Spalety okolo okien XPS alebo len omietka

Profilova fotka
Ahojte, Viete mi povedat ktore riesenie je lepsie a preco? Aktualne riesime omietky a pred omietkami riesim ako spravit spalety. Ma nejaku vyhodu dat XPS okolo okien z vnutornej strany? alebo je to zbytocnost. Mam tam miesto na 2cm ale omietkari to vedia aj bez xps spravit. Dom je z 300 ytongu. 25cm zelezobetonovy preklad a 5cm XPS. a potom zaluzie. Ytong v technickych listoch ma ze malo by tam ist zateplenie pred omietkou a porfix tam zas nema v nakresoch zateplenie. Dakujem
Odpovedať
Urcite BEZ xps. Ten tam nema co robit. Ak ho tam date, je mozne ze sa vam zacnu tvorit plesne na spaletach ( nie je to ale pravidlo, najdu sa pripady, kde to neplesnivie, to ale nezanamena ze to nebude plesniet nikomu ). Xpskom odrezete murivo od tepleho interieroveho vzduchu, co sposobi ze teplota steny klesne ( aj ked sa zda, ze spaletu xpskom zeteplite, bude to mat presne opacny efekt, ochladite ju). A prave to, ze bude povrchova teplota steny nizsia, moze sposobit kondenzaciu vzdusnej vlhkosti a nasledne plesnenie. Naco hladkat hada bosou nohou? Nedavajte tam ziadnu izolaciu, ta patri na vinkajsiu stranu muriva, nie vnutornu, nema to ziaden pozitivny vplyv, skor si tym privodite problemy nez osoh.
Odpovedať
Povrchova teplota stupne. V profile mám album, kde boli všetky ostenia zateplene znutra i zvonku, aby sa prerušil tepelný most. Keďže ide o druh vnútorného zateplenia, treba tabule XPS po obvode utesnit tmelom Zvonku nie xps ale EPS alebo ešte lepšie: vlnu. Smerom von musí difúzna otvorenosť narastat.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr viete poradit akym tmelom utesnit xps k oknu?
Odpovedať
@benjamin_kovacs skus poklepat po spalete kde je xps. Staci ze do toho s niecim buchnes a mas dieru.
Odpovedať
Ked do toho buchnes tak aby sa nieco stalo, tak si poskodis aj spaletu bez XPS... Ja mam XPS len na betone.
Odpovedať
Profilova fotka
@vykricnik a vies povedat ako si to lepil? klasicky len xps lepidlom na beton? popripadne ako si riesil medzeru medzi oknom a xps?
Odpovedať
@benjamin_kovacs na preklad (alebo stlp) som nalepil murovacou PUR penou a cez to je normalne ukotvene okno a medzera riesena ako v ktoromkolvek otvore (ja tam mam expanzne pasky). Ak uz je okno namontovane, tak neviem velmi co sa tam da riesit, nalepit a na to musis robit aj tak spaletu s APU listou na rame okna.
Odpovedať
@blacksr Stupne povrchova teplota XPS, ale nie muriva. Stena bude chladnejsia s montazou s XPS nez bez nej, co je podla mna uplne zbytocne riskovanie, naco je to dobre? Aky ma zmysel XPS vo vnutri? XPS maximalne tak po vnutornu hranu ramu okna, ale nech si robi kto chce ako chce budis.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?