Veľkosť okien

Stavieme bungalov, momentálne sme zalievali strop. Až keď som zbadala vystavané steny, sa my akosi začali zdať okenné otvory podľa projektu dosť veľké. Myslím tým, to druhé okno v kuchyni od susedov. Máte niekto dve okná v kuchyni? Rozmýšlala som, že by sme to bočné okno zúžili, ale manžel nechce.Len neviem odhadnúť, ako by mi tam potom vošla linka? Aj v obyvačke sa mi zrazu zdajú tie oboje terasové dvere akési veľké? tie bočné budú asi pevné,(lebo z tej strany máme svah) aj tie som chcela možno zmenšiť, ale manžel s tým akosi nesúhlasí. Bočná stena, t.j. kde je 2 metre široké terasové okno je na JV strane, takže tam bude slniečko. Pôvodne tam bolo projektované klasické okno,, ale projektant nás nahovoril na takého po zem. Budem rada ak mi napíšete vaše skúsenosti, príp. názory. Ďakujem.
Odpovedať
@monikaboh Poslechni manžela, interiér je pak krásně prosvětlený. Plocha oken má činit 1/5-1/7 plochy místnosti. (záleží i na světových stranách). My máme v hlavní místnosti (49 m2) 17 m2 oken - 1 franc. 3m široké na jih, 2 fr. 2 m široká na západ + kuch. okno. Je to paráda. Ale je třeba uvažovat i stínění v létě - u bungalovu spočítat přesah střechy, event. krytou terasu. Známý dal do bungalovu malá okna, teď lituje, má tam docela tmu a je to takové ponuré. Jediné, co bych u Vás zvážila, jsou 2 okna v kuchyni. Prvně si rozmysli linku (stejně ji musíš řešit kvůli rozvodům) a pak se rozhodni . Já mám v kuchyni jedno, druhé bych tam ani dát nemohla. (mrkni do albíčka).
Odpovedať
Díky za tvoju reakciu. Ale nie sú potom veľké tepelné straty pri vykurovaní pri tak veľkej ploche okien? neviem veľmi tomu nerozumiem. Len to bočné obývačkové okno od susedov máme vo svahu takže si len z praktických dôvodom neviem predstaviť ako ho budem urdžiavať -teda umývať z okna, keď tam máme oproti terénu skok. Ak by to bolo na úrovni terénu nie je problém. No uvidíme. Prednú časť domu máme otočenú na SV, takže ráno nám bude svietiť do kuchyne a poobede bude pekne svietiť do obývačky a detských izieb. Idem pozrieť tvoj album.
Odpovedať
@monikaboh Samozřejmě jsou okny vetší ztráty než zdí. Ale při dobré orientaci / OP máme jih - západ/ jsou zase tep. zisky, pokud svítí slunce. Je to něco za něco - bungalov, velká okna, na Vysočině - z toho prostě pasiv nebude. Bydlíme od půlky listopadu a zatím to se spotřebou vypadá velice dobře.
Odpovedať
Dobrý den. V našich zeměpisných končinách se z nějakými velkými tepelnými zisky u oken nedá počítat a to samé platí pro solární ohřev a pro FV. Nicméně, ještě je to na úrovni, že je to využitelné. A mimochodem - kdyby na FV a solární ohřev nebyly masivní dotace, tak skapal pes jak v Čechách, tak na Moravě a možná jižní Slovensko by vyhrálo. Nedá se paušálně srovnávat stejný dom postavený u Bratislavy a na polských hranicích. Čili, pro posouzení jak to vychází je potřeba dost podrobný výpočet. A já se vsadím, že ty zisky v Popradu jsou tak mizerné, že okna uděláte okrát pro dostatečné osvětlení domu. Já bych řekl, že informace typu, že zatím to vypadá dobře jsou skoro na nic. Já jsem zateplil barák a měl jsem před zateplením spotřebu, která v té době vypadala dobře. Po zateplení jsem ji snížil o 56 % a opět zatím vypadá dobře. Čili, pokud by někdo vážně chtěl hodnotit a srovnávat, tak se to dá pouze přesným výpočtem na konkrétní barák, v konkrétní lokalitě, s konkrétním počtem obyvatel ( čili i psů a koček ). Potom se dá srovnávat MPT a říci, že by to eventuelně mohlo být dobré, pokud se neodchýlím od výpočtových podmínek. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Já jsem tím chtěla jen říci, že je to otázka priorit. Někdo vše podřídí tomu, aby měl co nejmenší spotřebu, dá okna opravdu jen tak tak a pak svítí i v poledne. Někdo (např. my) zase preferuje velké prosklenné plochy, které interiér krásně prosvětlí a prosluní a je dopředu smířen s tím, že nebude mít dům pasivní, ale pouze nízkoenergetický. My jsme dříve bydleli v řadovce a co mi tam snad nejvíc vadilo bylo to, že okna byla jen na 2 strany a i když byla velká, prostě to nebylo ono, vnitřek domu byl tmavý. Píšu, že spotřeba vypadá dobře, protože je zhruba poloviční, než jsme měli v řadovce - to jsme ani nečekali.Výpočty jsou jedna věc, ale reálná spotřeba může být jinde. Nedávno zde na MS byla hláška - máme pasiv, ale zatím se jako pasiv moc nechová. :-)
Odpovedať
ok, Aneri53 ja som to pochopila. No mi staviame pod Karpatami a v tejto lokalite nie je natiahnutý plyn, takže to budeme musieť riešit alternatívne. Samozrejme budeme mať krb, a rozhodujeme sa medzi tepelným čerpadlom /voda, vzduch/, alebo potom vstupná lacnejšia verzia t.j. elektrokotol. Takže sa musíme známych ktorí májú tep. čerpadlo popýtať na skúsenosti so spotrebou.
