Aku omietku proti vlhkosti do kúpelni ?

Dobrý deň , prerábame kúpeľňu v rodinnom dome, a chceli by sme sa poradiť, čo by bolo vhodné použiť, aby sme čo najviac zamedzili vznik plesni. V starej kúpeľni sme mali problém s plesňou po obvodovom múre. Ideme riešiť aj ventilátor. Existuje nieaky poter, hydroizolacia, alebo omietka proti vlhkosti, čo aj naozaj funguje? Ďakujeme za každú radu.
Odpovedať
velkoformatova dlazba ale, ak tam bude vlhko, nevetrane, je jedno plesni kde sa usadi, na dlazbe asi najmenej
Odpovedať
@shadowmilan samozrejme dlažba a obklad pôjde, ale nad obklad chceme omietku. Len by sme to chceli čo najlepšie ošetriť, a zamedziť vznik plesni, keď to už robíme nanovo...
Odpovedať
@lenka2910 Pleseň sa vytvorí aj na obklade. Nepomôže nič, žiadna "špeciálna omietka", len zamedzenie zrážania vlhkosti na stenách/obklade. Tj. udržiavať teplotu nad rosným bodom a vetrať. Keď nebude vlhkosť, nebudú ani plesne. S tým súvisia teplotné mosty - ak je dom zle tepelne zaizolovaný, tak sa na chladných miestach začne zrážať para a po čase aj plesne...
Odpovedať
@lenka2910 Nad obklad omietku? Tam máte 5m stropy? Už pár rokov sa obkladá po strop, omietka v kupelni je stredovek ..
Odpovedať
Profilova fotka
@lenka2910 primárne o vzniku plesne rozhoduje teplota povrchov a relatívna vlhkosť..... preložené do ľudskej reči vetranie a steny bez tepelných mostov. Klasické vápno cementové omietky sú OK. Pod kachličky v miestach priameho kontaktu s vodou treba spraviť náter hydrizolaciou (napr. Hasoft). S ventilátorom opatrne .... inštalovať premyslene...aby vám z neho nakoniec nekvapkal kondenzát.
Odpovedať
@lenka2910 Odťahový ventilátor, sparovacku vyberte z tých odolnejsich voci plesni, obvodové múry - odstráňte tepelné mosty, omietka aj malovka: vysoko paropriepustné.
Odpovedať
@lenka2910 zabezpecit vetranie kupelne. Ziaden zazrak nebude fungovat ak sa bude para zrazat na stenach.
Odpovedať
@lenka2910 pokiaľ je miestnosť správne vetraná (odťahový ventilátor s vlhkomerom), okno, odstrániť tepelné mosty , tak stačí štandardná omietka a maximálne použiť farbu do vlhkejšieho prostredia. Alebo je alternatívou minerálna omietka.
Odpovedať
@blacksr A ktora sparovacka je "z tych odolnejsich voci plesni"?
Odpovedať
@kejsix Odolnú naveky a bez dodržania ostatných vecí, čo som vymenovala, nikto. Výrobcovia však majú rady výrobkov, ktoré obsahujú prísady sťažujúce rozvoj plesní. Zázraky sa však nekonajú.
Odpovedať
@blacksr ďakujem skúsim to pozrieť 😊
Odpovedať
@kejsix 5 metrové nemáme, ešte sa ide strop znižovať, tak uvidíme ako to bude vychádzať. Možno dáme obklad až po vrch. Ale nemyslím si, že každý kto nemá obklad až po vrch, ma kúpeľňu ako v stredoveku 😉
Odpovedať
Článok sa načítava...
@blacksr To je zasa všeobecná odpoveď bez hodnoty. Ja som teda už čo to obložil, epoxy špárovka je asi najodolnejšia. Z cementových mi to príde všetko na jedno kopyto, ceresit, baumit, mapei, knauf... mne príde prax obkladača dôležitejšia (obzvlášť umývanie), než to, čo ktorý výrobca napíše na vedierko,
Odpovedať
@lenka2910 Neberte to osobne. Ani si nepamatam, kedy naposledy som robil kupelnu nie po strop. Ono to vo vysledku naozaj ukaze uplne inak, ked je to po strop a nie pas omietky nad obkladom.
Odpovedať
@lenka2910 Obklad do výšky 200 cm alebo 120 cm v okolí umývadla je ok. Zo všetkých tých vecí, ktoré som vymenovala, je najdôležitejšie odstrániť tepelné mosty (kuk projekt) a zabezpečiť vetranie (odťahový ventilátor idúci nonstop, EC motor, regulovateľný výkon podľa pary... alebo rekuperácia). Všetko ostatné je len fajn mať.
Odpovedať
@kejsix Áno, epoxy a z cementovych tie s nižšou nasiakavosťou. Presný typ tu nebudem písať, pani si už ľahko vygoogli. Toľko k mojej všeobecnej odpovedi bez hodnoty.
Odpovedať
@kejsix v pohode. Preto sme sa chceli poradiť s niekým, kto sa v tom vyzná. Momentálne sme zbúrali jednu priečku, aby sme kúsok zväčšili kúpeľňu, vyfrezovali a zoškrabali sme steny. Ide sa znížiť strop, a tak sa rozhodneme, kde čo umiestnime, ako to bude vychádzať. Len to celé chceme čo najlepšie ošetriť.
Odpovedať
@blacksr ďakujem. Obklad pôjde minimálne do výšky 180cm. Popozerám ten ventilátor....
Odpovedať
@lenka2910 najväčšia chyba ktorú urobíte je znižovanie stropu-idealne na vznik plesní...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?