktorá špecializáciou, automatizáciou, štandardizáciou a dostupným vzdelaním zabezpečila nižšie ceny a vyššiu kvalitu súčasne. A ešte jeden postreh. Ja síce pracujem v radikálne odlišnej oblasti ako stavebníctvo, ale možno je tam určitá podobnosť. V mojej oblasti je rozdiel medzi šikovným človekom a babrákom práve v tom, že šikovní ľudia ako pozorujem vedia dodať kvalitu a nízku cenu zároveň zatiaľčo hocijaký babrák vie ponúknuť buď cenu alebo kvalitu, lebo kvalitu vie dosiahnuť len tak, že sa s tým morduje až kým to nie je s odretými ušami hotové. Šikovnejší ľudia majú vyššie hodinové sadzby a predsa nižšiu cenu za dielo. Samozrejme otázka cien je mimo témy. Hovorím to len na vysvetlenie, odkiaľ sa berie môj postoj. Nie je to ani lakomosť ani arogancia. Je to normálne očakávanie technického a spoločenského pokroku.
Odpovedať
@maestro podráždený nie som, úplne v kľude. Čo chceš povedať prvým odstavcom o špecializácii, automatizácii, štandardizácii a pod.? Dá sa z toho niečo zobrať, ale neviem, či to tak myslíš :-D Špecializácia - áno, ten, kto sa špecializuje na konkrétny druh práce (nie "murárčinu"...), by mal ponúknuť lepšiu cenu a kvalitu ako murár bez špecializácie (a horšie - murár, vodár, plynár, obkladač, omietkár, elektrikár, plotár v jednej osobe) Automatizácia - pri ručných omietkach je irelevantná. Vzdelanie - nezabezpečí nič. Lepší kuchár, čo chce a naučí sa robiť kvalitne napr. omietky, ako vyučený murár, od ktorého sa čaká kvalita, na ktorú on ale kašle. Šikovný človek sa s tým morduje, ale len prvý krát. jeho šikovnosť spočíva v učení sa a nájdení lepších spôsobov, optimalizácie, zdokonaľovaní svojej práce a postupov atď. Nedokážem pochopiť ľudí, čo roky robia stále nekvalitne. To svedčí jedine o tom, že na to kašlú a nezáleží im na výsledku.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan podľa Rakúskych.
Odpovedať
Profilova fotka
Dnes sme mali návštevu jednu kamarátku.Prerába starý dom.napriek odhovárania si zobrala partiu na omietky dvoch bratov.meno neuvádzam možno ich poznáte.problèm za problèmom.teraz tá čerešnička na torte.brutal popraskanè omietky spravili zastierkovaním.ale oni tie prasklinky zapáskovali papierovou páskou predpokladam na sdk.stena spravená.včera došiel maliar začal malovať a tá páska začala presvitať.lebo sú tam pečiatky. Na tej páske :-D :-D :-D .podla mna baba skončí na práškoch skôr než dokončí ten dom.Ak my pošle foto tak to nahodím.
Odpovedať
Profilova fotka
Moje stierky po vymaľovaní nedopadli až tak zle, súdiac zatiaľ podľa prvej hotovej izby. Problém je len na stenách kolmých k oknu. Tam ale neboli problém dlhé vlny 2mm/2m, ale práve krátke vlny 0,5mm/10cm, proste lokálne nerovnosti. Keď človek vojde do dverí a pozrie pozdĺž steny k oknu, tak miestami vidno tiene a stena z takého uhla vyzerá špinavo. Fotky nemám, lebo to na nich nevidno, asi efekt kompresie. Tiež som také lokálne nerovnosti postrehol pri zemi pri umelom osvetlení. Robili to ľudia, nie stroje, tak chápem, že tam vždy nejaká nedokonalosť zostane. Perfektne vyzerajú len SDK priečky. Na tých ešte aj farba vyzerá lepšie. Keby som niekedy v budúcnosti staval nový dom, tak dám určite všade SDK predsteny/stropy a riadne zbrúsim spoje. Omietka/stierka by potom šla len okolo okien a možno do kychyne a na iné špeciálne miesta. Sem do bytu to moc nedáva zmysel. Stierky vyrovnali hrubé nerovnosti a väčšinu lokálnych nerovností a to je asi toľko, čo sa dá dosiahnuť. Som v podstate rád, že som sa do toho pustil. Zvyšné nedostatky snáď skryje nábytok.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?