Odpovedať
@monikaboh Dobrý den. Já bych řekl, že jste nepochopila skoro nic, když se chcete poptat známých, kteří mají TČ na jejich spotřebu. Jedno je naprosto jasné. Jako první a naprosto zásadní věc je výpočet potřeby tepla na topení pro Váš dům. Ne pro dům známých, sousedů, kamarádů, můj dům, aneri53 dům a nevím ještě jaký dům. Ta potřeba tepla na topení je vlastnost Vašeho domu. Až podle toho můžete třeba porovnávat s někým ve stejné lokalitě, kdo bude mít stejnou potřebu tepla na topení nějaké náklady, zkušenosti a nevím, co ještě. Hodně zdaru. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@monikaboh Dobrý deň, my máme kuchyňu 3x4 m, dve okná na susedných stenách. Orientácia podobne ako Vy, S+V. Moje motívy, prečo som tam dala okná dve, dokonca na sever, hoci ide o pasívny dom: - sever je na ulicu, chcela som vidieť, kto k nám ide, čo sa deje na ulici - severné okno aj kvôli tomu, aby dom od ulice nevyzeral ako bunker - východné okno - aby mi pri raňajkách zasvietilo slniečko do ksichtu, mám rada, keď je stôl pri okne, osvetlený prirodzene Pôdorys a riešenie kuchyne: http://pasivnydom.blog.cz/0904/podorysy http://pasivnydom.blog.cz/1204/kuchyn... Bohate však z hľadiska osvetlenia stačí okno jedno, tam, kde sa najviac pracuje. Veľa urobia aj farby. Biela a svetlé odrážajú vlny, takže svetla je v kuchyni viac. Vaše JV okno bude musieť byť zvonku tienené, pretože ak sa doňho oprie dopoludňajšie slnko + teplo z varenia = príliš teplo v kuchyni. Najmä v lete. Aj my budeme musieť naše východné okno tieniť zvonku, slnko cezeň strašne pečie v lete. Rovnako treba tieniť JV okno v obývačke. Južné stačí tieniť presahom strechy, markízou - zhora. Celkom iste dajte trojsklo s Ug=0,6 a dišt. rámčekom iným než hliník. ;-)
Odpovedať
@monikaboh Ak je veľa okien, je aj veľká strata domu = rozumejte, je nutné mať vyšší výkon zdroja. To sa počíta pre noc s teplotou -12 alebo -15°C (alebo menej, podľa lokality). Ale ak sa bavíme o potrebe tepla na vykurovanie za rok, tak tu treba rátať aj so ziskmi od slnka. A tu okná orientované na juh môžu mať dokonca kladnú bilanciu, čo znamená, že nimi v zime príde viac tepla zo slnka, ako utečie tepla z domu. V, JV, JZ a Z okná sú stratové trochu, severné je stratové vždy, lebo solárne zisky sú podstatne menšie než straty. Veľké okná sú skôr rizikom z hľadiska prehrievania, preto som v úvode spomínala to tienenie alebo aspoň clonenie.
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, riesime teraz tiez okna. Ak sa aj nebudes starat o tepelne straty, zbehni k nejakemu dodavatelovi a porozpravaj sa s nim, co take velke okna budu stat a ci sa vobec daju vyrobit z materialu, aky chcete a take ake chcete. Nam niektori dodavatelia zrusili otvaranie niektorych okien, a ine predelili tak, ze to nevyzera dobre. Odporucam porozpravat sa s 2-3, zistit moznosti realizacie a dopad na cenu a potom sa zamyslat nad tym, ci a najma ako ich zmensit.
