Odpoveď na príspevok od mgx:
@deiwo omietka ti zmrznut nesmie. Tzn. bud si poz… @mgx Diky za typOdpoveď na príspevok od deiwo:
Čaute, robili ste niekto omietky v tomto období a… @deiwo ale tak ma byť tepla zima, tak to mozno stihnete. Strecha je v akom stadiu?Odpoveď na príspevok od deiwo:
Čaute, robili ste niekto omietky v tomto období a… @deiwo Už sme robili omietky aj v novembri, príp. začiatkom marca. Všetko záleží od teploty vo vnútri stavby a nie od názvu mesiaca. Veď si urob pokus: Zober vedro s vodou a postav ho na podlahu stavby. Ja som to skúšal a v uzatvorenej nevykúrovanej novostavbe voda dnuka nezamrzla ani pri vonkajších cca - 5°C.Odpoveď na príspevok od deiwo:
@mgx Diky za typ @deiwo "díki za tip".... Keď už tak...Odpoveď na príspevok od deiwo:
Čaute, robili ste niekto omietky v tomto období a… @deiwo ahoj. Teplota by určite nemala klesnúť pod bod mrazu. Ak budeš kúriť malou pieckou na temperovanie by to malo stačiť. Ideálne ak sa dostaneš nad 5⁰C. Určite neodporúčame plynové ani naftové delá nakoľko riskuješ vznik trhlín. Omietka by mala vysychať postupne bez prievanu. Delá spôsobia presný opak. Lepšie urobíš ak si po ukončení omietacích prác požičiaš odvlhčovače ktoré zbavia postupne vlhkosti. V tomto ročnom období už vetranie nieje také účinné nakoľko je vzduch vo vonkajšom prostredí vlhší.Odpoveď na príspevok od deiwo:
Čaute, robili ste niekto omietky v tomto období a… @deiwo ak bude príliš chladno, môže sa ti stať to, čo nám, že majstri nahodili celý dom a keď chceli pucovat, tak sa ešte nedalo, museli si dať deň pauzu. Vraveli, že to sa nestáva, že buď máme príliš malý dom 😅 alebo je príliš chladno a neschne to, lebo že sú zvyknutí, že kým nahodia všetko, tak už môžu hneď pucovat.Odpoveď na príspevok od stefanby:
@deiwo ale tak ma byť tepla zima, tak to mozno st… @stefanby Teplá zima ako kde, na Orave som teplú zimu asi nezažil. Píše, že strecha bude uzavretá v tom čase.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@deiwo "díki za tip".... Keď už tak... @megdesign ano, lebo presne o to tu v tejto diskusii ide, teraz si vyriesil problem co s omietkou 😀Odpoveď na príspevok od viktorbeniak:
@megdesign ano, lebo presne o to tu v tejto disku… @viktorbeniak aj tento tvoj príspevok prispel k vyriešeniu problému s omietkou, že?Odpoveď na príspevok od kreisel:
@deiwo ahoj. Teplota by určite nemala klesnúť po… @kreisel Naopak, v zime je vzduch vonku suchší ako v lete (absolútna vlhkosť), takže je v zime efektívnejšie sušiť vetraním a kúrením. To v lete má výhodu sušiť sušičkou, ktorej účinnosť odvlhčovania rastie s teplotou. Ak budú mať v baráku 5 °C, tak sušička nevysuší nič.Odpoveď na príspevok od roman_:
@kreisel Naopak, v zime je vzduch vonku suchší ak… @roman_ ok s tou absolútnou vlhkosťou vzduchu máte pravdu ale nevidím že by ste navrhli nejaké riešenie. Ak som dobre čítal príspevok používateľa deiwo, tak písal že omietky budú robiť v druhej polovici októbra čo je jeseň a predpoklad sychravého vlhkého počasia. Kúriť bude nejakou malou pieckou. Preto mi vychadzajú odvlhčovače ako dobrá voľba. Vlhký vzduch ktorý prejde cez odvlhčovač sa vysuší, navyše ohreje a tým pádom je schopný prijať väčší objem vody/pary ktorú opäť odovzdá odvlhčovaču ....Odpoveď na príspevok od kreisel:
@roman_ ok s tou absolútnou vlhkosťou vzduchu mát… @kreisel V odvlhčovači vlhkosť kondenzuje na studenom výmenníku, ktorý má okolo 5 °C, menej príliš nemôže, lebo by hrozilo zamŕzanie. Suchý vzduch potom prejde teplým výmenníkom, kde sa ohreje, tým si zníži relatívnu vlhkosť a môže absorbovať vlhkosť z okolia. Na výstupe sušičky nie je výrazne teplejší vzduch, ako v miestnosti. V uzavretej pivnici mi teplota stúpla za dva dni sušenia tak o stupeň a relatívna vlhkosť samozrejme významne klesla. Lenže to tam bolo 23 °C. Keby tam bolo napr. len 10, tak sa výkon sušenia zníži zo 40 l/deň na nejakých 5-10. Preto v chladnom počasí nie je sušička efektívna a ďaleko lepšie je znížiť vlhkosť kúrením a následne vyvetrať a pustiť dnu suchý vzduch.Odpoveď na príspevok od roman_:
@kreisel V odvlhčovači vlhkosť kondenzuje na stud… @roman_ keď bola v pivnici teplota okolo dvadsať stupňov tak je pochopiteľné že stúpla už minimálne. Ja neviem na akú teplotu sa investorovi podarí vykúriť dom pieckou ktorú uvádza že má k dispozícii. Iný zdroj tepla asi nemá a trvám na tom že ohrievanie naftovými alebo plynovými delami nieje vhodné riešenie z hľadiska prievanu horúceho vzduch v objekte. Verím že by omietka vyschla podstatne rýchlejšie ale možnosť vzniku trhlín je vysoká. Zároveň predpokladám že v uzavretom priestore vykurovanom hoc aj pieckou, plus tri odvlhčovače postupne odovzdávajúce teplo so stupajúcou tendenciou vykúria priestor na ppdstatne vyššiu teplotu ako 5 stupňov. Riziko prievanu je nízke. Hoc je stavba aj na Orave, nemyslím si že budú teploty v polovici októbra vonku tak nízke aby nebolo možné vykúriť vnútorný priestor týmto spôsobom na 10 a viac stupňov. Aby bola teda efektivita odvlhčovačov vyššia.Odpoveď na príspevok od deiwo:
Ďakujem vsetkom zúčastneným za ich názor. Hodím … @deiwo ale jasne, ze bude. vsak to tam nepotrebujes vykurit, len potrebujes udrzat aku taku teplotu.