Zníženie otvoru pri výmene okien

Ahojte stavebníci. Keďže som v diskusiách odpoveď nenašiel, obraciam sa na vás s touto otázkou a verím, že mi dokážete poradiť. Plánujem výmenu starých dvojitých okien (niečo ako toto http://www.istavebnictvo.sk/obr/clank...) za drevené eurookná s dvojsklom. Ide o rodinný dom zo 70. rokov, kvádrovo-tehlový. Neviem však ako vyriešiť problém so znížením otvoru pre okno. Momentálne je výška otvoru 1,45m a šírka 1,8m a chcem výšku 1,30m x 1,8m. Nad oknami sú preklady. Ako vyplním 15cm? Dávať ďalší preklad? Vyplniť nejakým tvrdeným polystyrénom, resp viacerými vrstvami?"Prišrubovať" yporku o existujúci preklad?Nebodaj sadrokartón? Vopred ďakujem za rady a nápady. ;-)
Odpovedať
@lukyman5 Vezmem to pekne od začiatku... už ako prvé sa pýtam, prečo ideme len do dvojskla a nie rovno do trojskla? ideme po cene alebo nám naozaj záleží natom, čo ideme vlastne robiť, do čoho ideme investovať? Položme si otázku... Ideme prerábať starší rodinný dom, do ktorého investujeme peniaze, predpokladám, že nie malé keď sme zvolili EURO OKNÁ, takže prečo šetriť hneď na začiatku a na tak podstatnej veci? Rekonštrukcia starého domu nieje len o zateplení, ktorým dosahujeme menšie úniky tepla z konštrukcie ale je to aj o oknách, áno o oknách ktoré tvoria podstatnú časť obvodového muriva a cez okná nám uniká najviac tepla... práve preto by som volil trojsklo.. No a čo sa týka nadokennej konštrukcie ktorá nám zaslepí vzniknutú medzeru... Najvhodnejším riešením je asi teda podľa môjho názoru umiestnenie tvrdého podkladu, teda ako si napísal YPORKU (dnes Porfix) upevniť o existujúci preklad aby nám vzniklo miesto do ktorého sa osadia kotvy nového okna, následne z vonkajšej strany umiestnenie extrudovaného polystyrénu a z vnútornej strany obdobne aby sme dosiahli čo najvyšší tepelný odpor konštrukcie. Novú konštrukciu dôkladne presieťkovať aby vznikol čo najpevnejší spoj.
Odpovedať
@likvidator666 Momentálne nám najviac tepla uniká cez pivnice a strechu :-D Okná sú len prvý krok v tomto nekonečnom projekte rekonštrukcie. Áno, ide aj o financie, preto som zisťoval cenové ponuky na dvojsklo. A aby bolo jasné prečo drevo, beriem to ako kus nábytku, preto nie plast. Aj keď sa dá farebne povrchovo upraviť, aj keď ma dobré vlastnosti, aj keď je lacnejší, ... Napísal si, že Porfix upevniť o existujúci preklad, ale ako?
Odpovedať
@lukyman5 flexibilným lepidlom by to bolo najlepšie
Odpovedať
Profilova fotka
Ja bežne pri výmene okien znižujem existujúce preklady.Väčšinou obyčajným priečkovým ytongom.Treba najskôr vyrovnať preklad naniesť lepidlo na preklad aj xtong prevrtať diery a pripevniť tanierovými hmoždinkami na zateplováky.V pohode to drží nie sú s tým problémy.Môžete použiť aj mulipor alebo násobne drahší styrodur.Odporúčam použiť flex lepidlá triedy C2.
Odpovedať
Dakujem za rady, pravdepodobne to vyriesim 150mm Ytongom so silnejsim flexi lepidlom (ako pisal antonmesaros) a pripadne aj ukotvenim o existujuci preklad pomocou hmozdiniek, zavitovej tyce a sirsou podlozkou. Drzal som 150 Ytong v ruke a lahke to nie je :-) Budem vas informovat ako to skoncilo ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?