Odpovedať
Profilova fotka
@monikaboh ja si myslim ze mas pravdu ak som dobre pochopil nakres. Ja som zase nazoru s mensimi oknami sa da tiez velke divadlo. Presvetlena miestnost neni len o velkosti okna. Ide aj o svetle farby v interiery. Napriklad ak si urobim z dvoch mensich okien rohove okno tak tento efekt je najcarovnejsi ako mat na jednej strane miestnosti jedno mega okno. Ak rozlozim viac mensich okien efek moze byt ze mam kazdy kut dobre nasvieteny a svetla farba miesnosti napr zltkasta vyodraza svetlo a urobi velmi dobry efekt. Ak je rohove okno napr juhozapad tak v takychto miestnostiach sa z tejto polohy aj velmi dobre foti bez bleskov a stacia male okna. Ja mam cca pomer 1/8 ku ploche v obyvacke+kuchyna a okna su rozlozene po dlzke miestnosti a jedno v sirke - ako keby do elka myslim (este by som to povedal aj takto - ak mam v miestnosti niekde pri jednej stene velikansku 500w ziarovku aj tak zo zaluziami v lete tak vobec nemusi byt miestnost lepsie osvetlena ako ked v nej rozlozim 3 ziarovky 70w). V izbach kde sa spi mi je zbytocne riesit nad pomery 1/10 je pohoda ale to je moj nazor a pocit. Ak mam mensie okna tak ich neplanujem zatazovat zaluziami a roznymi zavesmi. Treba to okno maximalne vyuzivat. Mne to v poprade dalo to ze dom bude v energetickej triede A+ ako pasiv bez coho kolvek aktivneho. Nemam v lete horuco v dome tu mam linku na teplomer : http://www.pasivnydom.net/teplota/ To ze ma niekto velke okna znamena ze mu treba menej izolacie na fasade cize viac zimi v zime ak to nedobre vytieni ale aj ked to dobre vytieni tak v lete ss uvari lebo izolacna schoptnost trojskla nie je bohvie co... Pisem z mobilu :-p
Odpovedať
@monikaboh To je právě to, o čem jsem psala výše. @Mio23 staví pasivní dům - to je jeho priorita, tomu musí podřídit i velikost oken. Má pravdu v tom, že je určitě lepší mít víc oken menších na různé stany než jedno velké okno. To byl případ naší řadovky( tam to jinak nešlo) - i když bylo v obýváku 1 veliké franc. (3m) okno, přesto byl trošku tmavší. Co se týká velikosti oken 1/10 plochy, tak můj názor je: v ložnici dostačující, v dětských pokojích je to málo, tam se přece jen nespí, ale děti si tam hrají, učí se, vodí si tam kamarády atd. Ale @Mio má poschoďový dům - vy budete mít bungalov a na tom je právě to krásné - propojení domu se zahradou vel. fr. okny, kterými se dá vyjít na terasu a zahradu. My teď na terase vlastně žijeme, jíme, čteme, lenošíme. Dej na názor @blacksr - pozor na přehřívání v létě. Ale to by měl spočítat architekt nebo projektant, přesahy střechy a třeba i navrhnou zastřešení terasy. Zastřešení je možné jen u okny předimenzovaného interiéru, jinak stíní. Ale je to parádní - včera u nás pršelo a my na terásce popíjeli kávičku. :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@monikaboh Ještě bych dodala, ať už budou okna větší či menší, nešetřete na nich a pořiďte opravdu kvalitní s dobrými parametry, jak radí @blacksr. Vývoj jde rychle dopředu, a co bylo dobré před pár lety, dnes je to překonáno. Dejte proto to nejlepší, co je dnes k mání. Pokud budete mít na domě např. o 2m2 oken víc, tak to zase takový horor nebude. Ale záleží samozřejmě na Vás, na čem se dohodnete. Přeji hodně zdaru, ať Vám jde stavba od ruky a brzy bydlíte. :-)
Odpovedať
blacksr mala som presne také isté podmienky na okno od ulica ako ty. Pozerala som si tvoj odkaz a budem mať asi tak ako isto riešenú kuch. linku. Aj rozmiestnenie bude asi take rovnaké, len umývadlo bude asi v strede stene, a aj chvladnička bude v rohu. My chceme taký vidiecky štýl. A na tej jednej fotke to máte dvere do špajzičky? Plánujeme dať na všetky okná žalúzie a aj s presahom strechy sme rátali. Už som si dávala robiť aj predbežné cenové ponuky na okná a dodávatelia vôbec nemali problém s tými veľkými terasovými dverami..
Odpovedať
@monikaboh Prosím, keď reagujete na konkrétneho človeka, vždy kliknite na konci jeho prípspevku na "Odpovedz". Na začiatku Vášho príspevku sa potom objaví zavináč s menom. Aby dotyčný vedel, že má reagovať. Ďakujem. Tie dvere sú dvere do obývačky. Východné okno treba tieniť. Hoci je to trojsklo, dosť cezeň pečie. Slnko je nízko a silné. Plánujem postaviť pred okno nejaký stromček v kochli, tu presah nepomôže. Na zimu dám stromček preč, aby slnko pre zmenu cez okno hrialo :-) . Momentálne som na všetky okná dala zvonku clonenie - privrela som do nich papier. Lepšia by bola hliníková fólia. Na južných oknách stačí dať do dolnej časti okna. Ešte nebývame, tak estetika ide zatiaľ bokom. ;-)
Odpovedať
@blacksr díky, už budem vedieť ako odpovedať ;-) My máme v tom mieste dvere do špajze, tak preto ma hneď napadla špajza. To je dobrý nápad s tým "prenosným" stromčekom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?