Štulpové okná

Rozmer okna 1500 x 1500. Dat stredovy stlpik alebo nie? Tesnia stulpove okna dobre? Dali by ste si ich znovu? Dakujem
Odpovedať
Odporúčam dať štulpové okná len ak to má nejaký praktický dôvod,napr.potrebujete niečo cez ne sťahovať. Okno so stľpikom je pevnejšie a nieje problém so sieťkou. Ak chcete obe strany otváravo sklopné kvôli vetraniu tak samozrejme stľpik,..
Odpovedať
Profilova fotka
Tesnia rovnako dobre ako zo stĺpikom.150x150 je na stlpik dosť málo.Na tento rozmer je lepší štulp,alebo okno nedeliť na rovnaké polovice.
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem síce čo si predstavujete pod pojmom " tesnia", ale moje skúsenosti ohľadom tesnosti sú lepšie v prospech okna so stĺpikom a taktiež v pevnosti má navrch. Máme to overené pri meraniach vzduchotesnosti stavieb " blower door" teste, ale pri NED a PD s rekuperáciou sa naháňa každá molekula vzduchu :-) Nevýhoda je v zmenšenom priechode cez okno, a menej svetla /stĺpik je konštrukčne širší ako štulp/.
Odpovedať
@dobrydom Cize ak planujem rekuperaciu, tak mi skor odporucate dat stredovy stlpik? Pri stulpe sa bojim toho, ci sa nemoze prehnut (vydut) ram okna ked sa okno vypeni. Zopar ludi vraj malo s tym problem, tak neviem. Kedze okna su nemala investicia, takymto problemom sa chcem vyhnut...
Odpovedať
Profilova fotka
Z môjho pohľadu stĺpik, ale dôležité sú aj iné faktory- napr. tá priechodnosť. Avšak pokiaľ máte dobré priechodnosti v interiéri, resp. terasové dvere /najväčším problémom môže byť len sedačka/, tak je to bezpredmetné, určite ten stĺpik. Okno je celkovo pevnejšie. Montáž štulpového okna nie je problém, len treba okno správne kotviť, použiť nízkoexpanznú penu /samozrejme pásky/ a krídla zavesiť aj s montážnymi podložkami v ráme- potom sa nemá kam zdeformovať. Riešenie je aj okno deliť na OS časť a fix, ale len na prízemí. Nižšia cena, otvoriť sa dá, ale aj tak pravdepodobne budete okno málo otvárať, keď budete mať spustenú rekuperáciu ;-) . Doma okná takisto minimálne otvárame :-D
Odpovedať
úplne súhlasím s dobrydom . Stĺpik je určite staticky lepší . Rozmer 1500x1500 je úplne bežný dnes asi najpoužívanejší na stavbách.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?