Úpravy vonkajšej parapety

Ahojte, chcem hliníkove vonkajšie parapety, mám dve otázky: 1. Aký je rozdiel medzi ťahanými a ohýbanými z hľadiska trvácnosti ? V čom sú tie ohýbané horšie ? 2. Mám v drevostavbe niektoré okná hneď vedľa seba, je medzi nimi asi len 10cm drevený stĺp. Navyše jedno okno má vyfrézovanú drážku pre vonkajší parapet a druhé nemá. Potrebujem jeden široký nespájaný parapet pod obe okná. Keďže s týmto nemám skúsenosť, chcem sa spýtať, či je možné s bežnými nástrojmi parapet upraviť tak aby bol na okne bez drážky užší - čiže odstrihnúť z neho 1cm pásik, vyrovnať pôvodný ohyb a ohnúť o 1cm ďalej, a potom tiež vhodne zostrihnúť a poohýbať miesto, kde je medzi oknami stĺp. Dá sa toto robiť aj s ťahanými parapetami alebo len s ohýbanými ? Stačia na to bežné nástroje alebo treba nejakú ohýbačku ?
Odpovedať
@stavepeter hlinikove parapety si kup hrubky 2 mm su podstatne lepsie / pevnejsie ako klasicke 1 mm. Rovnako hlinikove krytky - tie plastove nestoja za vela a uz ich nikdy nevymenis. Tu je rozdiel http://raciodom.blogspot.com/2015/08/... Co sa tyka rezania nie je problem s klasickymi nastrojmi. Ohybanie uz bude vacsi problem. Podla mna sa bez profi nastrojov ohybat neda. Skor by som si poziadal ohnut na objednavku uz vo vyrobe ak to niekto ponuka, resp. oslovit klampiara.
Odpovedať
Nuž z ohýbanými by to asi klampiar na mieste s trochou hrešenia dokázal,ale nebolo by rozumnejšie to riešiť s predelením a spojením dvoch parapiet pomocou spojovacej lišty-používa sa na spájanie dlhých parapiet. Jedna by šla až cez stľp a druhá len po stľp a tam by bol spoj. Záleží ako by to vypadalo vzhľadovo. Ťažko sa vyjadriť presnejšie keď to nevidím,takže to ber ako nápad...
Odpovedať
@dominik_boksansky vdaka za odpoved. clanok detailne popisuje osadenie parapiet v murovanom dome, ale nie je tam popisany rozdiel medzi ohybanymi a tahanymi parapetami. teda to, ze jedny su ohnute z rovneho plechu a druhe su uz tak vyrobene je jasne, ale preco dodavatelia pisu, ze tie tahane su do najnarocnejsich podmienok ?
Odpovedať
@dodok Vďaka za tip.
Odpovedať
Ohýbané sú z bežného Al plechu hrúbky 0,8-1mm a následne ohýbané.Ťahané-extrudované sú vlastne z hliníkovej zliatiny ktorá sa pretláča cez matricu a každý rozmer má svoju matricu. Sú čím širšie tým hrubšie cca 1.6mm-2,4 niektorí vraj až 3mm /nevidel som také osobne :-)/ takže podstatne pevnejšie. Ohyb sa nedá narovnať bez poškodenia-hlavne falc ktorý sa skrutkuje na podmurovací profil okna má aj profiláciu zozadu. /asi neplatí vždy,záleží na výrobcovi. / Takže ohýbanú vyrobí každý klampiar z bežného plechu.Extrudované len ako hotové od výrobcu.
Odpovedať
@dodok vdaka, cize tie tahane je problem dalej upravovat - to som potreboval vediet, tym padom musim pouzit ohybane - kvoli ohybom okolo stlpa uprostred.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?