Zárubňa do pivnice

Profilova fotka
Ahojte priatelia, v pivnici mam otvor 100x202cm z vymurovanych DT. Do tohto by som chcel osadit plechove dvere šírky 90cm., nasiel som za 98€ v Castorame PL vo farbe antracit. Klasika, naco kupovat nieco drahe. Len mam otazku... nakolko som total laik. Nasiel som rozne zarubne a neviem sa vysomarit z popisov a parametrov. mam do tohto otvoru osadit zarubnu 100/L-P alebo 90/L-P ? Montuje sa to klasika na penu, alebo cementom ? Prosim moc o radu. Som z toho paff :-)))
Odpovedať
@mato666222 Pri zárubni máš napísané "osadenie mokrým procesom", to znamená, že sa betónuje do steny. A ak kupuješ dvere 90 cm, tak aj zárubňu musíš kúpiť ku dverám 90 cm. A či L alebo P, to vieš ty, či sa dvere budú otvárať doľava alebo doprava.
Odpovedať
@mato666222 Aj my sme davali novu zarubnu do pivnice a zalievali sme ju betonom ten je lepsi ako keby si ju mal dat na penu.A tiez mame plechovu ale dvere este nemam nove kupene zatial tam mam stare drevene.Daj ju na beton a do stredu na vrch daj rozpery a nehaj do druheho dna nech to schne.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 diiik :-) zas som o cosi mudrejsi. @petka456 nevytecie ten beton z bokov ? Neviem si to moc predstavit.
Odpovedať
@mato666222 Pamätám si, keď nám dávali v byte zárubňu pre bezpečnostné dvere. Tá zárubňa musí po celej dĺžke tesne priliehať na stenu. V hornej časti sa urobí diera v stene - lepšie povedané medzi stenou a zárubňou, kde sa potom ten betón leje.
Odpovedať
Tak.. 1. stiahni si rozmeri CgU zarubni od vyrobcu (do googlu napis : cgu zarubne a prvy odkaz :D) 2. Následne zistíš že ty potrebuješ typ CgU100 3. Následne.. zistíš že pre dvere so svetlým rozmerom 900x1970 potrebuješ stavebný otvor 1000x2050 4. Z toho ti plynie že potrebuješ o 30mm zväčšit stavebný otvor na výšku 5. Urči si otváravosť. otváravosť sa určujte tak, že sa postavíš na stranu závesov a podľa toho na ktorej strane máš závesy tak do tej strany sú otváravé. (Musís si objednať zárubňu napríklad pravú a krídlo tiež pravé) 6. keď si už objednáš zárubňu, pravdepodobne si budeš musieť objednať závesy do zárubne (ktoré sa zväčša kupujú zvlášť) 7. Keď už toto všetko budeš mať, a budeš si chcieť objednať dvere z PL, tak sa modli aby ti sedela rozteč závesov na krídle s roztečov na zárubni. 8. Keď už máš overenú rozteč, dodané krídlo, pristúpiš k montáži a to tak, že si zárubňu osadíš do otvoru, nastavíš vodorovnosť a zvislosť, vykolíkuješ, vzoprieš, ešte raz premeriaš. Urobiš šalung na špáry a vyleješ betónom. 9. Keď betón vytuhne osadíš krídlo. Keď všetko sadne tak si gratuluj, keď nie, tak začína upravovanie. PS: samozrejme existujú zárubne aj na suchú montáž, ktoré sa proste priskrutkujú a spára sa tmelí akrylom/silikónom
Odpovedať
Profilova fotka
@sc4th Dakujem krasne za navod. Presne toto som potreboval :-) mate u mna pivo.
Odpovedať
v stavebninách kúpiš klasickú plechovú zárubňa za cca 20-30 e o hr 95 mm a kúp si zárubňu na ,,nulu. Zárubňa na zabetónovanie do podlahy je o cca 3cm vyššia.- v horných rohoch urobiť búr. kladivom obluky kade budes vylievať betón. odporúčam WU betón stačí zmiešať s vodou a lievať, najlepšie napr. kúsok žľabu alebo pl. rúry priemer 110 mm prerezanú na polku. v podstate musíš zárubnu pred zaliatim osadiť do vodováhy. čo najpresnejšie a rozpery aspoň dve. ak sú medzery medzi zárubnou a stenou, ked je malá ja pouzivam pur penu a potom ju len oskrabem. vhodne je pouzit dosky a stiahnut ich sverkami . príjemnú zábavu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?